Vágólapra másolva!
Még három forduló hátra van a bostoni Reebok Nyári Liga küzdelmeiből, de az NBA egyik "rostáló táborának" eddigi meccsein nem játszott főszerepet Dávid Kornél. A Cleveland ellen 7, a bajnok San Antonio ellen 16, s csütörtökön a New York ellen 10 percet töltött a University of Massachussetts, a neves bostoni egyetem kosárcsarnokának parkettjén. Az összesen 33 perc alatt 8 pont volt a termése, 2-4-2 megoszlásban. Kornél ugyan még nem adta fel, de úgy érzi, Jim O'Brien, a 16-szoros bajnok Boston Celtics csapatának edzője aligha szán neki szerepet a 2003/2004-es évadban szereplő keretben.

A Celtics még pénteken, szombaton és vasárnap lép pályára, de nem valószínű, hogy Dávid játszani fog a tornazáró fordulóban. "Helyi idő szerint vasárnap este indul vissza Európába a gépem, a meccsünk délután ötkor kezdődik, nem fér már bele a szereplés" - mondta a 31 éves magyar kosaras bostoni szállodájából telefonon. "Sohase mondd, hogy soha, de az eddigiek alapján az a benyomásom, hogy O'Brien mester leginkább a két, frissen draftolt kosarast, Marcus Bankst és Brandon Huntert játszatja nyakra-főre, meg a harmadéves, ugyancsak 22 éves Kedrick Brownt, őket akarja alaposan kipróbálni, bedolgozni a csapatba. Mit mondjak, érthető ez a törekvése."

- Csalódott, amiért kevés lehetőséget kap?
- Nem örülök, de ha valaki tudja, akkor én tudom: ez Amerika. Csak azon csodálkozom, hogy a klub elpazarol rám egy szakajtó pénzt, aztán alig tudok pályára kerülni.

- Merthogy minden költséget a Celtics áll?
- Természetesen, de nem ám akárhogyan. Első osztályú repülőjegyet fizettek, s luxusszállóban lakom.

- A cserecenter Mark Blountot leszerződtette a Celtics. Ez sem túl jó jel.
- Nem, mert többé-kevésbé azonos poszton játszunk. Mindegy, nekem tiszta a lelkiismereten, mindent elkövettem azért, hogy visszakerüljek az NBA-be, átedzettem az egész nyarat, nem tehetek magamnak szemrehányást.

- Kiutazása előtt azt mondta, csak akkor ír alá valamelyik NBA-klubhoz, ha garantált szerződést kap. Ennek most nem nagy az esélye.
- Valóban, úgy tűnik, marad Spanyolország, a Tau Ceramica Vitoria.

- Szerintem jobban fog járni, sokat játszhat, s ma már az európai kosárlabda sem sokkal gyengébb, mint az NBA.
- Nem is erről van szó elsősorban. Nekem Amerika örök - részben beteljesült - álom marad, nem véletlen, hogy a közelmúltban Miami Beachen nyaraltunk a családdal, pedig valamelyik európai tengerpart nyilván olcsóbb lett volna.

Ch. Gáll András