Vágólapra másolva!
Az Unicum-kupáért is kiírt budapesti Világliga-selejtező zárónapján, vasárnap bebiztosította első helyét a magyar férfivízilabda-válogatott, amely Szerbia-Montenegró és Ausztrália után az Egyesült Államok legjobbjait is legyőzte.

B csoport:
Magyarország - Egyesült Államok 12-8 (0-0, 3-2, 7-5, 2-1)
gól: Biros 4, Fodor, Kásás, Molnár 2-2, Varga T., Madaras 1-1, illetve Azevedo, Wigo 2-2, Klatt, Smith, Felix, Bailey 1-1.

A Világliga szabályainak megfelelően hét helyett egyenként kilenc perces négy negyed várt a magyar-amerikai összecsapás résztvevőire, ezért is volt meglepő, hogy a nyitó játékrészben egyetlen gól sem esett: itt is, ott is rendre hibáztak a játékosok, vagy éppenséggel védtek jól a kapusok, így a hazai hálót őrző Gergely István.

Aztán a második negyed második percében megtört a jég, Fodor megszerezte a vezetést. Ellépnie viszont sokáig viszont nem sikerült a Kemény Dénes vezényelte gárdának, sőt 4-3 nál, majd 5-4-nél a vendégeknél volt az előny. Ebben szerepet játszott az is, hogy az egyesült államokbeliek a pólótudásban meglévő hátrányukat a "vízi pofozkodásban" való nagyobb jártasság hasznosításával ellensúlyozták.

A harmadik negyed zárása előtt végre először vezetett kettő, majd már három góllal is a magyar csapat, Varga Tamás és Biros Péter bombái nyomán, így a befejező játékrészben már nem kellett különösebben izgulni a magyar válogatott végső sikeréért.

Tornagyőzelmével az Unicum-kupa elhódítása mellett a budapesti Világliga-selejtező csoportot is megnyerte a Kemény-csapat, ezzel a Vl augusztus 22-24. közötti New York-i hatcsapatos döntőjébe került, ott is egyenesen az elődöntő résztvevője lett.

(MTI)