Vágólapra másolva!
A világ legnépszerűbb téli sportágának szülőföldje hol is lehetett volna, mint Kanadában, ahol az 1800-as évek közepén kezdett kialakulni a jégkorong, 1908-ban megalakult a nemzetközi szövetség, amely 1910-ben írta ki az első Európa-bajnokságot, hogy aztán - érdekes módon - 1920-ban, éppen egy nyári játékon mutatkozzon be az olimpia nyilvánossága előtt.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Bár a történelmi kutatások szerint az első jégen történő "hockey"-mérkőzés szereplői brit katonák voltak, mégis Kanada keleti partvidékét, Új-Skóciát tartják a jégkorong szülőhelyének. A brit bevándorlók az általuk közkedvelt ősi kelta eredetű bandy és shinty szabályait ötvözve találták ki a jégkorong ősét, amelyet Halifax és Kingston területén már az 1850-es években játszották.

A Divízió I-es hoki-vb menetrendje/sport/csapat/20030331adivizio.html

Quebec állam William erődjének parancsnoka egy téli napon az unatkozó katonáknak azt a parancsot adta, hogy seprűkkel tisztítsák meg az udvaron a befagyott lefolyókat. Az egyik katona kergetni kezdett a jégen egy kis fadarabot a seprűjével, s a játékos kedvű "harcosok" két csapatot kialakítva játszottak. A cél az volt, hogy a két csapat eszközeik segítségével a fadarabot az ellenfél vonala mögé juttassa.

Néhány fontosabb szabály
Egy-egy csapatban 6-6 játékos küzd egymás ellen. Minden játékos kezében bot van, az ún. hokiütő, amelynek van egy toll része, ez a nyéllel szöget alkot. Ezzel a tollal próbálják meg az ellenfél kapujába juttatni a korongot, ami vulkanizált, sűrített gumiból készül, 2. 54 cm vastag és 7. 62 cm átmérőjű. A mérkőzések időtartama 3×20 perc tiszta játékidő. A harmadok között 10 perc szünet van.
A pálya
Legnagyobb mérete 60×30 méter lehet, legkisebb mérete pedig 56×26 méter. A pályát palánk veszi körül, amelynek 100-122 cm magasnak kell lennie. A játéktér rövidebb oldalán lévő palánktól 300-400 cm távolságban egy 5 cm széles piros vonalat kell húzni a pálya egész szélességében. Ez a palánkkal párhuzamos csík a kapuvonal. Ennek a közepén kell elhelyezni a kapukat: a kapufák átmérője 5 cm, a kapu magassága 122 cm, szélessége 183 cm.

Játékosok
Egy csapat 6 játékosból áll: kapus, jobb hátvéd, bal hátvéd, jobb szélső, bal szélső, középcsatár. A mérkőzés ideje alatt egy csapatból egyszerre maximum (a kiállítások miatt) 6 játékos lehet egyszerre a pályán. A cserejátékosok a cserepadon foglalnak helyet, akik bármikor cserélhetők. Egy csapatnak a mérkőzés megkezdésekor 17 beöltözött játékosa lehet, közülük 2 kapus.

Felszerelés
Az ütőket fából készítik, maximális méretei: a nyél 135 cm, a toll 37 cm lehet. A toll legfeljebb 7.5 cm széles lehet. Kizárólag hokikorival lehet pályára lépni, mert a gyorskori és a műkori sérüléseket okozhat.



1908-ban megalakult a nemzetközi szövetség, amely 1910-ben írta ki az első Európa-bajnokságot, a vezető szerepet kezdetben az angolok, belgák, csehek és németek játszották. A jégkorong - téli olimpia híján - 1920-ban, Antwerpenben debütált az ötkarikás játékokon, a tornát Kanada nyerte meg az Egyesült Államok és Csehszlovákia előtt.

Ha ezt nem számítjuk, akkor a téli játékok történetének legnagyobb sorozatát Kanada mondhatja magáénak, hiszen 1924 és 1952 között csak a juharlevelesek nyertek (1924-ben például az amerikaiak előtt 110-3-as gólkülönbséggel!).

Világbajnoki sorozatukat a két világháború között csak egyszer tudták az amerikaiak, később az 1936-os olimpián az angolok megszakítani, akiknek elsősorban kanadai származású játékosaik voltak. Ez idő alatt kontinensünkön az angolok mellett a csehszlovákok, svédek, németek és svájciak játszottak jelentősebb szerepet a játékban.

A nagy ötkarikás menetelést a Szovjetunió felbukkanása törte meg, a keletiek 1992-ig minden olimpián nyertek, kivéve a két Egyesült Államokbeli fellépést: 1960-ben Squaw Valleyben és 1980-ban Lake Placidban a házigazdáé lett az arany.

A változást az 1994-es, lillehammeri olimpia hozta meg, ahol már limitált létszámban ugyan, de részt vehettek az NHL-ben szereplő profik is. A nagy áttörés azonban éppen Kanada és az Egyesült Államok számára sült el rosszul. Norvégiában a svédek, míg négy éve, Naganóban a csehek nyertek, miközben Kanada - többek között a legendás Wayne Gretzkyvel soraiban - labdába (korongba) sem tudott rúgni.