Vágólapra másolva!
Nem sikerült megtölteni a Budapest Sportarénát a magyar jégkorong-válogatottnak a divízió I-es világbajnokság nyitónapján. A hollandok elleni debütálás kicsit nehézkesre is sikeredett, hiszen a csapat az első harmadban kétgólos hátrányt szedett össze, s még 40 perc után is Hollandia vezetett 2-1-re. A 4-2-es siker ellenére azonban érhették csalódások a szurkolókat.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Az első, szembeötlő probléma a telt ház hiánya volt. Illetve nem is az, hogy a közel 8000 ezer jegy mindegyike nem került értékesítésre, hanem, hogy a bennlévő 4-5000 szurkoló hangja valósággal elveszett az arénában, mondhatni: nem zúgott annyira, mint egy évvel korábban Fehérvárott vagy Dunaújvárosban. Amúgy maga a Budapest Sportaréna szép épület, első látásra ugyan a falak betondzsungele ijesztően hat, ám az összkép remek. Persze a puha bársonyülőkék arról árulkodnak, elsősorban nem a sport számára építették a csarnokot. A lelátó kialakítása még a szerényebb pénztárcájúak számára is okozhat pozitív meglepetést, hiszen a jó helyek közelebb hozzák az eseményt, a felső karéjba szorulók viszont boldogok lehetnek, hiszen az előttük ülők fejei nem lógnak bele a "képbe".

Képgaléria a hokivébéről/sport/csapat/20030416friss.html

Az eredményjelző már Amerikát idézi, a multifunkciós, a pálya közepénél felfüggesztett szerkezet azonban egyelőre csak reklámfilmek bejátszására és az eredmény, valamint az idő jelzésére szolgál (ahogy a neve jelzi), sajnos a szurkolók nem részesülhetnek abban a kegyben, hogy a gólszerzők neveit is olvashassák. A sajtóhelyek elhelyezése megfelelő, már aki bejuthat oda, hiszen a nem éppen tökéletes szervezés miatt akadtak olyan orgánumok, amelyek még akkreditációt sem kaptak, noha egyáltalán nem biztos, hogy ezzel velük, inkább olvasóikkal toltak ki az illetékesek...

A legkellemesebb meglepetés az udvarias biztonsági emberek viselkedése, segítőkészek, az már a legkevésbé rajtuk múlik, hogy akadnak még így is problémák. Például a tiszteletjegyesek órákat is keringhetnek, a jegyükön szereplő szektorszám ugyanis nem létezik, így egy röpke őr(s)gyűlés sem segíthet azon, hol foglalhatnak helyet.

Ami a 2002-es hokivébén történt/sport/csapat/20030401amia.htmlMagyar hokisikerek/sport/csapat/20030401magyar.htmlKis jégkorong-história/sport/csapat/20030401kisjegkoronghistoria.htmlA vb menetrendje/sport/csapat/20030331adivizio.htmlKépgalériajavascript:open_doc('http://origo.hu/adsminisites/kepgaleria/sport/hokivb/index3.html',500,410)

A legfurcsább azonban feltétlenül a magyar mérkőzésre való felkészülés. A megvásárolt jegyek elméletileg három mérkőzésre szólnak, ám a lelátón az első két mérkőzésen (legalábbis kedden így történt, s nem valószínű, hogy ez megváltozna) még diákcsoportok tüsténkednek, tanáraik vezetésével, kettes oszlopokban érkezve és távozva - márpedig nem valószínű, hogy számukra megvásárolták a tiketteket. A nap második mérkőzésének végeztével, úgy hat óra magasságában aztán mindenkit kiterelnek az Aréna területéről - aki fifikás, az csak az épület elé megy, s nem távolabb, akkor ugyanis kettős kordonon kell visszaverekednie magát. A szervezés szerint ugyanis a magyar mérkőzés előtt újabb jegy- és táskavizsgálat, illetve motozás szükségeltetik. Az értelmét senki sem tudja, a hollandok elleni találkozót megelőzően a megérkező szurkolók kétségbeesetten azt találgatták, tűz- vagy bombariadó miatt szobrozik a nézősereg közel egy órát a bejárat előtt...

Ami a jegyeket illeti, egyelőre csak alaptalan pletykák kaptak lábra, kedd délután ugyanis még mindig lehetett vásárolni a románok elleni összecsapásra a legolcsóbb bilétából (1500 forintért), azaz érdemes eljutni a BS előtti jegypénztárhoz. Persze hosszú távra tervezni nem érdemes: a pénztárosnő szigorú tekintete és szavai nyomatékosítják az emberben, a hétfői, lengyelek elleni derbire még nem kezdődött meg az árusítás.

A következő ellenfél: Románia

A magyar válogatott következő ellenfele Románia lesz (szerda, 20.00, tv: Duna), s ez az összecsapás mindig presztízsértékkel bír. Még akkor is, ha a nagy magyar-román ellentét éppen jégkorongban nem bír akkora dominanciával, mint más sportágak esetén, hiszen a csapat gerincét erdélyi magyarok alkotják. Ilyenkor pedig a szurkoló is dilemmába esik...

A gárda legnagyobb sikerét 1976-77-ben érte el, akkor feljutott az A csoportba, azóta viszont csak a hullámvölgyek jutottak számukra, többnyire a másodosztályban. A tavalyi, magyarországi divízió I-es világbajnokságon 4-1-re nyertünk a románok ellen, s idén sem lehet más a cél. Látva a gárda keddi, kazahok elleni játékát egyértelműen kijelenthető, Jan Jasko csapata más klasszist képvisel.

A román válogatott a bukaresti Dinamo és a Steaua mellett két erdélyi csapatra épül. A gyergyószentmiklósi Progym Sportegyesület (amely eddigi legnagyobb sikerét a 2001-2002-es idényben érte el bajnoki ezüstérmével) két játékossal, (György, Molnár), az idei ezüstérmes Csíkszereda - a bajnoki fináléban a Steauával szemben maradt alul 3-0-s összesítéssel - pedig nyolc magyar származású hokissal (Moldován, Szőcs, Papp, Kósa, Simon, Elekes, Nagy, Péter) segíti a román csapatot. Vargyas és Borsos a Dunaferrből lehet ismert a szurkolók számára, Salamon (Energija) évekig játszott Magyarországon. A csapat egyik legjobbja az az Elekes, aki a gólkirályi címet is megszerezte hazájában.


Pincési László

[origo]