Vágólapra másolva!
Csütörtöktől újabb, immáron utolsó erőfelmérő tornáján vesz részt a magyar nőikézilabda-válogatott, amely a december hatodikán kezdődő Európa-bajnokság előtt ezúttal a kijevi Turcsin-kupán szerepel.
A Turcsin Kupa programja
csütörtök:
Magyarország - Oroszország 15.00
Ukrajna - Franciaország 17.45
péntek:
Franciaország - Oroszország 15.00
Magyarország - Ukrajna 17.00
szombat:
Magyarország - Franciaország 9.30
Ukrajna - Oroszország 11.30


Az ukrán fővárosba ugyanaz a 16 kézilabdázó utazik szerdán, akik Franciaországban jártak, így a kapitány továbbra sem számíthat a hasfal-húzódással kezelt Dunaferr-játékosra, Ferling Bernadettre.

A francia nőikézilabda-válogatott komoly gondokkal küzd, pedig a felkészülés kezdetén remek eredményeket ért el a csapat, s a szakvezetés még Nodjalem Myarót is kihagyhatta a keretből. Egy hete azonban az Ikast csinos átlövője is meghívót kapott, s Olivier Krumbholz kénytelen volt szerepeltetni, hiszen sok játékosa sérüléssel bajlódott.

A Tournoi de France elnevezésű, párizsi tornán nemcsak az okozott fejtörést a kapitánynak, hogy a válogatott három találkozóból kettő is elveszített, hanem, hogy a problémákkal bajlódó Isabelle Wendling, Sandrine Delerce, Stéphanie Ludwig, Szbó Melinda négyes mellé feliratkozott a magyarok ellen megsérült Leila Lejeune és Myriam Korfanty is.

A magyar Eb-keret/sport/csapat/kezilabda/20021118amagyar.htmlFranciaország/sport/csapat/kezilabda/20021112franciaorszag.htmlOroszország/sport/csapat/kezilabda/20021112oroszorszag.htmlUkrajna/sport/csapat/kezilabda/20021112ukrajna.html

Jelen pillanatban még nem tudni, milyen kerettel vág neki az Eb-nek a kapitány, az biztos, hogy Lejeune Achillesét már megműtötte Saillant professzor, a Viborg játékosára féléves pihenő vár. Korfanty bokája a hírek szerint hathetes kúrára szorul, így ő sem lehet ott Dániában. Miután a kijevi Turcsin-kupára a könyökét fájlaló Raphaelle Tervel sem utazhat, Krumbholz három új játékost hívott be a keretbe Nina Kanto (Metz), Delphine Guehl (Besancon) és Ludivine Jacquinot (Dijon) személyében. "Mélységesen csalódott vagyok, hogy ilyen gondok gyötörnek bennünket. Ráadásul nem is sérülésektől, törésekről van szó" - nyilatkozta szomorúan Krumbholz.

A kézi-Eb menetrendje/sport/csapat/kezilabda/20021111akezieb.htmlA nőikézilabda-Eb csapatai/sport/csapat/kezilabda/20021111anoikezilabdaeb.html

Ami a két keleti vetélytársat illeti: az oroszok világbajnokként esélyesei a tornának, annak ellenére, hogy a romániai Kárpát-kupán csupán Jugoszláviát tudták legyőzni, Romániától (27-20) és Ukrajnától (25-23) egyaránt kikaptak. A legjobbjai nélkül (Poltorackaja, Karejeva, Csauszova és Bodnyeva is hiányzott) szereplő világbajnok gárda kapusa, Maria Szidorova kapta viszont a legjobb kapusnak járó különdíjat. A tornát Ukrajna, a legutóbbi Eb ezüstérmese nyerte; Leonyid Ratner tanítványai 28-26-ra verték Románia, 25-23-ra Oroszország és 37-17-re Jugoszlávia csapatát, ráadásul Ganna Sikalo lett a torna legjobb játékosa.

Pincési László