Vágólapra másolva!
Három hónappal ezelőtt több tucatnyi szakember, mesteredző, szakedző és pályafutását súlyos sérülések miatt idő előtt befejezni kényszerülő kosárlabdázó megbízást adott a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodának arra, hogy vizsgálja meg a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) tevékenységének jogszerűségét. A legneuralgikusabb téma, az edzői működési engedélyek jogszerűségének ügyében a vizsgálat kiderítette: az idevágó elnökségi határozatok számos esetben egymásnak teljesen ellentmondóak, alkalmazásuk ennélfogva úgyszólván lehetetlen, s ez az állapot magában hordozza a törvénytelenség jogkövetkezményét.

Külön hangsúllyal vizsgálta a Magyar-iroda az úgynevezett méltányossági működési engedély kiadásának szabályait. Megállapítást nyert: az elnökség az 54/2001 (12.11) számú határozatában úgy döntött, a nem megfelelő szakképesítéssel rendelkező edzőket a méltányossági működési engedély megadásakor kötelezni kell a kívánt szakképesítés megszerzésére irányuló tanulmányok elkezdésére és befejezésére. Ez alól felmentést csak rendkívül indokolt esetben az 50. életévüket betöltő és legalább 20 év szakmai gyakorlattal rendelkező edzők esetében adható.

Minthogy Király Sándor, az Atomerőmű-KSC NB I-es női csapatának vezetőedzője - akinek személye kapcsán az egész ügy kirobbant - egyik feltételnek sem felel meg, ez év július 16-án újabb elnökségi határozat (36/2002) született: "Király Sándor részére méltányossági edzői működési engedély kiadását rendeli el azzal, hogy felhívja ő és valamennyi érdekelt edző figyelmét: 2004. július 1-ét követően csak középfokú edzői képesítéssel lehet működni az érvényes jogszabályoknak megfelelően. A képesítés megszerzéséhez szükséges tanulmányokat haladéktalanul el kell kezdeni."

Király a határozatban foglaltaknak megfelelően felvételi kérelmet nyújtott be a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Továbbképző Intézetébe, kétéves kosárlabdaedzői szaktanfolyamra. Ezt azonban egyértelműen elutasították, mert személyében nem felelt meg a beiskolázási kritériumoknak, hiszen nem rendelkezik érettségi bizonyítvánnyal.

A Magyar-iroda véleménye szerint ezért Király edzői működési engedélyét azonnal vissza kell vonnia az MKOSZ-nek.

Bodrogváry Iván, a szövetség főtitkára kérdésünkre azt válaszolta, hogy az ő jogértelmezése szerint erre a szezonra mindentől függetlenül megvan Király licensze, még akkor is, ha nem iratkozhatott be a középfokú edzői tanfolyamra.
Mészáros Lajos, az MKOSZ szakmai alelnöke nem tudott állást foglalni, mondván, ő még nem kapta kézhez az elutasító végzést.

Dr. Páva Zsolt, az MKOSZ jogi végzettségű elnökségi tagja szerint a tarthatatlan állapot megszüntetése nem tűr halasztást: "Már a július 16-i elnökségi ülésen éreztem, hogy a testület el akarja odázni a döntést, végül kis szótöbbséggel megadták, megadtuk a működési engedélyt Királynak, azzal a feltétellel, hogy azonnal beiratkozik egy középfokú edzői tanfolyamra. Mivel ez nem történt meg - és nekem erről hivatalos értesítés van a birtokomban - az október 16-án esedékes soron következő elnökségi ülésen javasolni fogom Király licenszének azonnali visszavonását."

A Magyar-jelentés a fentiektől függetlenül leszögezi: az iroda munkatársai előkészítették a szakmai anyagot egy szakértői vizsgálathoz, és egy esetleges polgári peres bírósági eljáráshoz. Mivelhogy egyre nyilvánvalóbb: az edzői működési engedélyek jogszerűtlen kiadási gyakorlata is hozzájárulhatott több tucatnyi kosárlabdázó súlyos, pályafutását kettétörő sérüléséhez.

Sőt: szóba kerülhet a Szekszárd bajnoki mérkőzései eredményének megóvása is, az edző engedély nélküli munkavállalása következtében.

Ch. Gáll András