Vágólapra másolva!
A bronzéremért játszhat az Európa-kupában a Kaposvár férfikosárlabda-csapata, miután az elődöntőben vereséget szenvedett a német Bayer Leverkusentől.

Férfikosárlabda Európa-kupa, Északi-főcsoport, elődöntő:
TSV Bayer Giants Leverkusen (német)-Kaposvári Klíma-Vill KK 91-74 (23-19, 25-18, 24-21, 19-16)
Mariupol, sportcsarnok, 1200 néző
vezette: Okhrimenko (orosz), Szczerba (lengyel)
Leverkusen: Kovacev (14/3), Greene (14), Wucherer (10), Best (13/9), Schultze (13/3). Csere: Fox (22), Geib (-), Weber (3/3), Malbeck (2), Rathjen (-). Vezetőedző: Heimo Förster
Kaposvár: Simon (13), Dzunic (17/6), Jackson (21/6), De Gray (12), Ivkovic (9). Csere: Filipovic (1), Szőke (-), Varga R. (1), Fülöp (-). Vezetőedző: Goran Miljkovic
az eredmény alakulása: 3. perc: (2-6), 6. perc: (16-14), 12. perc: (23-24), 15. perc: (32-33), 22. perc: (48-55), 27. perc: (53-65), 34. perc: (77-65), 37. perc: (71-81)
kipontozódott: Schultze (a 37. percben)

A várnál korábban, jó egy nappal az összecsapás előtt farkasszemet nézett egymással a négyesdöntő egyik párosa. A Kaposvári Klíma-Vill KK és a Bayer Leverkusen már a kijevi repülőtér tranzitjában találkozott, ahol az ukrán belföldi járatra vártak a csapatok. Pár perccel később érdemes lett volna megörökíteni az arcokat, ahogy rácsodálkoztak a Donyeckbe tartó légijárműre. Többen a világháborús részvétel esélyeit latolgatták, ám a légcsavaros szerkezet - az aggódó tekintetek ellenére - végül a levegőbe emelkedett. "Milyen öreg ez a gép?" - kérdezte Stojan Ivkovic a felszállást követően. Az ötvenes éveiben járó légikísérőnő valószínűleg személyes sértésnek vette az érdeklődést. "Ez a repülő nem öreg, hanem inkább fiatal!" - mondta szigorúan és bádogkannájából teát töltött az előtte ülőnek. A meglehetősen viharvert szerkezet végül megbízhatóan teljesítette feladatát, így már csak három órás buszozás volt hátra az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolig.

Magyar kosárlabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=28842

Az egész napos utazást kiadós alvással pihente ki a társaság, majd délelőtt rövid átmozgató edzés következett az egy éve épült, szemre is tetszetős sportcsarnokban. Az ebéd után nem volt nagy keletje a szabadtéri programoknak. A röpködő mínuszok miatt a szállóban töltötték a délutánt Simonék, majd megtekintették a két ukrán gárda meccsét. A helyi bajnokságot vezető Azovmash már az első negyedben bebiztosította győzelmét és jószerével a másnapi döntőre készülhetett. Az ellenfél kilétére két óra elteltével kaphattunk választ.

De Gray és Ivkovis pontjaival szerzett vezetést a Klíma-Vill, de a németek két triplával gyorsan egyenlítettek. A védekezésben gyakrabban hibázó somogyiakat Schultze büntette újabb pontokkal, így a negyed végére a zónára váltó gyógyszergyáriak kerültek előnyösebb pozícióba. A rövid pihenő alatt Goran Miljkovic edző sokkal határozottabb játékot kért a kaposváriaktól. Meg is fogadták a tanácsokat Dzunicék, akik a folyamatosan reklamáló németek ellen megítélt technikaikért járó büntetőket is értékesítették. Az ellenoldalon azonban rákapcsolt Wucherer és Fox is, újabb okot adva ezzel az időkérésre. Sokkal pontosabban céloztak a németek, így megérdemelten szereztek 48-37-es vezetést a félidő végéig.

A szünet után Jackson kozmetikázta valamelyest a lehangoló dobószázalékot, ám a hiba nélkül szóró leverkuseniek biztosan őrizték tíz pont feletti előnyüket. Hiába kapta a legnagyobb tapsot De Gray és Jackson közös akciója, mindez csak szépségtapasz lehetett. Öt perccel a vége előtt az egy akción belül négy pontot szerző Dzunic még tízen belülre hozta csapatát, ám a korábban összegyűjtött hátrányt már nem tudták ledolgozni a kaposváriak. Mindez azt is jelentette egyben, hogy a Kaposvár szerdán a harmadik helyért léphet pályára a Khimik ellen.

Heimo Förster: "Örülök, hogy elértük célunkat és a döntőben játszhatunk."

Goran Miljkovic: "A rossz dobóforma miatt kaptunk ki, megpróbálunk javítani a bronzmeccsen."

A másik elődöntőben:
Khimik Luzsnyíj (ukrán) - Azovmash Mariupol (ukrán) 62-95 (15-27, 11-31, 16-14, 20-23)

Balatoni Hajnalka