Vágólapra másolva!
Az első mérkőzésen ötgólos előnyt szerző Dunaferr jutott tovább a nőikézilabda EHF-kupa magyar elődöntőjéből, miután az újvárosi együttes a visszavágón csak 23-22-re kapott ki a Cornexi-Alcoa otthonában. Nem lesz viszont magyar résztvevője a KEK-finálénak, ugyanis a Győri ETO női csapata a tizenkét gólos idegenbeli vereség után az elődöntő visszavágóján csak 27-26-ra győzte le a francia Besancont. A férfi NB I csúcsrangadóján a Pick Szeged otthon 30-27-re legyőzte a vendég Fotex Veszprémet.

Női EHF-kupa elődöntő, visszavágó:
Cornexi-Alcoa - Dunaferr SE 23-22 (13-8)
Székesfehérvár, 1300 néző
vezette: Abrahamsen, Kristiansen (norvégok)
Cornexi: FARKAS A. - Gisca 3, Németh H., KULCSÁR A. 7 (2), Siti B., Deli 3, Tápai 2. Csere: Fekete (kapus), Kovács T. 1, VIRINCSIK 6 (4), Kenyeres 1. Edző: Pánczél Barabás.
Dunaferr: Pálinger - Pálffy 2, Pigniczki 2, Gáspár, Bohus, Ferling 4 (1), NAGY I. 4 (1). Csere: Cracana (kapus), Szrnka 4, Borók 3, Kindl 1, Oblisz, Bulath, TURTÓCZKI 2. Edző: Kiss Szilárd.
kiállítás: 6, illetve 16 perc
hétméteres: 7/6, illetve 5/2
továbbjutott: a Dunaferr, 55-51-es összesítéssel.

A két csapat szezonbeli előélete alapján lefutottnak is tekinthettük volna a kupaelődöntő visszavágóját, hiszen a Dunaferr eddig mindig nyert a Cornexi ellen. Csakhogy ezek a győzelmek sosem voltak nagyarányúak (a legutóbbi bajnoki kilenc gólos különbsége a kakukktojás, de azon Pánczél Barabás sokáig éppen az EHF-kupa miatt nem játszatta pár ászát), ráadásul a kupa köztudottan külön műfaj, itt a túlzott magabiztosság nagyon visszaüthet.

Hamar érzékelhették ezt az újvárosiak, akiket ötgólos előnyük talán a kelleténél jobban is megnyugtatott... Pocsékul kezdték a meccset, sem védekezésben, sem támadásban nem emlékeztettek európai terveket szövő nagycsapatra. Átlövőik próbálkozásait megmosolyogták a szurkolók, indítani nem tudtak, heteseiket is kihagyták, s miközben telt az idő, egyre idegesebben és tanácstalanul pislogtak egymásra, talán egy vezéregyéniséget keresve - de az sem volt játékukban. Teljesítményüket felesleges minősíteni, megteszi a beszédes adat: a félidő felénél egy (!) gólnál tartottak.

A Cornexi sem csillogott, de elszánt volt, ahogy egy komoly hátrányban minden mindegy alapon próbálkozó csapathoz illik. Tápai a szélről, Kulcsár beállóból mattolta a csúcsformától társaihoz hasonlóan messze lévő Pálingert, s mivel hamar kitűnt, hogy kevés gólra számíthatunk a meccsen, az apránként növelt előny (4-1) már-már továbbjutóvá tette a fehérváriakat. (Számítani lehetett rá, hogy nem dob a Dunaferr 28 gólt, vagyis már egy ötgólos diadal is Cornexi-továbbjutást ért volna.) Kiss Szilárd megpróbált mindent, védekezést váltott, beküldte csaknem az összes csereemberét, de azt a fejetlenséget, ami csapatában uralkodott a pályán, nem tudta megszüntetni. Hiába volt halványabb a megszokottnál Németh Helga, társai, főleg a jól védő Farkas, Kulcsár, és a heteseket értékesítő Virincsik vezérletével a félidő hajrájában már minden számítás szerint jobban állt a Cornexi (12-6).

