Vágólapra másolva!
Világbajnoki döntővel felérő csoportmérkőzést vívott kedd este a magyar és az olasz nőivízilabda-válogatott, s az utóbbi idők talján sikerei után ezúttal magyar győzelem született: Primász Ágnes és Valkay Ágnes vezérletével a mieink 11-10-re nyertek.

Csoportmérkőzések, D csoport, 2. forduló:
Magyarország - Olaszország 11-10 (4-4, 2-4, 2-1, 3-1)
gól: Primász, Valkay Á. 4-4, Pelle, Drávucz, Tiba 1-1, illetve Di Mario, Malato, Ragusa 2-2, Miceli, Allucci, Greco, Bosurgi 1-1

A világ- és Európa-bajnoki címvédő olaszok felettébb magabiztosan kezdtek: Di Mario előbb a ráúszásnál elhozta a labdát és ugyanő be is talált, majd szinte a félpályáról szó szerint is átejtette Sós kapust (0-2). Aztán már 3-1 is volt a rivális javára, de Primász pompás ejtése (3-3), majd távoli, vízen surranó bombája révén döntetlenre hozta az első negyedet a 2001-es Európa-bajnok magyar válogatott.

A folytatás Drávucz-gólt és magyar vezetést hozott, a taljánoknak kedvező 6:2-es kiállítási aránynak is köszönhetően azonban előbb 6-6 lett, majd Greco elképesztő távolságból, minden mindegy alapon eleresztett lövése sajnálatos módon Sós kapujában landolt. Ismét ott volt az előny, mi több az olaszok 7-5-re elhúztak. Primásznak azonban nem csupán a szíve volt a helyén, hanem az esze és a keze is: látványos gólt pattintott az ellenfél kapujába, ám az ismételt olasz emberelőny újabb olasz találatot is eredményezett (6-8).

A nyolcadik olasz létszámfölényes helyzet kimaradt, Valkay Ágnes 8-7-re, a másik "gólügyeletes", Primász pedig 9-8-ra zárkóztatta fel a gárdát. Ám két magyar előny is kevésnek bizonyult az egyenlítéshez, mert lehetőségeit kivétel nélkül elpuskázta a Faragó-csapat.

A befejező hét percben Valkay Ágnes harmadik kísérletével harmadszor zörgette meg az olasz hálót, 9-9-re alakítva az állást. Aztán itt is, ott is rontottak a játékosok, mígnem két perccel a vége előtt Tiba 10-9-re módosított, ezt követően Stieber hanyag mozdulattal is pazar labdát varázsolt Valkay Ágnes kezére, aki a kapuba tolta a tizenegyedik magyar gólt. Szépítésre még futotta, de egyenlítésre már nem az olaszok erejéből, ily módon 11-10-es, nagyszerű magyar győzelemmel ért véget a barcelonai csoportrangadó.

Faragó Tamás szövetségi kapitány így értékelt: "A lányok rendkívüli akaraterejének és a csapategységnek volt köszönhető a siker. A mérkőzés első felében nem volt meg a kellő ritmusa a játékunknak, ezért az olaszok viszonylag könnyedén vezettek. A folytatásban aztán a szenzációs kapusteljesítmény és a játékosok hihetetlen munkabírása meghozta a győzelmet."

További eredmények:
A csoport:
Kanada - Brazília 7-2
Ausztrália - Nagy-Britannia 16-2

B csoport:
Oroszország - Venezuela 23-4
Hollandia - Japán 15-3

C csoport:
Egyesült Államok - Franciaország 15-3
Németország - Görögország 10-8

D csoport:
Spanyolország - Kazahsztán 7-4 (2-1, 2-1, 0-1, 3-1)