Vágólapra másolva!
A Csehország elleni 33-26-os győzelemmel megnyerte csoportját a magyar nőikézilabda-válogatott, s ezzel négy ponttal jutott be a középdöntőbe. A következő mérkőzést kedden, a B csoport második helyezettjével vívja a csapat Farumban.

Pincési László helyszíni jelentése Aarhusból

D csoport:
Magyarország - Csehország 33-26 (17-13)
Aarhus, 500 néző
vezette: Shal, Konoplastij (ukránok)
Magyarország: Sugár - Lovász 5, Pigniczki, Németh 3, Farkas 10/6, Siti 2, Kirsner 1. Csere: Pálinger (kapus), Pádár 2, Mehlmann 2, Tóth 1, Szrnka 6, Görbicz 1.
Csehország: Cerna - Knytlova, Polaskova 2, Fabikova 3, Valova 3, Romanova 1, Cumplova 11/8. Csere: Ajglova (kapus), Roubinkova, Adamkova, Vaskova, Simerska 2, Handlova 4.
hétméteres: 8/6, illetve 8/8
kiállítás: 6, illetve 6 perc
piros lap: Németh (53.)

Mocsai Lajos szövetségi kapitánynak úgy tűnik, nagyon tetszett a szlovénok elleni csapat, mert nem változtatott keretén, így a lelátóra ismét Balogh Beatrix és Vérten Orsolya került. A győriek balszélsőjét a találkozó előtt faggattuk, hogy érzi magát Dániában. "Köszönöm, jól vagyok, csak nagyon rossz, hogy nem játszhatom. Ilyen közel ekkora lehetőséghez még sohasem voltam. Amikor Kindl Gabi megsérült, azt hittem, azért valahogy vállalja majd a szereplést, aztán persze reménykedtem, hogy bekerülök a csapatba."

Vanyus Attila csapatvezető azt ecsetelte, le kell győzni a cseheket, ahol minden attól függ, Cerna kapus hogy véd, s a gyors embereiket sikerül-e megakadályozni a leindításban. A csapat egyébként hétfőn reggel kilenckor utazik át a Koppenhága melletti Farumba, ahol a középdöntő-mérkőzéseket vívja majd.

Hámori József gyúró is magára öltötte a szurkolóktól kapott télapósapkát, amely nélkül nem kezdődhetett magyar meccs, s a 33. másodpercben Siti Eszter megszerezte a vezetést, ezt Cumplova büntetővel egalizálta. Nem tűnt nyugodtnak sem támadásban, sem védekezésben a csapat. Előbbi esetén Cerna jelenléte hathatott bénítólag: előbb Németh ziccerét védte, majd Farkas lőtte fölé a büntetőt. Szerencsére mindkét klasszisunk gyorsan túltette magát a dolgon: Ági a következő hetes bebombázta, majd Németh lopott labdát, s értékesítette a ziccert (4-4).

A folyamatos cseh vezetéskor a lehető legjobbkor jött egy kiállítás, amelyet ugyan válogatottunk kapott, de hátrányban Farkas, majd Lovász találataival sikerült vezetést szerezni (8-7). A tizenhetedik percben Lovász parádés egyéni akcióval 11-8-ra alakította az állást. A védekezés kezdett összerázódni, a két veszélyes szélsőt Kirsner és Lovász teljesen kikapcsolta a játékból, s szerencsére Vaskova a balátlövő helyéről még bizalmat is csepegtetett belső embereinkbe, hiszen két lövését is a blokkba vágta.

Felállt fal ellen Németh Helga nem boldogult, felső sarkos lövéseit Cerna kivétel nélkül védte, így pályára lépett Mehlmann, aki pillanatok alatt meghálálta a kapitány bizalmát, s okos földre pattintott labdával 13-10-re módosította az állást. A lefelé irányuló labdák úgy tűnt, sebezhetővé teszik Cernát, ennek ellenére több kísérlet irányult "betörni" a Lützellinden hálóőrét. A 29. percben megállt a levegő a magyar táborban és a kispadon, a kapufára vágott hetest követően a kipattanó labdát Farkas a kapuba ejtette, de a földön maradt bokáját fájlalva. Szerencsére nem történt komolyabb baj, a helyére beálló Szrnka góllal próbálta feledtetni Ági fájdalmát, beállítva ezzel a 17-13-as félidei eredményt.

Farkas olyannyira nem sérült meg, hogy a második játékrészben mindjárt ő folytatta a gólszerzést, betalált büntetőből és átlövésből is, míg védekezésben felváltotta őt Tóth Tímea. 20-13-ról Cumplova (akinek nevét a cseh szurkolók kérésére végre a helyi műsorközlő is jól ejtett) révén feljött 21-17-re az ellenfél, Mocsai kicsit meg is keverte a csapat összetételét. Sitit Görbicz, Farkast Szrnka váltotta támadásban, míg a bal bokáján megsérülő Pigniczki helyére védekezésben kénytelen volt visszatérni a Herz-FTC klasszisa.

Amit a kézilabda Eb-ről tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20021203amit.htmlA magyarok Eb-kerete/sport/csapat/kezilabda/20021118amagyar.htmlKézilabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=24100

Hét perccel a mérkőzés vége előtt egy teljesen ártalmatlan meccsszituációt az ukrán bírók szándékos szabálytalanságnak véltek, s Németh Helgát piros lappal kizárták. Sőt, a lelátó második sorában ülő átlövőt előbb a harmadik, majd az ötödik sorba küldték... Helga helyére Mehlmann állt, aki Görbiczcel és Szrnkával a tavalyi junior vb-ezüstérmes válogatott belső hármasát is alkotta. A találkozót végül 33-26-ra nyerte a csapat, s csoportelsőként jutott tovább.

Mocsai Lajos: "Most jött ki az a probléma, amit már folyamatosan emlegettem: több játékosom a terhelhetőség végső határára érkezett. Többen emiatt ki is hagyták a délelőtti edzést, csak nyújtottak, a többiekkel 35 percet tréningeztünk. A mérkőzésen a csehek belesétáltak a taktikai csapdánkba, s sikerült nyernünk. Mindenki hozta a formáját, talán csak Szrnka teljesített sokkal jobban az átlagnál. Pigniczki sérüléséről egyelőre nem tudunk konkrétumot, meghúzódott a bokája, nyomókötést kapott, holnapra derül ki, van szakadás vagy sem."

Jiri Zerzan: "Szeretnék gratulálni a magyar válogatottnak, a csoport favoritjaként nyertek. Sajnos egy-egy elleni játékban és a kombinációkban sokat hibáztunk, míg ellenfelünk sokkal erősebb és gyorsabb volt."