Vágólapra másolva!
Bécsben, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) székhelyén megtartották a női nemzetközi kupasorozatok negyedik körének sorsolását. A legnehezebb dolga a szerencsésen továbbjutott Debrecennek lesz, az EHF-kupában ugyanis az olimpiai és világbajnokokkal felálló dán Slagelse lesz az ellenfél.

A magyarok párosítása, 4. forduló

EHF-kupa:
R. Bucuresti (román) - Cornexi
Debrecen - Slagelse (dán)
Dunaferr - A. Bera-Bera (spanyol)

Kupagyőztesek Európa Kupája:
Rosztov (orosz) - Győr

Az első mérkőzéseket február 15-16-án, a visszavágókat február 22-23- án rendezik.



Nem kerülte el viszont a "világválogatott" Slagelsét a Loki, míg a Győr a szintén nehéz ellenfélnek számító orosz Rosztovhoz utazik. A Cornexi-Alcoa a román Rapid Bucurestit kapta, míg a Dunaferr a spanyol, San Sebastian-i Akaba Bera-Bera ellen meccsel.

A dán Slagelse ellen - legyünk őszinték - vajmi kevés esélye lehet a Debrecennek. A dán bajnokság listavezetője igazi újoncnak számít, hiszen két esztendeje még a másodosztályban szerepelt. Aztán érkezett minden idők talán legjobb kézilabdázónője, az aktív játéktól éppen visszavonult Anja Andersen, s vele együtt megnyíltak a szponzori pénztárcák is. A csapatban jelenleg több olimpiai, világ- és Európa-bajnok kézis játszik, s a nyáron tovább erősített az együttes. Ekkor érkezett ugyanis az osztrák Ausra Fridrikas (Bäkkelagets), a jugoszláv Bojana Petrovic (Buducnost Podgorica), a koreai Eun-Li Sang, a svéd Jenny Lindblom (Sävehof) vagy a dánok közül Rikke Schmidt (Kolding), Gitte W. Nielsen (Virum) és Lene Tobiasen (Ajax-Farum).

Filmet forgattak a leszbikus kézis párosról/sport/csapat/kezilabda/20021127filmet.htmlSlagelse FHhttp://www.slagelsefh.dk

A csapat erősségére jellemző, hogy a koreai Sang és a már évek óta Dániában játszó Jeong-Ho Hong is tagja volt annak a válogatottnak, amely 1995-ben éppen Magyarországot verte a vb-döntőben. De itt szerepel a világ- és Európa-bajnok norvég Mia Hundvin, illetve kedvese, a válogatottságtól már visszavonult dán Camilla Andersen (két-két olimpiai és Eb-aranyérem, vb-1.) is.

A Cornexi még éppen verhetőnek tűnő ellenfelet kapott, noha a román Rapid Bucuresti egyáltalán nem lebecsülendő ellenfél. A jelenleg is zajló hazai bajnokságban az együttes a harmadik helyen áll, csupán a Rimnicu Vilcea és a Silcotub Zalau előzi meg. A keretben több, válogatott, a legutóbbi dániai Európa-bajnokságon szerepelt játékos is található: Cristina Varzaru, Alina Nicoleta Dobrin, Ionela Goran, Ioana Dumitrescu, Aurelia Stoica és Amalia Busuioceanu személyében. Az előző körben a Rapid a macedón RK Tutunski Kombinat Prilepet búcsúztatta kettős győzelemmel (48-21, 38-15), míg egy körrel korábban a török Üsküdar B. S. K.-Istanbul ellen nyerte meg a párharcot (36-26, 32-30). A csapat eddigi legnagyobb kupasikerét még 2000-ben érte el, amikor a dán Randerst felülmúlva megnyerte az azóta megszűnt City-kupát (30-25, 26-26). Zsiga Gyula vezetőedző legfőbb súgója egyik játékosa, Gisca lehet, aki a nyáron éppen Bukarestből érkezett Fehérvárra.

AKABA Bera Berahttp://www.berabera.com

San Sebastianban egyelőre a futball népszerűbb, hiszen a helyi kedvencek, a Real Sociedad játékosai jelenleg veretlenül vezetik a bajnokságot. Kézilabdában már kevésbé megy ennyire jól, hiszen a hangzatos AKABA Bera Bera névre keresztelt együttes mindössze a hatodik helyen áll hazája pontvadászatában. Az EHF-kupában mindössze a harmadik körben kapcsolódott be az együttes, s a török TMO SC Ankara ellen a két Spanyolországban rendezett mérkőzésen egy győzelmet (30-21) és egy döntetlent (25-25) elérve jutott tovább. A csapat legjobbja a 22 éves Patricia Pinedo Saenz, aki az Ankarának összesen 16 gólt dobott, a válogatottban is bemutatkozott Tatjana Garmendia Lopez és az egyetlen légiós, Anna Andrjuscsenko. A Dunaferr a párosítással boldog lehet, ráadásul megkapta a reváns lehetőségét, amiért éppen spanyol együttes (Ferrobus Mislata) búcsúztatta a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

Az orosz Rosztov együtteséről szinte semmit sem lehet tudni, de az biztos, két játékosa, Szergejeva és Dolgoikh tagja volt Jevgenyij Trefilov kapitány Eb-keretének, sőt, utóbbi játékos Dániában szóhoz is jutott az Eb-n. A gárda csupán most csatlakozott a KEK-hez, s orosz kupagyőztesként talán már erősödtek is a tavalyi esztendőhöz képest, amikor a Sokirkina és Mishula fémjelezte csapat kettős vereséggel esett ki az EHF-kupa harmadik fordulójában a török Anadolutól.

Pincési László