Vágólapra másolva!
A spanyol férfikosárlabda-bajnokság, az ACB Liga szép csendben a világ egyik legerősebb pontvadászatává nőtte ki magát. Egyik-másik gárda az NBA-ben is bőven megállná a helyét, s ha szemügyre vesszük az összeállításokat, akkor leesik az állunk.
Forrás: EPA
Pau Gasol azon kevés spanyol sztár egyike, aki nem otthon keresi kenyerét Fotó: EPA

A szeptemberi, indianapolisi világbajnokságon aranyérmet szerzett jugoszláv válogatott szakvezetője és némely sztárja Hispániában szerepel, szinte a teljes ezüstérmes argentin gárdával együtt (úgyszólván valamennyien olasz útlevéllel rendelkeznek, itáliai felmenőiknek köszönhetően, s ekként nem foglalnak el EU-n kívüli kvótát), s az egyesült államokbeli kitűnőségek sem hiányoznak. De Spanyolországban pattogtat a vb-bronzérmes német válogatott néhány csillaga, továbbá olasz, francia, görög megasztárok is. Nem is beszélve a vb-ötödik spanyol válogatott legjobbjairól, az egyetlen Pau Gasolt - a Memphis Grizzlies szupersztárját - leszámítva. Egy szó, mint száz: az ACB Liga meccseit nézni kivételes élvezet, amint azt a szombat-vasárnapi első forduló történései is bizonyították.

A legcsillogóbb névsor vitathatatlanul a baszkföldi kisváros, Vitoria csapatáé. A Tau Cerámica - a remek montenegrói edző, Dusko Ivanovic vezérletével - idén mindent megnyerhet. A 45 éves Ivanovic játékosként a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának legjobb európai klubcsapatában, a háromszoros BEK-győztes Jugoplastika Splitben remekelt, majd a Fribourg, a svájci válogatott, végül a francia Limoges együttesét gardírozta, utóbbival Korac-kupát nyert. Vitoriában ez a harmadik éve, a 2000-2001-es szezonban megválasztották az ACB Liga legjobb edzőjének.

Az argentin csoda nyomában/sport/csapat/kosarlabda/20020906azargentin.html

Ami a játékosokat illeti: Luis Scola (206 cm) és Andrés Nocioni (201 cm) Indianapolisban az argentin válogatott centereként, illetve bedobójaként kápráztatta el a világot. Mindketten olasz útlevéllel rendelkeznek, a páratlan fizikumú Nocioni egyszer Tim Duncan és Kevin Garnett feje felett zsákolt. Laurent Foirest és Jim Bilba a francia válogatott klasszisa, Hanno Möttölä (211 cm, 110 kg) tavaly még az Atlanta Hawksban, az NBA első finn kosarasaként került a lapok címoldalára. Rashard Griffith (212 cm, 122 kg) az elmúlt szezonban a Kinder Bolognával Euroligát nyert, testalkatánál fogva a kontinens legjobb centere lehet. A nyitófordulóban a Tau Möttölänek a végső dudaszó pillanatában a világ végéről dobott triplájával nyert Badalonában a Joventut ellen 74-73-ra.