Vágólapra másolva!
A Fotex KC Veszprém nyerte - története során tizenkettedszer - a férfikézilabda-bajnokságot, miután az utolsó fordulóban végig vezetve 35-28-ra nyert a trónkövetelő vendég Pick Szeged ellen.

Férfikézilabda-NB I:
Fotex KC Veszprém - Pick Szeged 35-28 (22-14)
Veszprém, 3000 néző
vezette: Kékes Cs., Kékes P.
Veszprém: STERBIK - DZOMBA 7 (3), LAZAROV 5, Éles 3, ZSIGMOND 6, PEREZ 9, Pásztor 1. Csere: Fazekas (kapus), GÁL 1, Csoknyai, Tóth, Iváncsik 3. Edző: Zdravko Zovko.
Szeged: Puljezevic - BERTA 8, Laluska, Doros, Mezei 3, Bajusz, Matic 3. Csere: Perger (kapus), Eklemovic 4, KOTORMÁN 5 (1), Buday 2, Vadkerti 3, Ilyés. Edző: Dragan Djukic.
kiállítás: 10, illetve 12 perc.
hétméteres: 4/3, illetve 5/1.
Az eredmény alakulása: 1. perc: 0-1, 7. perc: 5-4, 12. perc: 10-4, 20. perc: 14-6, 28. perc: 20-11, 35. perc: 25-15, 44. perc: 27-20, 56. perc: 33-23.

Mindkét csapat a szokásos összeállításával lépett pályára, a hazaiaknál a sérült Diaz mellett Goluza és Jovic maradt ki a keretből, a vendégeknél pedig Noris játékára nem tartott igényt Djukic edző. A pótlelátókkal felszerelt veszprémi csarnok természetesen teljesen megtelt a meccs kezdetére.

Az első akcióját elügyetlenkedte a Fotex, a hibát Matic indításgóllal büntette. Dzomba válasza azonban nem késett sokáig, sőt a Sterbik védéseinek köszönhetően a vezetést is átvette a hazai csapat. A Pick gyors indításaira alapozott, de a Zovko-legénység remekül lassította a játékot, a hetedik percig együtt haladtak a gárdák. Ekkor azonban robbantott a bajnoki címvédő, nem találta a Pick szenzációs védekezésük ellenszerét, még emberelőnyben is tehetetlenek voltak a szegediek a hazai fallal szemben. Öt perc alatt 5-0-s rohamot produkált a Fotex. Nem ültek rá az eredményre Élesék, Sterbik továbbra is parádésan védett, támadásban pedig türelmesen, okosan játszottak. A veszprémiek leghatékonyabb fegyvere a Lazarov-Zsigmond kettős volt, összjátékából számolatlan gólt szereztek a bakonyiak. Hiába kért időt, hiába cserélt kapust és irányítót a vendégek mestere, a játék képe továbbra sem változott. Az egyre bizonytalanabb szegedi játékosok még hetesből sem tudtak gólt lőni, a másik oldalon pedig beindult a Perez-show. A legutóbbi vébé gólkirálya betörésből, leindításból és átlövésből is eredményes volt, szünetig nyolc gólig jutott az exkubai bombázó. Az utolsó pillanatban Berta hozta fel nyolc gólra csapatát, sőt az akciónál Pásztort két percre kiállították a játékvezetők.

Így emberelőnyben kezdte a második félidőt a Pick, de nem használta ki az adódó lehetőséget, az elrontott támadás után Eklemovic állítatta ki magát ártatlan szituációban, egalizálva ezzel az emberfórt. Az egyre hitehagyottabb vendégek csak lézengtek a pályán, így fordulhatott elő, hogy a harmincötödik percben tíz találat volt a különbség az ország két legjobb csapata között. Ettől a pillanattól kezdve teljesen egyértelmű volt mindenki számára, hogy a mérkőzés eldőlt, már csak a különbség mértéke volt kérdéses. A Pick kihasználta a túlságosan megnyugvó fotexesek lazítását, de hét gól alá nem tudta hozni az eredményt. Djukic edző elkeseredettségében emberfogást rendelt el a hazaiak lövői ellen, de mindez már nem befolyásolta a veszprémi fiestát. A bakonyiak ünnepeltették magukat, a civilben ácsorgó Noris is gratulált Diaznak, a mellette álldogáló honfitársának. Az utolsó percekben ugyan született még néhány találat, de mindez már csak a statisztikusok számára volt fontos.

A lefújás után a bajnokcsapat játékosai örömtáncot jártak, pezsgőztek, önfeledten ünnepeltek a fantasztikus publikummal. Az elsőségért járó "salátástálat" Csoknyai István csapatkapitány vette át, majd az est zárásaként a közönség elénekelte a Himnuszt.

A Fotex KC Veszprém az elmúlt tizenkét év alatt tizedszer, egymás után pedig harmadszor nyerte meg a bajnokságot. A veszprémiek először 1985-ben lettek bajnokok, majd egy évvel később ismételtek, de legközelebb csak 1992-ben végeztek az élen. Azóta viszont szinte egyeduralkodónak számítanak, hiszen csak a Pick Szeged és a Dunaferr tudta megszakítani a sikersorozatot. A mostani ezüstérmes gárda 1996-ban, míg az ezúttal bronzérmes dunaújvárosiak 2000-ben taszították le a trónról a Fotexet. Ha jövőre is a Fotex végez az élen, akkor zsinórban negyedszer nyeri meg a bajnokságot, s így beállíthatja saját rekordját, amelyet 1992 és 1995 között ért el.

A Pick ebben az idényben háromszor győzött riválisa ellen, de a mostani kudarc elegendő volt, hogy kicsússzon a kezéből az aranyérem, amit eddig csak 1996-ban sikerült megkaparintania. Az vigasztalhatja az együttest, hogy a következő szezonban a Veszprémhez hasonlóan a Bajnokok Ligájában indulhat.

Zdravko Zovko: "Gratulálok a csapat minden játékosának! Kiváló Szegedet győztünk le. Ellenfelünk nagyon megkínzott minket a szezon során, de végül teljesen megérdemelten lettünk bajnokok. Remekül zártuk a szezont, a Bajnokok Ligájában elődöntőt játszhattunk, Magyarországon pedig ismét nem találtunk legyőzőre. A kézilabda ünnepe volt a mai, kiváló kézilabdát láthatott a szenzációs hangulatot teremtő közönségünk."

Dragan Djukic: "Az első félidőben nem volt védekezésünk, rengeteg gólt kaptunk, ez pedig döntőnek bizonyult. Ha valaki Veszprémben nyerni akar, akkor annak a csapatnak a legjobbját kell nyújtania. Nekünk ez nem sikerült ma. Gratulálok a Fotexnek a bajnokság megnyeréséhez!"

A női NB I utolsó mérkőzésén a Győr Esztergomban győzött.

Az 1-6. helyért:
Esztergomi KSE - Győri Graboplast ETO KC 18-21 (11-13)

Péterváry Károly