Vágólapra másolva!
Szeptember ötödikén, pénteken megkezdődik a 2003-2004-es nőikézilabda-bajnokság, s egy nappal később, ha előrehozott mérkőzéssel is, de útjára indul a labda a férfiak pontvadászatában. A Magyar Kézilabda Szövetség sajtótájékoztató keretén belül számolt be a változásokról, s megszólaltak kuparésztvevő csapataink vezetői is, vázolva a csapatok célkitűzéseit.

Az 52. szezon előtt áll a magyar kézilabdasport, s a hét végén útjára is indul a labda a honi bajnokságok 2003/2004-es idényében is. A Magyar Kézilabda Szövetség sajtótájékoztatóját Sinka László főtitkár nyitotta meg, hangsúlyozva, a helyzet cseppet sem olyan szívderítő, mint amilyennek látszik.

"Mielőtt elkezdődne az új szezon, szót kell ejtenünk a nyár elején befejeződött előző bajnokságról is. Hamarosan díjazni fogunk két játékost és két csapatot is. A gólkirályi címet a hölgyeknél Viglási Zsuzsa (Spartacus, 249 gól) szerezte meg, míg a férfiaknál Jose Savon (Pestszentlőrinc, 226) lett a legeredményesebb. Első ízben meghirdettük a csapatok sportszerűségi versenyét, ebben a Ferencváros és a Fotex-Veszprém lett a legjobb. Ami az előttünk álló idényt illeti: nehezedtek a lehetőségek, és válogatott játékosok távoztak a bajnokságból. Ráadásul a helyzet sem olyan szívderítő, mint ahogy látszik, hiszen neves szponzorok szálltak ki, illetve tervezik távozásukat" - mondta Sinka.

A főtitkár elmondta, a nagyobb változás a női bajnokságban lesz, ahol a Hypo Niederösterreich jóvoltából osztrák csapat is indul. A komoly játékerőt képviselő együttes új színt hozhat a bajnokságba, amelynek csupán alapszakaszában vesz részt, utána kapcsolódik be hazája rájátszásába.

A sportszerűségi verseny végeredménye
Férfiak
1. Fotex
2. Komló
3. Cegléd
4. Szeged
5. Tatabánya
6. Dunaferr
Nők

1. FTC
2. Pécs
3. Cornexi
4. Vác
5. Debrecen
6. Vasas



A női bajnokság azonban ismét változáson megy át, köszönhetően a Hypónak. "Az alapszakaszt követően a Hypo csapatát kivesszük a tabellából, s minden mögötte lévő csapat egy helyet előreugrik. Ezután a maradék 11 csapatot három csoportba soroljuk: 1-4. helyig, az 5-8. helyig és a 9-11. helyig. Itt még egyfajta rájátszás lesz, a csapatok pedig ugyancsak bónuszpontokat visznek magukkal" - folytatta a versenybizottság vezetője.

A Magyar Kupa rendszere is változik, idén a párharcok egymérkőzésesek lesznek. Azaz mindig az alacsonyabb osztályú együttes otthonában kell a találkozót rendezni, s döntetlen esetén a kiscsapat jut tovább. Azonos osztályban lévő gárdáknál a sorsolás dönt a helyszínről, döntetlen esetén pedig hetesekkel kell kivívni a továbbjutást.

A férfiaknál az első fordulóra szeptember 12-13-án kerül sor, de a hetedik fordulóból előrehozott összecsapáson a Csömör már szeptember 6-án, szombaton fogadja a Fotexet. A női bajnokság hivatalosan pénteken kezdődik.

A párosítás a következő:
szeptember 5., péntek,
Kőbánya-Spartacus - Békéscsaba (15.30), Dunaferr - Cornexi (17.00), Vasas - FTC (18.00)
szeptember 6., szombat
Hódmezővásárhely - Vác (18.00)
szeptember 7., vasárnap
Esztergom - Debrecen (17.00).

Az első forduló Hypo-Győr találkozóját október 7-én rendezik.

Pincési László