Vágólapra másolva!
Szerdától három éven keresztül - dr. Csapó Gábor segítőjeként - Bíró Attila irányítja a Ferencváros OB I-es vízilabda-csapatának munkáját. A fiatal, 37 éves sportember - aki a minap befejeződött bajnokságban még maga is játszott, a görög Panioniosz együttesében - a kilencvenes évek elején 12-szer szerepelt a magyar válogatottban, az egri kezdetek után tíz évig a Ferencvárosban pólózott, s 1988-ban és 1990-ben erőssége volt a bajnoki címet szerzett gárdának.

Bíró 30 évesen távozott a magyar OB I-ből, azt követően 4 évig az olasz Anzio, majd egy idényben a török Galatasaray, végül az utóbbi két évben a Panioniosz játékosa volt. Roppant ambiciózus sportember, tudatosan készült az edzői pályára, olaszul anyanyelvi szinten, angolul kiválóan kommunikál, s görögül is beszéli a pólós "konyhanyelvet". A közelmúltban saját költségén kint volt a kranji Európa-bajnokságon, már jelenlegi feladatára készülve.

- Váratlanul érte a felkérés?
- Némiképp igen, hiszen meg sem fordult a fejemben, hogy megkeresnek a Fraditól, ahol pályafutásom legszebb tíz esztendejét töltöttem.

- Milyen lesz a munkamegosztás Csapó Gábor és ön között?
- Szerintem zökkenőmentes. Ő a vezetőedző, egyben egy kicsit a csapat menedzsere is, nagy tekintélyű, olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportember, a vízilabda történetének egyik legnagyobb egyénisége. Tőle tanulni dicsőség, s én minden alkalmat meg is akarok ragadni a tanulásra. Kezdetben természetesen ő cserél a mérkőzéseken, övé az utolsó szó, rám nyilván az edzések vezetésében hárul majd nagyobb feladat.

- Azt tudjuk, hogy a Wallis Rt. beszállásával megoldódtak a szakosztály anyagi gondjai, de vajon a játékoskeret mennyire alkalmas komolyabb feladatok megoldására?
- Bár a román válogatott, erdélyi Kádár és a roppant tehetséges Hosnyánszki Olaszországba, Firenzébe szerződött, így sem kell szégyenkeznünk. Érkezett a Marseille-ből Takács Attila, aki tavaly még a Domino-Honvéd csapatával nyert magyar bajnokságot. Újpestről két szupertehetséges fiatalt szerződtettünk, Létai Krisztián és Suti Gábor személyében. Előbbi balkezes zseni, az ifi Eb gólkirálya volt, utóbbi is szép jövő előtt áll. A kapuban Pelle Balázs válogatott szintű pólós, a több mint kétszázszoros válogatott center Tóth László, az olimpiai bajnok Székely Bulcsú és a válogatott kerettag Katonás Gergely - a régiek közül - továbbra is rendelkezésre áll.

- Mi a célkitűzés a bajnokságban?
- A harmadik hely megszerzése. A Honvéd és a Vasas erősebb csapat, ehhez nem férhet kérdés, viszont idei negyedik helyünkről előre szeretnénk lépni, méghozzá a BVSC rovására.

Ch. Gáll András