Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok csapata felett - magyar idő szerint vasárnapra virradóra - aratott egygólos, 6-5-ös diadallal Magyarország férfi vízilabda-válogatottja bejutott a Világliga New York-i hatcsapatos döntőjének fináléjába, ahol az az olasz válogatott lesz az ellenfele a százezer dollárt is érő első helyért, amelyet a világbajnokság fináléjában idén már legyőzött.

Világliga-elődöntő:
Magyarország - Egyesült Államok 6-5 (3-1, 2-0, 0-1, 1-3)
a magyar góldobók: Kiss G. 2, Vári, Varga Zs., Biros, Kásás 1-1

Képgaléria világbajnok pólósainkról

Az olimpai bajnoki címvédő, s júliusban Barcelonában világbajnokságot nyert magyar együttes a vb-t követő budapesti selejtezőcsoport megnyerésével a Világliga befejező fázisát rögtön a legjobb négy között kezdhette, míg a házigazdák válogatottjának első lépésként, pénteken nyerniük kellett a friss világbajnoki negyedik görögök ellen.

Az Eisenhower Park némiképp "lejtő" uszodájában a szakvezetőként a jugoszlávokkal, majd az olaszokkal is olimpiát nyert Ratko Rudic irányította, s a délszláv pólóból kevésbé a technikát, mint inkább az olykor durvaságba hajló kőkemény játékstílust átvevő amerikaiak el is páholták a hellén gárdát, ugyanez azonban nem sikerült a magyarokkal szemben.

Két percnyi játékot követően jutott előnyhöz a Kemény Dénes dirigálta csapat, s bár a vendéglátók egyenlítettek, Kiss Gergely és Vári Attila után a szintén eredményes Varga Zsolt találatával - derült ki a vizipolo.hu online-tudósításából (a hivatalos internetes honlap csak a puszta végeredményközlésre vállalkozott, a góllövőket és a negyedek feltüntetését is mellőzve) - már 3-1-re módosult a magyar vezetés, s ez is maradt az eredményjelzőn az első - a Világligában nem hét, hanem kilenc perces - negyed után.

A folytatásban a duplázóvá előlépett Kiss révén lett 4-1, Biros Péter emberelőnyből elért góljával pedig a mérkőzés félidejére igazán megnyugtatóra hízott a különbség (5-1). A tízperces nagyszünetet követő harmadik játékrészben ki-kimaradoztak a helyzetek itt is, ott is, mígnem az amerikaiak részéről az Európában, Horvátországban légióskodó Bailey bevette Szécsi kapuját, 5-2-re módosítva a meccsstatisztikát. Közelebb nyomulniuk azonban nem sikerült, így háromgólos fórral várhatta a Kemény-csapat a befejező negyedet.

Amelyben előbb a házigazdák éltek az emberelőny kínálta eséllyel (5-3), majd hasonló, hat az öt ember elleni szituáció végén Kásás Tamás alakította 6-3-ra az állást. Bő négy perccel a vége előtt Azevedo ejtése sajnos célt ért, majd a hajrában előnyből a veterán Wigo is betalált (6-5), aztán amikor még három másodperc volt vissza, Rudic időt kért, ám mielőtt a kint élő magyarok szép számú és lelkesen szurkoló serege igazán komolyan aggódni kezdhetett volna, befejeződött a vízi csata: nyert, s ezzel a Világliga első helyéért szállhat vízbe a magyar válogatott. Ellenfele a szerb-montenegrói válogatottat nagy csatában legyőző olasz gárda lesz, így a találkozó a világbajnoki döntő visszavágójának is tekinthető.

A Vl-szuperdöntő ötödik helyét a görögök, a 2004-es olimpia országának pólós képviselői szerezték meg, igencsak nyögvenyelősen, hiszen csupán egyetlen góllal tudták legyűrni a hatos mezőny leggyengébbjének számító, s a nyitónapi fellépésükön a szerb-montenegrói alakulattal szemben 15-9-re alulmaradó hollandokat.

A másik elődöntőben:
Olaszország - Szerbia és Montenegró 5-4
A Magyarország - Olaszország döntőt magyar idő szerint 22.45 órakor rendezik, a bronzérem sorsa az egy órával korábban kezdődő Szerbia és Montenegró - Egyesült Államok találkozón dől el.

Az 5. helyért:
Görögország - Hollandia 8-7
A győzelemmel a görögök 30 ezer, a hollandok 25 ezer dollárt érdemeltek ki a Világliga pénzdíjából.