Vágólapra másolva!
Szerdán és csütörtökön két-két negyeddöntővel folytatódik Svédországban a 33. férfikosárlabda Európa-bajnokság. Az eddigi történések minden logikát nélkülöznek, ezért aztán ember legyen a talpán, aki jóslásra vállalkozik a továbbiakat illetően. Mindenesetre a szerb-montenegrói sajtó a kezdeti temetői hangulatból átesett a ló túlsó oldalára, s már "császároknak" nevezi Stojakovicékat.

Hogy miért nélkülözi a logikát az Eb eddigi eredménysora? Kezdjük a legszembetűnőbbel: a világ- és Európa-bajnoki címvédő Szerbia és Montenegró simán kikapott Oroszországtól és Spanyolországtól, majd nagy nehezen legyőzte a mezőny leggyengébb csapatát, Svédországot, hogy aztán hétfőn kőkemény meccsen, a két évvel ezelőtti Eb-döntő visszavágóján 80-76-ra legyőzze Törökországot, s bejusson a legjobb nyolc közé.

De legalább ekkora meglepetés a végső győzelemre is esélyesnek tartott, Dirk Nowitzki vezérelte németek kiesése a csoportmeccseken két vereséget szenvedett olaszok ellenében. Váratlan a litvánok remeklése is.

A szerb-monenegróiak a tavalyi világbajnok csapatból nélkülözni kénytelenek a vb legjobbját, Bodirogát, Cabarkapát, Rakocevicet, Radmanovicot, Divacot, Tomasevicet, továbbá a még szóba kerülhető sztárok közül Scepanovicot, Tarlacot, Rebracát, Krsticet, Obradovicot és a Detroit Pistons 18 éves tinisztárját, Milicicet.

A kezdeti kesergést a keddi lapokban már hurráhangulat váltotta fel. Az újvidéki Dnevnik például "Felébredtek a császárok" címmel indította tudósítását a Szerbia-Montenegró - Törökország mérkőzésről.

Az ugyancsak Újvidéken szerkesztett Magyar Szó pedig keresetlen stílusban értékeli a történteket: "Marko Jaric eltörte az orrcsontját, s az folyamatosan fáj neki, főleg, ha meccs közben hozzáérnek. Jaricnak azonban még ettől is rosszabbul esett a belgrádi sajtó jajveszékelése, azaz, hogy az eddig látottak alapján egyesek máris örökre eltemették az otthoni kosárlabdát. Érdekesek ezek az én belgrádi kollégáim: Ha ünnepelni kell, ki sem látszanak a kosarazók, röplabdázók és pólósok hátsó fertályából, egy-két botlás után meg mindenkire vizes lepedőt húznak, s egy csapásra az ellenfél játékosaival foglalkoznak. Igazat kell adni az LA Clippers playmakerének, néhányan valóban elég gusztustalan emberek, még akkor is, ha magukat seriffnek tartják."

Eközben a L'Équipe a Szergej Kirilenko vezérelte oroszokat, az NBA-bajnok San Antonio Spurs irányítóját, Tony Parkert felvonultató Franciaországot és a Pau Gasollal brillírozó spanyolokat tartja a legnagyobb esélyeseknek, jóllehet az erősen tartalékos szerbek önbizalma - annak dacára, hogy legjobbjuk, Pedja Stojakovic bal bokája kifordult a törökök ellen - újból magasra csapott, és már meg sem akarnak állni az aranyéremig. Ehhez azonban először is szerdán le kell győzniük az eddig veretlen Litvániát.

Legjobb pontszerzők:
1. Pau Gasol (spanyol) 26,67 pont
2. Andrej Kirilenko (orosz) 26,50
3. Dirk Nowitzki (német) 22,50
4. Mehmet Okür (török) 18,75
5. Predrag Stojakovic (szerb) 18,75

Legjobb lepattanózók:
1. Mirsad Türkcan (török) 9,25
2. Ademola Okulaja (német) 8,25
3. Kirilenko 7,50
4. Predrag Drobnjak (szerb) 7,50

Legjobb gólpasszadók:
1. Sarunas Jasikevicius (litván) 7,33
2. Tony Parker (francia) 4,33
3. Pat Burke (svéd) 4,33
4. Marko Jaric (szerb) 4,25

Ch. Gáll András