Vágólapra másolva!
Gőzerővel zajlik az olasz vízilabda-bajnokság döntője a Pro Recco és a Brescia között. Előbbinek Benedek Tibor, a 280-szoros magyar válogatott világklasszis a kulcsjátékosa, s a 31. évét taposó balkezes bombázó a finálé első két meccsén összesen hét gólt szerzett csapata 21 találatából. A vizipolo.hu értesülése szerint Benedek akár százezer dollárt is megérne a LEN-kupa indulási jogot szerzett Újpestnek, illetve a gárda edzőjének, dr. Csapó Gábornak - Tibor azonban nemrégiben írt alá további három évre a ligur gárdához.

A döntő első mérkőzését idegenben nyerte 12-10-re a Brescia, kedden Bresciában egyenlített a Recco 11-9-es győzelmével. A harmadik összecsapást pénteken rendezik a genovai Piscina Sciorbában, a Sciorba-uszodában - amely ez idő szerint a Recco hazai medencéjének számít, mivel a reccói uszodát tatarozzák. (A Sciorbában rendezik május 16-17-én a Bajnokok Ligája négyes döntőjét, a Final Fourt a Pro Recco, a Domino-Honvéd, a Mladost Zagreb és a Spandau 04 részvételével.)

A Recco valóságos világválogatott: a kapuban a 35 éves spanyol mágus, Jesús Rollán, a mezőnyben az alapcsapatot Benedek, a szerb Ikodinovic és Vujasinovic, valamint az olasz válogatott három erőssége, a center Alessandro Calcaterra, Ghibellini és Angelini alkotja. A nyolcvanas-kilencvenes évek világszinten talán legjobb centere, a 37. évében járó Massimiliano Ferretti a cserecenter, s ő is kiváló formában pólózik.

Benedek - aki négy góljával kedden is a mezőny legjobbjának bizonyult - a döntő végkimenetele szempontjából roppant fontosnak tartja a pénteki összecsapást: "Jó lenne végre otthon is győzni, s ha ez sikerülne, akkor már csak egy meccset kellene hoznunk, s megvédenénk bajnoki címünket. A Brescia sem akármilyen csapat, a horvát Ciric és Himic, aztán Barac, Vicevic, az olasz válogatott Fiorentino és Roberto Calcaterra - ami Alessandrónk öccse - mind kiváló pólós. Ez a két együttes kimagaslott idén a bajnoki mezőnyből, bármelyik győz, megérdemelten nyeri az aranyat. Ezen a nyáron nem sok pihenőm lesz, alighogy befejeződik a bajnoki döntő, jön a BL Final Four, majd június 6-án kezdődik a szlovéniai Kranjban az Európa-bajnokság. Szeretnék az Eb-n és a nyár végén a barcelonai világbajnokságon is játszani a válogatottban. Itt, Olaszországban kilenc percesek a negyedek, a BL-döntőben viszont hétpercesek lesznek, problémát okozhat az átállás. Szerintem a Reccónak, a Honvédnak és a Mladostnak egyenlőek az esélyei."

Benedek egyelőre nem tervezi, hogy - legtöbb olimpiai bajnok társához hasonlóan - hazatérne a magyar bajnokságba. "Három éves szerződésem van még a Reccóhoz, jól megy itt a játék, megbecsülnek. Most úgy gondolom, kijátszom a szerződésem hátra lévő idejét. Persze én is ismerem a mondást: sohase mondd, hogy soha" - mondta a klasszis.

Ch. Gáll András