Vágólapra másolva!
Április 26-án, szombaton kezdődik Finnországban az A csoportos jégkorong-világbajnokság, amely 16 csapattal vág neki az eseménynek. A színvonalról az NHL-ben edződő játékosok gondoskodhatnak, akik ezúttal olyan csapatokból is érkezhetnek, mint a rájátszásból korán kiesett Stanley-kupa-győztes Detroit Red Wings. A címvédő szlovákok keretében például mindössze három, hazai csapatban szereplő hokis kapott helyet.

Első ránézésre az A csoport tűnik a legegyértelműbbnek, hiszen a világbajnok szlovákok nem kaptak komoly ellenfelet az alapszakaszban. Északi szomszédunk már kedden elutazott Skandináviába, Frantisek Hossa vezetőedző összesen 23 játékost vitt magával - a jelenlegi keretben 15 világbajnok található. Érdekesség, hogy a hazai élvonalbeli bajnokságból, az Extraligából mindössze három játékos található a keretben, mindhárman a bajnok Slovan együttesében hokiznak. Zdeno Cíger, aki a Tampa Bayben profiskodott, idő előtt tért haza a tengerentúlról, s befejezte, de féléves szünet után meggondolta magát, s a pozsonyi együttesben folytatta. Rajta kívül még Richard Kapus és Pavol Rybar (mindkettő Slovan) edződik otthon.

Ami a sztárokat illeti: Miroslav Satan (Buffalo), Tomas Malec (Carolina), Richard Lintner (Pittsburgh), Ivan Majesky (Florida), Lubomír Visnovsky, Zigmund Pálffy (mindkettő Los Angeles), Richard Zedník (Montreal), Ladislav Nagy, Branko Radivojevic (mindkettő Phoenix) és Vladimír Országh (Nashville) mellett Peter Bondra is csatlakozott a kerethez. A szakvezetés nagy örömére az NHL-ben szereplő Washington Capitals ugyanis nem kis meglepetésre kiesett a Tampa Bay Lightninggal szemben, így a csatár is jégre léphet a világbajnokságon.

A németek az utóbbi vébén a nyolcadik helyen zártak, most is jók lehetnek arra, hogy továbblépjenek a csoportból. Az ukránok folyamatos javulást mutatnak, amíg 1999-ben és 2000-ben a 14. voltak, addig két éve a 10., tavaly pedig a 9. helyen zártak.

A kvartett tuti kiesőjének Japán látszik, hiszen a távol-keleti ország csak azért lehet állandóan a legjobbak között, mert a nemzetközi szövetség koncepcionálisan fenntart egy helyen Ázsiának az A csoportban. Japán 1999 óta mindig a 16. helyen végzett, a legutóbbi vébén ráadásul hat meccsen 34 gólt kapott. Reményeiket az táplálhatja, hogy finn szakvezetőt nyertek meg a csapat élére, Timo Tuomi személyében, aki korábban a Lukko Rauma, illetve az Espoo Blues gárdáját edzette hazája topligájában, majd 2000-ben vb-aranyat szerzett a finn U18-as csapattal.