Vágólapra másolva!
Időntúli szabaddobásból esett góllal kapott ki a magyar nőikézilabda-válogatott az Európa-bajnoki középdöntők utolsó mérkőzésén, s ezzel Norvégia, valamint Oroszország jutott az elődöntőbe. Magyarország vasárnap délben Jugoszlávia ellen az ötödik helyért játszhat.
Forrás: EPA
Kulcsár volt a legeredmé-nyesebb magyar hat góllal
Fotó: Epa
Középdöntő, II. csoport:

Norvégia - Magyarország 24-23 (13-11)


Norvégia:
Magyarország:
hétméteres:
kiállítás:

Komolyan gondolta Mocsai Lajos, hogy a norvégok ellen két kulcsjátékosát is pihenteti, persze nemcsak ő, hanem a sors is közbe szólt. Németh Helga a németek elleni megrendítő pofon után inkább pihent, míg Farkas Ágnes bokája öt mérkőzés után valóban megérett arra, hogy kicsit lelohadjon. A kapitány folyamatosan hangsúlyozta, s a németek elleni sajtótájékoztatót követően németül is kiemelte: a Herz-FTC átlövőjének bokája olyan állapotban van, hogy normális esetben egy mérkőzés után két nap pihenőt igényelne a rehabilitációja.

A két sérülésnek Vérten Orsolya "örülhetett", hiszen így lehetőséget kapott arra, hogy élete első Európa-bajnokságán pályára lépjen, és éppen a kontinensviadal egyik végső esélyese ellen. A mérkőzést fiatal összeállításban kezdte a csapat, hiszen támadásban Görbicz, Mehlmann és Szrnka is a pályán volt, míg védekezésben - két magas középső emberének kiesésével - spanyolos, teljesen nyitott megoldást választott a kapitány.

Álomszerűen kezdődött az összecsapás: Szrnka, Görbicz, majd Tóth Tímea találataival 3-0-ra elhúzott az együttes, s mivel a norvégok a tizedik percig "impotensek" maradtak, adódott a lehetőség a kapitány által óhajtott nagyobb előny megszerzésére. A kezek megremegtek, Görbicz két ezerszázalékos ziccert rontott, egy hetest meg kapu mellé dobott, Tóth a kapufát döngette, így a hét-nyolcgólos előny helyett a 12. percre egyenlített Norvégia, majd a félidő végére állandósította is kétgólos vezetését (13-11).

Amit az Eb-ről tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20021203amit.htmlKézilabdahttp://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=24100

A második játékrészt Pálinger-bravúrok egész sorozata vezette be, a Dunaferr kapusa akadt, amikor három lövést védett öt másodperc alatt, de a duplázásokban is remekelt. Góllövést mégsem tőle várhattunk, ám mivel társainak ez nem sikerült, a 41. percre Sörlie találatával már 19-13-ra vezettek a norvégok. A komoly hátrányról az utolsó öt percben egy gólra jött fel az együttes (23-22), s hét másodperccel a találkozó vége előtt Lovász révén sikerült az egyenlítés. A szép teljesítményt a mérkőzés hőse, Pálinger rontotta el, aki a "kígyótérről" elvégzett időntúli szabaddobást bevédve ponttól fosztotta meg csapatát (24-23).

Vereségével a csapat végül csoportja harmadik helyén végzett, s vasárnap délben Jugoszlávia ellen az ötödik helyért lép pályára Aarhusban.

Mocsai Lajos: "Az volt az elképzelés, hogy 'nekimegyünk' a norvég csapatnak, és gyorsan megpróbálunk olyan előnyt szerezni, amitől idegesek lehetnek. Vezethettünk volna akár 7-0-ra is. Sajnos, csak a védekezésben teljesítettünk erőn felül, támadásban sok hibát ejtettünk. A fiatalok becsülettel küzdöttek, dicséretet érdemelnek. Sajnálom Pálingert, kitűnően védett. Ez a kapussors."

Marit Breivik: "A játékhoz szerencse is kell. A magyarok bátrak voltak, új játékosaik erőn felül teljesítettek."