Vágólapra másolva!
Megható látványt nyújtanak szerda este kilenc óta az argentin kollégák - vannak vagy kéttucatnyian - itt, Indianapolisban. Folyvást vigyorognak, az egyiktől kaptam egy szép jelvényt, hátba veregetik az embert, amikor spanyolul szólítja őket. Fél méterrel a talaj fölött közlekednek. Teljes joggal: válogatottjuk 87-80-ra legyőzte az Egyesült Államokat, ezzel sportágtörténeti meglepetést okozva. Hogy a meglepetés lesz-e még nagyobb, az a hét végén kiderül, egyelőre azonban egész Argentína ünnepel.

A csütörtöki The Indianapolis Star példaszerű tárgyilagossággal méltatja az argentin válogatott remek teljesítményét. "Az argentinok nem egyszerűen legyőzték a Team USA-t, hanem kioktatták a sportág alapelemeiből. Itt nem valamiféle véletlen, kicsúszott eredményről van szó, mint az 1980-as Miracle on Ice, az amerikai amatőr hokisok diadala a Lake Placid-i téli olimpián a szovjet állami profik fölött, hanem egy olyan eredményről, amely minden részletében megalapozott. Tudják mit mondok? Ez az argentin válogatott - amely bebizonyította, hogy egy jó csapat többet ér tizenkét sztár gyülekezeténél - szerda este olyan jól játszott, hogy a létező legerősebb, Shaq-kel, Kobe-val, Duncannel, Kiddel, McGradyvel felálló NBA-alakulatot is legyőzhette volna" - írja meghökkentő kommentárjában Bob Kravitz.

Az amerikai vélemények szerint Emanuel Ginobili, a legutóbbi Euroliga MVP-je, a San Antonio Spurs által 1999-ben draftolt 198 centis, 25 éves hátvéd hamarosan az NBA-ben is szupersztárrá növi ki magát, ha ősszel valóban csatlakozik a texasi gárdához. A többiek közül a két center, Fabricio Oberto (207 cm, 27 éves, Pamesa Valencia) és Luis Scola (209 cm, 22 éves, Tau Ceramica) is NBA-kaliberű kosaras, a többiek pedig pompás csapatemberek.

Amúgy szinte valamennyien Spanyolországban kosaraznak: Oberto és Scola mellett Juan "Pepe" Sánchez (194 cm, 25 éves, Lucentum), Gabriel Fernández (202, 26, Forum Valladolid), Leonardo Gutiérrez (201, 24, Mallorca), Alejandro Montecchia (186, 30, Pamesa Valencia), Andrés Nocioni (201, 22, Tau Cerámica), Hugo Sconochini (200, 31, Tau Cerámica), Lucas Victoriano (194, 24, Real Madrid). A triplákat is remekül dobó center, Rubén Wolkowyski (208 cm, 125 kg, 28 éves) a CSZKA Moszkva játékosa, Landro Palladino (195, 26) pedig a Napoli alkalmazottja. Pepe Sánchezről még tudni kell, hogy a napokban megkeresték a Detroit Pistonstól, és ő igent mondott.

Az Indianapolisban tartózkodó argentin újságírók tájékoztatása szerint a dél-amerikai országban 1984-ben indult rohamos fejlődésnek a sportág, amikor beindult a 16 csapatos profiliga. Már az 1986-os, spanyolországi világbajnokságon legyőzték az Egyesült Államokat, de csak a csoportküzdelmek során, Oviedóban, s az nem NBA-alakulat volt, hanem főiskolásokból toborzott gárda - igaz, többek között a fiatal David Robinsonnal.

Az igazi robbanás akkor következett be, amikor - körülbelül hat-nyolc éve - elkezdtek az európai bajnokságokban is feltűnni az argentin kosarasok. Az edző, Rubén Magnano két éve irányítja a válogatottat, amely rendkívül összeszokott társaság - amint azt szerda este is tapasztalhattuk.