Vágólapra másolva!
A minimális célkitűzést már teljesítette a magyar nőikézilabda-válogatott, de a csoportmérkőzések hibátlan teljesítését követően az oroszok elleni súlyos vereség mély nyomokat hagyott játékosokban, szurkolókban egyaránt. Az utolsó középdöntő-mérkőzésen még kiharcolhatja a csapat az elődöntőt, de ehhez nyolc góllal kellene legyőzni Norvégiát. Mocsai kapitány akár erre is képesnek tartaná csapatát.

Pincési László helyszíni jelentése

A szerdai játéknapon sem a szlovének, sem a csehek nem tették meg azt a szívességet, hogy pontot szerezzenek a magyarok nagy riválisaitól, így a döntés az utolsó napra maradt. A II. csoportban először egy számunkra már indifferens mérkőzésen a csehek és a németek meccselnek egymással, majd 18.30-kor az orosz-szlovén, 20.30-től pedig a magyar-norvég találkozóra kerül sor. Tartsunk egy kis matematikaórát! Amennyiben a papírforma érvényesül, s Oroszország nyer, akkor a magyar együttes csak abban az esetben juthat tovább, ha legalább nyolc góllal veri Norvégiát. Ha az oroszok pontot vesztenek, akkor a sima győzelem is elegendő lehet, sőt, ha Szlovénia nyerne, akkor Magyarország már döntetlennel is a szombati elődöntőre készülhetne.

"A mérkőzés kezdetétől függ minden. Ha a csapat tudna szerezni egy állandó, három-négygólos előnyt, akkor képesnek tartanám arra, hogy akár nyolccal is nyerjen" - jelentette ki Mocsai Lajos szövetségi kapitány, aki arra a kérdésre, látta-e már az ellenfelet játszani az Eb-n, azt válaszolta: "Szinte csak őket láttam."

A sajtóközpontban egy bergeni kolléga aztán érdekes információkkal szolgált a norvég kézilabdát illetően. A skandináv sportág ugyanis - bármennyire is palástolják a sikerek - mély gazdasági válságban van, gyakorlatilag a Larvik az egyetlen életképes klub, a többi (köztük a neves Bäkkalagets Oslo) teljes csődben vegetál. A csapat legjobbjai (Tjugum, Hundvin, Tuven) ezért keresik külföldön, Dániában a kenyerüket, s várhatóan az Európa-bajnokság után még többen szerződnek távol hazájuktól. Az északi csődelméletet támasztotta alá Mocsai kapitány is, aki úgy véli, a szervezők mindent elkövetnek, hogy dán-norvég döntő legyen, hiszen eddig maga a kontinensviadal is veszteséges az üres lelátóival. "Szépen alakulnak a dolgok a skandináv döntőhöz, de azért ehhez még el kell takarítani majd az útból az orosz válogatottat. Igaz, ahogy a norvégokkal megverették őket, az sem volt semmi."

A norvég csapat eddig veretlenül szerepel, a csoportban legyőzte az oroszokat és a németeket, de a a spanyolokkal meglepetésre csak döntetlenre végzett - legnagyobb sajnálatunk, hogy éppen az ibériaiak estek ki, így a pontvesztést is elkerülte a norvég (és az orosz) gárda. A 24,8 év átlagéletkorú csapat kifejezetten rutinosnak számít, hiszen átlagban 66 válogatottsággal rendelkezik. A mérlegünk nagyon jó ellenük: 58 mérkőzésen 45 magyar győzelem, egy döntetlen, s mindössze 12 viking siker. Sajnálatos, hogy ezek a győzelmek javarészt az utóbbi évtizedre estek.

Utoljára augusztus 24-én csapott össze egymással a két gárda: Egerben a norvégok 24-21-re nyertek. Szívesebben emlékszünk az akkori hármas sorozat első állomására, amikor két nappal korábban 35-24-re nyertek a magyarok. Az a tizenegy gólos különbség most nagyon jól jönne, csakúgy, mint Farkas Ágnes kilenc, Siti Eszter hét, Németh Helga hat és Pádár Ildikó öt gólja. Norvégia legjobbjaival az Eb-ken kétszer találkoztunk: az 1994-es, berlini bronzmeccsen 24-19-re, az 1998-as hertogenbosch-i elődöntőben 28-14-es vereséget szenvedtünk.

Amit az Eb-ről tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20021203amit.htmlKézilabdahttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=24100

A norvégok meccsein egy kisebb, tíz-tizenegy éves gyerekekből álló csoport külön fanklubként szorít Mia Hundvinért, aki az összecsapások után ki is megy a rajongókhoz, s fotóztatja magát velük. Csakúgy, mint barátnője, a dán Camilla Andersen, akit mikor a magyar drukkerek megkérdeztek, mit szól ahhoz, hogy Sitiéknek nyolccal kell verniük Norvégiát, hogy elődöntőbe jussanak, kinevette őket.

Gyakorlatilag ezt tette Marit Breivik, a norvég válogatott szövetségi kapitány asszonya is. "Nyolccal? Nem hiszem, ezt nem engedhetjük meg magunknak. Győzelemért lépünk pályára, s megverjük a magyarokat."

A II. csoport csütörtöki programja
16.30: Németország - Csehország
18.30: Oroszország - Szlovénia
20.30: Magyarország - Norvégia (a játékvezető az ukrán Shal, Konoplasztij lesz)

A középdöntő-csoport állása:
1. Norvégia (111-80) 8 pont
2. Oroszország (111-94) 6
3. Magyarország (123-118) 6
4. Szlovénia (102-116) 2
5. Csehország (90-109) 2
6. Németország (91-111) 0