Vágólapra másolva!
Az E csoport rangadóján úgyszólván végig Spanyolország vezetett, ám a hajrában összeroppant Javier Imbroda edző legénysége, és a karibiak egy 12-0-s hatalmas rohammal a maguk javára fordítottak a találkozót az eddig veretlen spanyolokkal szemben.

Ch. Gáll András helyszíni tudósítása Indianapolisból

A hajrában Angulo és Arroyo kis híján összeverekedett, miután a két játékos válogatott gorombaságokat vágott egymás fejéhez. A 73-65-ös Puerto Ricó-i diadal azt jelenti, hogy a szigetország a csoportban másodiknál már nemigen lehet rosszabb, mert szerdán a tökutolsó Angolával játszik, Spanyolország pedig Brazíliával. Ha a spanyolok győznek, akkor Puerto Rico a csoportgyőztes, ha Brazília, akkor - Brazília.

Eközben a szomszéd csarnokban az argentinok végig vezetve megverték a németeket, akiknél Dirk Nowitzki - sokak szerint a világbajnokság legjobb kosarasa - hihetetlenül kétarcú teljesítményt nyújtott. 21 pontig jutott, 10 lepattanót szedett, mind a 15 büntetőjét értékesítette, a mezőnyből viszont csak 3/17 volt a mutatója, a triplavonalon túlról 0/8. Tulajdonképpen rajta ment el a meccs. Ezzel a dél-amerikaiak veretlenek, szerdán a középdöntők legutolsó összecsapásán az Egyesült Államokkal csatáznak az F-csoport elsőségéért.

De kanyarodjunk vissza az RCA Dome-ba, ahol sokáig Pau Gasol-parádét láthatott az ismét csak szinte teljesen üres lelátó pár száz nézője. (A mérsékelt érdeklődés ennek a különben pompásan rendezett világbajnokságnak a rákfenéje. Eddig egyedül az amerikai-kínai meccsen volt közel telt ház, bő 22 ezer néző, a többi összecsapáson foghíjasak a széksorok, még akkor is, ha a hazaiak játszanak.) A Memphis Grizzlies 215 centis sztárja megint mindent maga csinált: triplát dobott, majd kétszer is hatalmasat zsákolt, gólpasszokat adott, kapkodta a lepattanókat, s a jugoszlávok elleni meccs két hősét, Santiagót és Ortízt letörölte a parkettról. Előbbi hétfőn 31 pontnál állt meg, most 4-nél, és a negyedik negyed derekán ki is pontozódott. Igen ám, de a kis emberek átvették a marsallbotot, Arroyo, a két Dalmau és Ayuso remekelt, az eddig keveset használt, ám roppant tehetséges bedobó, Latimer pedig az utolsó 13 Puerto Ricó-i pont közül 11-et szerzett, s ezzel ő lett a meccs hőse.

Gasol remek statisztikája (16 pont, 11 lepattanó, 4 blokk, 3 assziszt) mit sem ért. Az ibériaiak különben ugyanahhoz a fegyverhez folyamodtak, mint 24 órával korábban Törökország ellen: a triplákhoz. Csakhogy hétfőn 12/24, most viszont csak 6/28 volt a mérlegük.

Látványos jugoszláv feltámadás/sport/csapat/kosarlabda/20020904latvanyos.html

Az utolsó párban az oroszok villámkezdésüknek köszönhetően (24-8), valamint remek triplaszázalékukkal simán leverték Kínát. A nagy dérrel-dúrral beharangozott Jao Ming, a Houston Rockets 226 centis centere esett, kelt, az oroszok rendszerint már a labda átvételében is megakadályozták, az embernek óhatatlanul az jutott eszébe: szegény lehet az eklézsia - azaz az NBA -, ha egy ilyen képességű kosarast választanak ki a drafton az első helyen. Igaz viszont, hogy az ősrégi NBA-mondás azt tartja. a magasságot nem lehet tanítani. Márpedig ennek nincs híján a 21 éves sanghaji fiú.

Az oroszok legjobbja, a Utah Jazz magasbedobója, Andrej Kirilenko hétfőn délelőtt, az edzésen rálépett egyik társa lábára, kificamodott a bokája, már a jugók ellen sem játszhatott, kedden még kevésbé, s úgy néz ki, számára befejeződött a vébé.

Az amerikaiak is könnyedén őrizték meg makulátlan mérlegüket Új-Zéland ellen, bár 25-25-nél még egyenlő volt az állás. A végén viszont a jenkik átrohantak ellenfelükön, a második félidőt 62-20-ra nyerték.