Vágólapra másolva!
Hétfőn megkezdődik a XVIII. férfikézilabda-világbajnokság Portugáliában, amelyen a magyar együttes 1999 után ismét részt vehet, s amelyen nem kisebb feladat áll Skaliczki László tanítványai előtt, mint kiharcolni a 2004-es olimpiai részvételt. Az elvárás magas, a sorsolás borzasztó nehéz, így igazából előzetesen csak matematikai kombinációkkal szolgálhatunk a továbbjutást illetően.

A magyar válogatott a C csoportba került, az olimpiai bajnok orosz, a világbajnoki címvédő francia, az 1996-os olimpiai aranyérem óta teljesen kicserélődött horvát, illetve az argentin és a szaúdi válogatottal. A papírforma azt mutatja, hogy Pásztorék harmadik-negyedik helyet célozhatják meg nyugodt szívvel, az ennél rosszabb pozíciós csalódást (és kiesést), a jobb hihetetlen bravúrt jelentene.

Az orosz együttes évek óta a világ élvonalában van, s bár az utóbbi években fiatalodott az együttes, még mindig ott van a keretben az utóbbi évtized talán legjobb kapusa, a negyven esztendős Andrej Lavrov (aki a hírek szerint még szerződést hosszabbít a Bundesligában vitézkedő Lübeckkel). Csapattag a harmincnyolc éves Alekszander Tucskin, a válogatottban eddig a legtöbb gólt, szám szerint 552-t szerző, esseni Dmitrij Torgovanov - s a tréner, Vlagyimir Makszimov. Csak az olimpiákat és a vébéket számolva a szakvezető eddig négy címet nyert a csapattal: 1992-ben és 2000-ben olimpiai, 1993-ban és 1997-ben világbajnoki aranyig vezette tanítványait. Nála eredményesebb edzőnek csupán a román Nicolae Nedef (öt vb-arany: négy férfi és egy női), illetve a szovjet-ukrán Igor Turcsin (két-kétszeres olimpiai és világbajnok a nőkkel) számít. A csapat ugyan legutolsó félkészülési mérkőzésén 34-27-re kikapott a németektől, de nem lehet kétséges: a vébén egészen más csapat lép majd pályára.

A franciák címvédőként érkeznek, ám, hogy úgy is távoznak-e, még nem lehet tudni. A februári Európa-bajnokság hatodik helyezése után elég sok kritika érte Onesta kapitányt, aki most tudna csak igazán az örökébe lépni vb-aranyérmet nyert elődjének, Daniel Constantininek. A csapat a felkészülés utolsó fázisában egy négycsapatos tornát nyert Metzben, ahol Japánt és Tunéziát nagyon (29-14, illetve 34-22), Németországot pedig egy góllal, 25-24-re verte.

A horvátok az Eb-16. hely után szeretnének visszakapaszkodni az élmezőnybe: nem lesz könnyű dolguk. A csapat az Isztriai-félsziget nyugati partján található Rovinj városában kezdték meg a felkészülést, igazából csendben – a horvát sajtó ugyanis nem sokat törődött Lino Cervar együttesével. Az otthon esélytelennek tartott gárda persze csoportjából továbbjuthat, s a játékosok egyöntetűen úgy vélik, Atlanta óta nem volt ennyire együtt a csapat. A játékosok persze nem ismeretlenek a magyarok számára: Dzomba, Jovic és Goluza a Fotexben szerepel, Valcic és Dominikovic a német Bundesligában, Metlicic és Rajic Spanyolországban, Sola, illetve Losert Franciaországban profiskodik.

A csoport két kiscsapata közül Szaúd-Arábiáról van kézzelfoghatóbb élménye a játékosoknak, hiszen az arabokkal egyszer már meccselt az együttes. 2000 májusában, Ercsiben 34-18-ra győztünk, azóta annyit nem fejlődhetett ellenfelünk, hogy veszélyes legyen. Sötét ló Argentína, amelynek nemzeti gárdájával még soha nem játszott Magyarország, ám mivel Dél-Amerika kézilabdában nem nagyhatalom, nincs mitől tartanunk.

A számolgatás már elkezdődött, ugyanis ahogy Skaliczki László szövetségi kapitány fogalmazott: a vb lebonyolítási rendje nem nekünk kedvez. Amennyiben papírforma eredményt ér el a csapat, s kikap az oroszoktól és a franciáktól, s legyőzi másik három ellenfelét, úgy csoportharmadikként, ám nulla ponttal jut tovább - hiszen a horvátok nem velünk kerülnek egy középdöntőbe. Ez azt jelenti, hogy a nyolcba kerüléshez vagy mindkét, D csoportból érkező ellenfelünket le kell győzni (válogatni lehet: Svédország, Egyiptom, Dánia, Tunézia vagy Szlovénia), vagy bravúrgyőzelmet arat a franciák vagy az oroszok ellen, s úgy alakítja, hogy a legyőzöttel kerüljön egy középdöntő négyesbe. Matematikus és világklasszis kézilabdacsapat legyen a talpán, aki képes erre.

A D csoportban egyébként úgy tűnik, a svédek és a dánok a favoritok: előbbi az utóbbi tizenkét évben (1996-os Eb-t leszámítva) minden világversenyen érmet szerzett, mellesleg Európa-bajnok, s 1999 világbajnoka, míg utóbbi kiváló utánpótlásában bízhat. A dánok az 193-as egyiptomi junior-világbajnokságon ezüst, majd az 1997-es törökországi, illetve az 1999-es katari junior-vébén aranyérmet nyertek, s már a tavaly februári Eb-n is elődöntőt játszhattak. Egyiptom eleve "hátszéllel" indul, hiszen a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) elnöke, Hasszan Musztafa az észak-afrikai ország szülötte, de tény: a "fáraók" is rendelkeznek egy junior vb-arannyal és bronzzal, 1993-ból és 1999-ből, ráadásul két éve a negyedikek lettek Franciaországban. A csoport negyedik helyért Szlovénia, Algéria és Brazília csatázhat, a papírforma szerinti esélyeket a felsorolás tükrözi.

A kézi-vb menetrendje/sport/csapat/kezilabda/20030108akezivb.html

A másik ág egyelőre távolinak tűnik számunkra, hiszen az A és B csoport hat-hat együttesének legjobbjaival csak akkor kerülhet össze Magyarország, ha bejut a legjobb nyolc közé. Az A csoportban Jugoszlávia (a kapuban a fotexes Sterbik Árpáddal, a szélen pedig a szegedi Vladan Maticcsal), Spanyolország és Tunézia a favorit, a B-ben Németország, Portugália és Izland, ám meglepetésre odaérhet a továbbjutó negyedik helyre a pán-amerikai zónából kvalifikációs jogot szerző Grönland is.

Pincési László