Fordulás után ugyan Ferling nyitott egy büntetőgóllal, ám nem javult az összkép a vendégek szempontjából. Sőt, 16-9-re húztak el Deliék, ami egészen meglepő végkimenetelt vetített előre. Csakhogy ekkor gólcsend következett as hazaiak játékában, aminek egyik oka a Dunaferr védekezésének feljavulása volt, a másik pedig, hogy ha minőségben nem is, mennyiségben jobban állt ellenfelénél a bajnoki listavezető. Magyarán: a több cserét foglalkoztató Újváros kevésbé fáradt, s jobban kihasználta ellenfele éppen fáradtságból adódó hibáit. Labdaszerzések, indítások csalták közelebb a vendégeket, akik közül az átlövők továbbra sem villogtak: Szrnka és Borók egy-egy gól után túlzottan vérszemet kapva eldobálták a labdát. Viszont Ferling és Nagy Ivett villanásai ismét "megnyugtató hátrányt" (öt gól alattit) eredményeztek. A Cornexi kettős emberelőnyben kapufát lőtt, emberhátrányban gólt kapott, vagyis nem tudta szinten tartani korábbi koncentrált, fegyelmezett játékát, s bár a Dunaferr továbbra sem játszott jól, rutinosan tertotta a számára kedvező állást.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Egy ízben, 21-17-nél még felcsillant a remény a fehérváriak előtt, csakhogy ekkor nagyon megfizettek "ki nem kényszerített" hibáikért. Már kivédekezett támadások, kivédett lövések után hagyták, hogy a lecsorgó labdákból visszatámadjon a Dunaferr, elrontották indításaikat, rohanás közben eladták a labdát, szóval, szinte magukat ejtették ki. Persze, igazságtalan lenne nem megemlíteni a hibákra profin lecsapó Dunaferr érdemeit, különösen Turtóczki szomorította tavalyi csapatát. A végén minimális különbséggel nyert a Cornexi, ezzel először verve meg idén a Dunaferrt. Azt a csapatot, amely a két meccsen összesen öt percig volt jobb ellenfelénél, de az az öt perc - az első meccs hajrája - mindent eldöntött. Az újvárosiak borítékolható bajnoki címük mellé az EHF-kupát is begyűjthetik idén.

A Dunaújváros a dán Slagelsével találkozik a májusi döntőben. Az első felvonás helyszínét kedden sorsolják ki Bécsben. A magyar gárda utoljára 1998-ban volt finalista ebben a sorozatban, akkor jobbnak bizonyult a szlovák Besztercebányánál.

Pánczél Barabás: "A győzelem megvan, sajnos az ötgólos hátrány sok volt. A végén buta hibáink miatt rontottuk el indításainkat, ziccereinket."

Kiss Szilárd: "Örülök a továbbjutásnak, amit második félidei védekezésünknek köszönhetünk."

Somos Zoltán

Női KEK-elődöntő, visszavágó:
Győri Graboplast-ETO - Besancon (francia) 27-26 (9-12)
Győr, Magvassy-csarnok, 1500 néző
vezette: Van der Helm, Wiebrandts (hollandok)
Győr: SIRINA - Lovász 3, Dokic 1, GÖRBICZ 8, Mörtel 3, Jókai 1, Vérten 2. Csere: Mehlmann 5/3, Köbli 2, Temes 2, Micskó. Edző: Róth Kálmán.
Besancon: NICOLAS - STECZ 5, Delerce 2, Pecqueux-Rolland 2, Said Mohamed 3, Amariei 2, Tervel 3. Csere: Legren (kapus), Antic 2, Maior, Castioni 2. Edző: Christophe Marerchal.
hétméteres: 4/3, illetve 2/1
kiállítás: 2, illetve 8 perc
továbbjutott: a Besancon, 56-45-ös összesítéssel.

Rengeteg hiba, kapkodás jellemezte az első negyedórát. A Győrnek nem sikerült elhúznia, sőt inkább az első mérkőzésen 12 góllal nyerő vendégek vezettek. Az ETO-nál a 12. percben 4-3-nál volt először az előny, ekkor Vérten talált a vendégek kapujába. A folytatás azonban nem sikerült jól, Róth Kálmán edző 5-7-nél hiába kért időt, a franciák nem engedték ki a kezükből az irányítást, és elsősorban Stecz révén mindig nőtt az előnyük.

A második félidőben Görbicz jóvoltából sokkal hatékonyabban támadott a Győr, és a 41. percben egyenlített (17-17), majd a lélektani előnyt kihasználva előnyhöz is jutott. A hazaiak ekkor folyamatosan egy-két góllal vezettek, a rutinos franciák azonban nem hagyták még jobban felpörögni a Győrt, tartották a különbséget. Görbiczék végül annak is örülhettek, hogy legalább a hazai találkozójukat megnyerték. A közönség ennek ellenére vastapssal búcsúztatta őket.

Róth Kálmán: "Ez a hajó Besanconban ment el, de a mérkőzés a csapat tartását mutatja."

Christophe Marerchal: "A nagy előny birtokában nyugodtan játszhattunk, vasárnap is közel álltunk a győzelemhez. Így sem bánkódunk, örülünk a döntőbe jutásnak."

A Besancon ellenfele a döntőben az ukrán Szpartak Kijev lesz.

Papp Győző

Kiütéses győri KEK-vereség/sport/csapat/kezilabda/20030406keves.html?pIdx=2