Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek legvalószínűtlenebb férfikosárlabda-bajnoki döntője kezdődik csütörtökön Kaposvárott: az alapszakasz első helyéről rajtolt helyi együttes fogadja a reguláris etapot a hatodik helyen záró Marc-Körmendet. A vasiak azzal "hangoltak" ősszel, hogy első négy hazai bajnoki mérkőzésüket elbukták, és sokáig még a legjobb nyolc közé jutás is kétséges volt Zsebe Ferenc fiai számára. Aztán tavaszra összeállt a kép, olyannyira, hogy a playoffban a Körmend az egyetlen csapat, amely idegenben is képes volt meccset nyerni: nem is egyet, hanem hármat. Pontosan ez a körülmény teszi nyílttá a három nyerésig tartó finálét.

A Kaposvár a harmadik évezred egyik legeredményesebb magyar csapata, 2001-ben bajnoki címet nyert, s most újra nagy esélye van az aranyérem megszerzésére. A hazai pálya előnye a somogyiak mellett szól, meg talán a nagyobb tapasztalat is, no meg a sokak által legjobbnak tartott magyarországi edző, a szerb Goran Miljkovic személye is.

Kovács László, a Kaposvár ügyvezető igazgatója optimista: "Ragaszkodunk pályaelőnyünkhöz, nem azért küzdöttük végig az alapszakaszt, s harcoltuk ki az első helyet, hogy ne érvényesítsük a jussunkat. Szerintem most jobb a csapatunk, mint két éve volt, Simon Balázs beérett, a két amerikai, Archbold és De Gray is nagyszerűen játszik, Ivkovic és Dzunic pedig hatalmas rutinjával, utóbbi ponterejével és még mindig pazar fizikumával a hazai mezőny komoly erőssége."

- Hány nézőre számítanak?
- 1500 ember fér be hivatalosan a csarnokunkba, de legalább 1700-an lesznek, csak a tűzoltók ne olvassák ezt a cikket. Városunkban egyértelműen a kosárlabda a legnépszerűbb sportág, minden kaposvári polgár a tavalyelőtti aranyérem megismétlését várja. A körmendieknek a szabályok szerint 120 jegy jár, további 20-at pénzért vettek tőlünk, de többet nem tudunk adni, mert a saját szurkolóinkkal tolnánk ki.

Stojan Ivkovic tizenegyedik szezonját tölti hazánkban, részese volt a 2001-es bajnoki címnek is.

- Az alapszakaszban kétszer megverték a Körmendet, és önöknél van a pályaelőny is. Ezek után nem is érdemes lejátszani a döntőt.
- Ugyan, semmit nem számít a múlt, különben is, a Magyar Kupa negyeddöntőjében kétszer kikaptunk a Körmendtől. Azért is nyerni akarunk.

- Kezdetben is ez volt a céljuk?
- A legjobb négy közé jutást vártuk el magunktól, és a szakvezetés is tőlünk. De most már nem akarunk megállni a végső győzelem kapujában.

- Meglehetősen feszült volt a hangulat az Albacomp ellen, Borost majdnem meg is verték a nézők...
- Remélem, sportszerű lesz a döntő. Azt azért bátran kijelentem, hogy senki elől sem futamodunk meg, mindig felvesszük a kesztyűt, ahogy férfiakhoz illik.

- Mennyit pihentek a vasárnapi, Albacomp elleni ötödik meccs után?
- Egy napot. Kedden már két edzésünk volt...