Vágólapra másolva!
A hét elején elszenvedett két vereségért alaposan visszavágott a magyar nőikézilabda-válogatott a párizsi, Tournoi de France elnevezésű tornán a házigazda együttesnek. Mocsai Lajos tanítványai Franciaország ellen 26-23-ra nyertek, s ezzel megnyerték a tornát a jugoszlávok, a franciák és a spanyolok előtt.

Magyarország - Franciaország 26-23 (14-13)
Coubertin-sportcsarnok, 2300 néző
gól: Görbicz 6, Balogh 6, Siti E. 4, Szrnka 3, Tóth T. 3, Mehlmann 3, Kulcsár1, illetve Lejeune 6, Cano 6, Myaro 2, Szabó 2, Rolland-Pecqueux 2, Cendier 1, Castioni 1, Korfanty 1, Herbrecht 1
kiállítás: 6, illetve 4 perc

A magyar nőikézilabda-válogatott ezúttal a jugoszlávok elleni mérkőzés hőse, Farkas Ágnes nélkül lépett pályára, a ferencvárosi átlövő pihentette még mindig sajgó bokáját. "Úgy gondolom, szombaton nagyon jól játszottunk, lényegesen jobban, mint a spanyolok ellen. Próbálunk regenerálódni a franciák elleni meccsre, kicsit sétálunk Párizsban, s este jöhet az összecsapás" - nyilatkozta Farkas Ági.

A hét elején már játszott két felkészülési mérkőzést a magyar és a gall csapat egymással, sajnos mindkétszer Olivier Krumbholz tanítványai jöttek ki győztesen az adok-kapokból. A mostani összecsapás sem úgy indult, ahogy szerettük volna. A franciák a dán Viborg légiósának, Leila Lejeune-Duchemann-nak a vezetésével pillanatok alatt elhúztak, a játékos három perc alatt három gólt dobott, s Castioni találata már 4-2-es vezetést eredményezett. Kulcsár első büntetőjét védte Nicolas, szerencsére Szrnka kétszer is eredményesnek bizonyult. A tizedik percre a két győri kiválóság, Mehlmann és Görbicz egyenlített (5-5), ám Lejeune megállíthatatlan volt, s újra a franciákhoz került az előny (7-5).

Ekkor Pálinger fogott néhány labdát, összeszedettebb lett a védekezés, s a 18. percre Siti találatával először vette át a vezetést Magyarország (7-8). Két perccel később már 11-8-ra módosult az állás, a támadásban is szerepet kapó Tóth Tímea háromszor is beköszönt Nicolas-nak. A félidő hajrája ismét a házigazdáké lett, ám Szrnka harmadik góljával a szolid előnyt meg tudtuk őrizni (13-14).

A második játékrészre a francia csapat összeszedte magát, s 16-15-re, majd 20-17-re is vezetett, ám Lejeune Achilles-sérülése miatt kivált a csapat legjobbja, s Dudziak sem tudta megközelíteni Nicolas kapus teljesítményét. A magyar együttes Görbicz és Siti Eszter remek játékával fordítani tudott, s Olivier Krumbholz hiába kért időt (20-23), már nem tudott új lendületet adni együttesének. Lejeune után Korfanty is kivált (a Merignac játékosa bokasérülést szenvedett), s az 59. percben Balogh a 26. góllal végleg megpecsételte a hazaiak sorsát.

A másik mérkőzésen:
Jugoszlávia - Spanyolország 31-27 (16-15)
Coubertin-sportcsarnok, 2000 néző
A legjobb dobók: Jovovic 7, Petrovic 6, Savic 5, illetve Puche 8, Fraile 7,

A szombati francia-spanyol meccs után az ibériaiak egyik legjobbja, Montserrat Puche-Diaz úgy nyilatkozott, elégedetlen a vereséggel, s a jugoszlávok ellen javítani szeretne. "Nem vagyok elégedett a vereséggel, de tudni kell, nem adtuk fel a mérkőzést. Mi soha sem adjuk fel! Egész egyszerűen jobbak voltak a franciák, mellesleg hazai pályán játszani mindig nagy előny. Az esemény egyébként kiválóan szervezett, nagyon szép a környezet. Megpróbálunk javítani."

Nos, a bravúr nem sikerült a spanyol csapatnak, pedig Puche vezérletével jól kezdett az együttes, s a 13. percben 8-4-re, a 18. percben pedig még 9-7-re vezetett. A Mar Valencia kézilabdázója csapattársával, Cristina Gomezzel együtt jól kezdte a találkozót, eleinte a jugoszláv védelem nem is tudta őket semlegesíteni. A félidő közepére aztán feljött vb-bronzérmes, s 12-11-nél átvette a vezetést, köszönhetően Jovovicnak, aki végül 78 százalékos dobóátlagának köszönhetően hét gólt ért el, s vezéregyénisége lett csapatának.

A félidei 16-15-ös jugoszláv vezetés a 40. percig tartott, ekkor ismét egyenlített az ellenfél (18-18), de az ellenállhatatlan Jovovic, majd a feljavuló szélső, Savic révén a 49. percre négygólosra nőtt az előny (26-22). A végeredmény 31-27 lett déli szomszédunk javára, mi magyarok pedig bosszankodhatunk, hogy a torna egyetlen spanyol győzelmét éppen ellenünk aratta az Aldeguer-gárda.

A torna végeredménye:
1. Magyarország 4 pont (85-79)
2. Jugoszlávia 4 pont (84-82)
3. Franciaország 2 pont (68-71)
4. Spanyolország 2 pont (75-80)

Pincési László