Vágólapra másolva!
Nincs könnyű helyzetben a házigazda svéd férfikosárlabda-válogatott, amely a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon a C csoportba kapott besorolást. A skandinávok ugyanis az oroszok mellett a címvédő Szerbia és az Eb-bronzérmes spanyolok ellen küzdhetnek a továbbjutásért. A D jelű négyes favoritja a görög és a török gárda, a horvátok fiataljai bizonyítani szeretnének, Ukrajna a túlélésért kosarazhat.

Az egyik legnehezebb csoport a C jelű, amelyben balszerencséjére ott a házigazda svéd válogatott is, amelynek a papírforma alapján semmi esélye sincs még a harmadik hely megszerzésére sem. A gyakorlat azonban mást mutat(hat): a háromkoronás együttes a felkészülés során nagyon komoly mérkőzéseket vívott, alig-alig kapott ki az olasz, a török és a litván csapattól, ráadásul a felkészülés hajrájában, hétfőn 89-84-re legyőzte Franciaországot, s felcsillantott némi reményt az Európa-bajnokságra is.

A gárda kétségkívül két legjobb játékosa Fredrik Jönzén és Paul Burke, előbbi az olasz Oregon Cantu csapatát erősíti, utóbbi pedig legutóbb a német Telekom Baskets Bonnban játszott. A keretben rajtuk kívül még Oluoma Nnamaka (Telekom Baskets), Joakim Blom (Braunschweig) és Christian Maraker (University of the Pacific, USA) játszik komolyabb külföldi csapatban.

"A győzelem jót tett a játékosaim önbizalmának. Sok meccset játszottunk a nyáron, s mindössze öt sikert arattunk, de ellenfeleink sem voltak gyengék. A legfontosabb, hogy bízzunk magunkban, hiszen pénteken, szombaton és vasárnap ki kell mennünk a pályára s nyernünk kell a továbbjutáshoz" - nyilatkozta Jan Enjebo szövetségi kapitány.

Az orosz válogatott az utóbbi években csak sündörgött a tűz körül, de csúcsra soha sem sikerült jutnia: az 1994-es és 1998-as vb-ezüst, illetve az 1993-as Eb-ezüst és 1997-es Eb-bronz tökéletesen jelzi is ezt. Most sem esélyes Szergej Jelevics együttese, ám akad pár olyan játékosa, aki eldöntheti egy-egy csata sorsát. A legnagyobb sztár kétségkívül a Utah Jazz izomembere, a 204 centis erőcsatár, Andrej Kirilenko, de ott van a keretben az egykori Detroit Pistons-center, a 220 centis Gyenyisz Jerisov, az elmúlt szezonban a Lokomotiv Moszkva színeiben 17,5-ös pontátlagot produkáló Vaszilij Karasszev, illetve a két CSZKA-védő, Zakar Pasutyin és Szergej Monya. (Utóbbi részt vett az NBA drafton is, de végül nem kelt el a játékjoga.)

A felkészülési meccsek során felemásan teljesített a gárda, a legutolsó nagy erőfelmérőn, az Efes Pilsen-kupán úgy lett negyedik, hogy az elődöntőben az olasz, a bronzmeccsen a szerb válogatott győzte el. Ez a csata ismétlődik meg pénteken Södertäljében is, s az oroszok remélik, meglepetést tudnak okozni a címvédő ellen.

"Nem hiszem, hogy Szerbia idén is megnyeri az Eb-t, a jelenlegi csapat nem olyan erős, mint tavaly az inidanapolisi vébén. Isztambulban már megmutattuk ellenük, hogy képesek lehetünk a bravúrra, főleg ha szervezetten játszunk, gondolok elsősorban a védekezésre" - nyilatkozta Kirilenko a Szport-Expressz című orosz sportnapilapnak.

Hogy milyen ez a szerb válogatott valójában, arra mi sem tudunk pontos választ adni. Kétségtelen, hogy a világ- és Európa-bajnoki cím védője most sem esélytelen a végső sikerre, ám kulcsjátékosai hiányoznak. Nem lesz ott Svédországban például Vlade Divac, a Sacramento Kings centere, Igor Rakocevic, a Minnesota Timbervolwes védője, Dejan Bodiroga, a Barcelona játékmestere, Dragan Tarlac, a Real Madrid centere, illetve a Tau Ceramica erőcsatára, Dejan Tomasevic.

A csapat azonban így sem nevezhető gyengének, hiszen a tizenkettes keretben megtalálható Dusan Vukcevic (Siena, olasz), Dejan Koturovic (Virtus Bologna, olasz), Predrag Stojakovic, (Sacramento Kings, forward), Predrag Drobnjak (Seattle Supersonics) és Milan Gurovic (Unicaja Malaga, spanyol) is.

A legutóbbi Eb bronzérmese, a spanyol válogatott is odaérhet a továbbjutó helyek valamelyikére, főleg, hogy a felkészülés során sima győzelmeket arattak. Ugyan a litvánok ellen becsúszott egy vereség is, de napokon belül két mérkőzést vívtak, s a másikon Garbajosáék nyertek. "Megpróbáljuk a legjobb teljesítményünket hozni, s majd meglátjuk, mi történik. Nyolc-kilenc csapat is esélyes a döntőbe kerülésre, szerencsére mi is ebbe a körbe tartozunk. Csoportunk nehéz, de összességében az Eb nehezebb sorozat lesz, mint a világbajnokság volt, itt nincsenek Angola- és Venezuela-szintű csapatok" - vázolta esélyeiket a Benetton Treviso erőcsatára.