Vágólapra másolva!
Nehéz hét vége előtt áll négy, még versenyben lévő nőikézilabda-csapatunk az európai kupaküzdelmekben. A Bajnokok Ligájában a Herz-FTC helyzete szinte reménytelen, a KEK-ben a Győr feltétlenül esélyes román ellenfelével szemben, az EHF-kupában a Cornexinek idegenben kell megtartania tízgólos előnyéből legalább egyet, míg a Dunaferr a bombaerős AKVA Volgográdot fogadja.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Nagy esély előtt áll a Győri Graboplast ETO nőikézilabda-csapata, amely egy hete, Zilahon mindössze két góllal, 24-22-re kapott ki a helyi Silcotub Zalau gárdája ellen, így esélyesként várja a visszavágót.

A csapat nyugodtan készül a visszavágóra, a sérült Nitescu nélkül ugyan, ám a romániai mérkőzés meggyőzte a szakembereket arról, hogy Mörtel Renáta mind védekezésben, mind támadásban tökéletesen tudja pótolni a román válogatott átlövőt.

Nehéz helyzetben a Fradi
A Bajnokok Ligájában a Herz-FTC úgy kapott ki egy hete kilenc góllal, hogy a második félidő elején még a zöldeknél volt az előny. A 35-26-os Valencia-siker azt jelenti, hogy a Fradinak legalább tíz góllal kellene nyernie (illetve ha az ellenfél nem dob 25 gólnál többet, akkor elég a kilenc közte), hogy bejusson a BL-elődöntőbe. A hátrány ledolgozhatatlannak tűnik, de azért a Kőbányai úton sok minden elképzelhető: az idei csoportküzdelmek során például a dán Viborg tizenkét (32-20), a norvég Nordstrand pedig tizenhárom góllal kapott ki (35-22). "Nincs más választásunk, nekik esünk. Lesz, ami lesz. A Valencia az esélyesebb, de az is igaz, hogy még egyszer nem játszhatunk olyan rosszul, mint az első meccs második félidejében. Talán akkor csillanhat fel a remény, ha vasárnap a szünetig sikerül 5-6 gólos előnyt szerezni" - mondta Németh András vezetőedző az MTI-nek.


A kupaküzdelmeket figyelembe véve a Zalau idegenben is veszélyes, igaz, gyengébb ellenfelekkel szemben, de eddig mindkétszer nyert: a portugál Leira feladva a pályaválasztói jogot kettős vereséggel esett ki a szilágyságiak ellen, míg csakúgy, mint a török Anadolu - Eskiser városában például tizenkét góllal győztek a románok. Egyelőre ettől nem kell tartani, sőt, ha hihetünk a babonának, akkor a győri továbbjutás akár a továbbiakban is erőt adhat. Az 1995-1996-os City-kupában ugyanis a Silcotub kiverte a Győrt, majd megnyerte a sorozatot, azaz a visszavágás ideje elérkezett.

Az EHF-kupában a Dunaferr szenzációs második félidővel a sírból hozta vissza a mérkőzést, hiszen negyven perc elteltével már kilenc góllal is vezettek a házigazda oroszok. A világbajnokokat felvonultató AKVA Volgograd azonban így is nyert 25-22-re, s bár nem biztos esélyesként, de nem is esélytelenül vág neki a magyar túrának. Ha hinni lehet az orosz híreknek, Csauszova húszévesen visszavonult, ám Alizar kapus, Naukovics vagy éppen a világ legjobb beállósaként számon tartott Bodnyeva sok borsot törhet az újvárosiak orra alá.

A csapatban Bohus sérült, így a beállós játék hiánycikk lesz a Dunaferr együttesében, amely nyitott védekezésével Volgográdban is meglepte az oroszokat. "Csak remélni tudom, hogy vasárnap is a jobbik arcát mutatja majd az együttes. A kinti mérkőzésen nem a védekezésünkkel volt gond, abban nagyrészt megoldották feladatukat a lányok. Támadásban voltunk nagyon gyengék: lassúak, körülményesek voltunk a felállt fal elleni játékban, és sajnos több kulcsjátékosunk is gyengén szerepelt. Külön öröm számomra viszont Kindl Gabriella játéka, aki már Volgográdban és az Esztergom elleni bajnokin is bebizonyította, hogy nem csak védekezni, de támadni is nagyon jól tud. Sajnos Szrnka Hortenziának nagyon nem megy mostanában a játék - és igazság szerint nem is nagyon tudom mire vélni a látványos visszaesését" - nyilatkozta Kiss Szilárd a Dunaújvárosi Híreknek.

A négy magyar kupacsapat közül egyedül a Cornexi-Alcoa várhatja előnnyel a visszavágót, a székesfehérváriaknak feladata egyszerű: a francia Cercle Dijon otthonában a 34-24-es előnyből kell megőrizni egy keveset. A francia bajnokság harmadik helyén álló együttes a szezon során kétszer tudott akkora különbséggel nyerni, amely számára vasárnap üdvözítő lehetne: a Bouillargues ellen otthon 37-21-re, míg a Bondy otthonában 31-21-re. A gárda ráadásul a legutóbbi bajnokin (még március 5-én) belefutott egy 30-19-es zakóba Besanconban, ezt követte a fehérvári kínos kudarc. A Cornexinél egyedül Deli Rita nem játszhat sérülés miatt.

A magyarok hétvégi programja (negyeddöntő-visszavágók)
Bajnokok Ligája:
Herz-FTC - L'Eliana Valencia (spanyol)
(vasárnap, 18.05, vezeti: Arnaldsson, Vidarsson - izlandiak)

KEK:
Győri Graboplast ETO - Silcotub Zalau (román)
(szombat, 18.00, vezeti: Olesen, Pedersen - dán)

EHF-kupa:
Dunaferr - AKVA Volgograd (orosz)
(vasárnap, 16.00, vezeti: Goulao, Macau - portugálok)

Cercle Dijon (francia) - Cornexi-Alcoa
(vasárnap, 17.45, vezeti: Bejinariu, Pripas - románok)