Vágólapra másolva!
Alapjában rengetheti meg az európai vízilabdát a LEN legújabb döntése, amelynek értelmében 2005-től az eddigi tizenkettes mezőny helyett csupán nyolc csapat vehet részt a pólósok Európa-bajnokságán. A férfi mezőnyben az elmúlt éveket figyelembe véve hét csapat helye és teljesítménye állandónak mondható, így a kiscsapatok a fennmaradó egy helyért küzdhetnek majd.

Utoljára 2003. június 6-a és 13-a között rendeznek tizenkét csapatos vízilabda Európa-bajnokságot, ettől kezdve mind a hölgyek, mind a férfiak mezőnye nyolccsapatosra szűkül - határozott az európai szövetség (LEN). A gyökeres változás révén több országban gyakorlatilag a megszűnés veszélye fenyegeti a sportágat.

A csapatok számának csökkenésével az egész rendszer átfogó reformra szorul. A módosítás során megszűnik a B csoportos vízilabda-Eb, míg a selejtezőket is átformálják. Az előző Eb első három helyezettje, valamint a rendező ország alanyi jogon résztvevője lehet a következő kontinensviadalnak, míg a maradék négy helyért selejtezőket vívnak.

Vízilabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=28865len-aquatics.orghttp://www.len-aquatics.org/index.html

A selejtezőrendszer lényege, hogy kisorsolják a két hatos csoportot, amelyek háromkörös tornán csapnak össze, azaz összesen tizenöt találkozót vívnak egymással. Minden hatos grupp első két helyezettje jut tovább. Statisztikailag kimutatható, hogy a férfiak mezőnyében 1997 óta az olimpiai bajnok Magyarország, a Világliga- és Világkupa-győztes Oroszország, az Európa-bajnok Jugoszlávia és a világbajnok Spanyolország mellett Olaszország, Görögország és Horvátország végzett az első hétben. Azaz gyakorlatilag egy hely marad a többi kiscsapatnak (Németországnak, Szlovéniának, Szlovákiának, Franciaországnak, Hollandiának).

A LEN legközelebb szeptember 28-án, Athénban tart értekezletet a vezető európai klubok bevonásával, a szövetség kongresszusára pedig októberben, Bolognában kerül sor.

Pincési László