Vágólapra másolva!
A riválisok véleménye szerint is a Szolnok a 2003/2004-es nőikosárlabda-bajnokság legnagyobb esélyese. A legutóbbi pontvadászat ötödik helyén végzett alakulat Tapodi Péter vezetőedző irányításával már az elmúlt évadban is kellemes meglepetések sorozatát produkálta - leginkább hazai környezetben, ahol az alapszakaszban veretlen maradt -, az elmúlt hetekben azonban annyira megerősödött, hogy még a bajnoki aranyérem megszerzése sem tűnik túlzott elvárásnak az együttestől, de a dobogóra kerülés tényleg a minimális cél.

A legfrissebb igazolás a szerb Milka Bjelica, a 22 éves, sokszoros jugoszláv válogatott bedobó, aki a Crvena zvezda együttesétől érkezik hétfőn Szolnokra. A szerződést faxon már mindkét fél kézjegyével hitelesítette, ám a megállapodás csak akkor lép életbe, ha a 193 centis kosaras átesik az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálaton.

Bjelicát posztján a világ legjobbjai között emlegetik - mindkét bedobó szerepkörében otthonosan mozog, de centert is tud játszani, ha a szükség úgy hozza. A május 11-én befejeződött Hemofarm Vrsac-Crvena zvezda bajnoki döntőben - melyet 3-2-es összesítéssel a verseciek nyertek - Bjelica volt a vesztes csapat legjobbja. A bajnokságban 21 meccsen játszott, 24,3 perc volt az átlaga, továbbá 12,9 pont, 4,9 lepattanó és 47 százalékos dobóteljesítmény mezőnyből.

Bjelica a tavalyi világbajnokságon szerepelt a jugoszláv válogatottban, s a 2001-es franciaországi Európa-bajnokságon is. Az akkor még csak 20 éves bedobó hat percet játszott a Jugoszlávia-Magyarország összecsapáson, melyet 78-58-ra nyertek déli szomszédaink - Bjelica négy ponttal járult hozzá a sikerhez.

A szerb sztár mellett a felbomlott bajnoki ezüstérmes Soproni Postás három válogatott játékosát, a center Papp Krisztinát, a bedobó Csákány Emőkét és az irányító Englert Orsolyát is megszerezte a Szolnok. Rajtuk kívül a 197 centis szerb center Anna Perovic, az új-zélandi válogatott középjátékos Gina Farmer (192 cm), továbbá Horti Dóra (194 cm), Szélessy Judit (180 cm) és az ugyancsak szerb-montenegrói válogatott Angela Delmis alkotja a kilenc tagú törzsgárdát.

A hat válogatott játékost (három magyar, két szerb-montenegrói, egy új-zélandi) felvonultató csapat anyagi hátterét a Tisza-Coop Rt. Biztosítja, ennek tulajdonosa, Gazdag Sándor a csapatot működtető gazdasági társaság ügyvezetője.

Ch. Gáll András