Vágólapra másolva!
Hol van már a címvédő Szerbia-Montenegró, amely az utóbbi hét alkalomból ötször aranyéremmel zárt, hol van a zseniális Kirilenko vezérelte Oroszország, a rajt előtt a legnagyobb esélyesnek tartott Németország, a gólzsák Giricekkel felálló Horvátország, a két évvel ezelőtti ezüstérmes Törökország? Mindnyájan eltűntek a 33. férfi kosárlabda Európa-bajnokság süllyesztőjében, hogy helyet adjanak napjaink újsütetű sztárcsapatainak: Spanyolországnak, Olaszországnak, Litvániának és Franciaországnak. Szombaton ez a négy gárda vívja az elődöntőket, s bár az eddigiek megtanítottak bennünket arra, hogy ne jósoljunk, azért a legbiztonságosabb mégis az, ha a hispánokra tesszük a pénzünket.

A spanyol sajtó a memphisi Pau Gasol és Moncho López szövetségi kapitány dicséretétől hangos. Az AS főcíme (Két napra az aranytól) már meg is előlegezi a végső diadalt, amire még sohasem volt példa a földrészbajnokságok 1935 óta íródó történetében, sőt, ezüstéremre is csupán háromszor futotta eddig Spanyolország erejéből: 1973-ban, 1983-ban és 1999-ben.

Csütörtökön a stockholmi Globe Arena 8000 nézője előtt - Larry Bird is ott ült a lelátón - magabiztosan kezdtek a spanyolok, ám a negyedik negyed elején 58-54-re felzárkózott a makacs izraeli alakult. Muli Katzurin legényei semmi különöset nem csináltak, csak éppen remek védekezésükkel kikapcsolták Gasolt, a 205 centis zsenit. Aztán Carlos Jiménez dobott egy duplát (60-54), majd beindult Gasol, a "memphisi helikopter". A következő 14 pontot ő dobta, zsákolt, begyűrte az alley-oop passzt, nem lehetett tartani, s végül 25 pontnál, 7 lepattanónál és 3 dobásblokkolásnál állt meg. 11 mezőnykísérletéből 8 jó volt, 11 büntetőjéből kilenc. A csapat 78-64-re nyert.

Gasol 26,5 pontos átlaggal vezeti a legjobb kosárszerzők listáját, s a mezőnypontosságban is ő a király 66%-os teljesítményével.

A spanyolok sorozatban tizedszer győzték le Izraelt, 1994 óta nem szenvedtek vereséget a szentföldiektől. Hihetetlen, hogy az olaszok honnan tápászkodtak fel. Két legjobbjuk, Carlton Myers és a 215 centis Gregor Fucka váratlanul lemondta a válogatottságot, nélkülük nem maradt ismert kosaras Carlo Recalcati edző alakulatában. Elődje, Ettore Messina - a Benetton Treviso jelenlegi trénere - éppen Fuckáék vezérletével lett második az 1997-es, és diadalmaskodott az 1999-es Európa-bajnokságon, ám az a szupercsapat, edzőjével együtt, már csak történelem.

A "squadra azzurra" Svédországban két megsemmisítő vereséggel kezdett Franciaország és Szlovénia ellen, csak nagy nehezen csúszott be a nyolcaddöntőbe, ám utána megtáltosodott. A görögök ellen a szerencse és egy bírói tévedés is kellett a 62-59-es sikerhez: 15 másodperccel a vége előtt, 59-56-os olasz vezetésnél Soragna lábáról pattant ki a labda (ezt a La Gazzetta dello Sport cíkkírója is elismeri!), de a francia Gasperin játékvezető olasz bedobást ítélt. A helléneknek szabálytalankodni kellett, Basile egyet bedobott (60-56), erre Dikoudisz egy triplával felelt (60-59), megint fault, Soragna mindkettőt bedobja (62-59), végül a lefújás pillanatában Papanikolau potenciális egyenlítő triplája kiszáll a stockholmi Globe csarnokból.

Forrás: EPA
Larry Bird a francia Parkernek gratulált

A sok névtelen talján közül a legnévtelenebb, Matteo Soragna, a Lauretana Biella 27 éves, 197 centis hátvédje vitte a prímet 12 pontjával, Galanda 14-et szerzett. "Mindenki lebecsüli az olasz válogatottat, de ez a csapat a felkészülés során és az Eb meccsein ráébredt erejére, identitást fabrikált magának, és most már senkitől sem ijed meg. Tisztában vagyunk a korlátainkkal, nem valószínű, hogy száz pontot fogunk dobni a spanyolok ellen, de hogy egyetlen könnyű kosarat sem engedélyezünk az ellenfelünknek, azt ígérhetem" - nyilatkozta Recalcati mester.

A másik elődöntőnek - amelyen a sydneyi olimpia ezüst- (Franciaország) és bronzérmese (Litvánia) csap össze, nincs igazán esélyese. Alan Weisz, a kékek szakvezetője megsüvegeli a litvánok eddigi pazar teljesítményét. "Szerbia-Montenegró ellen iskolajátékot mutattak be, csak akkor győzhetünk ellenük, ha tudásunk legjavát nyújtjuk. Mivel az első három helyezett jut el az olimpiára, még nem értünk célba, s mivel a görögök kiestek, már arra sem spekulálhatunk, hogy az ő dobogós helyezésük esetén a negyedik is olimpiai résztvevő lehet."

Tony Parker, a 21 éves csapatkapitány, az NBA-bajnok San Antonio Spurs irányítója így fogalmazott: "A fő cél az olimpiai kvalifikáció, de természetesen addig akarunk menetelni, ameddig csak lehetséges. Az aranyéremig!"

A litván kisemberek - Jasikevicus, Macijauskas, Siskauskas, Stombergas - semlegesítése eddig minden csapatnak megoldhatatlan feladatot jelentett, miként a franciáknak is augusztus 16-án, Strasbourgban, ahol 110-100 arányú vereséget szenvedtek előkészületi meccsen a baltiaktól. Hogy most sikerül-e a visszavágás, az a jövő zenéje. Ami tény: a svéd bukmékereknél a négy elődöntős válogatott közül a litvánok oddsai a legjobbak.

Az 5-8. helyért, péntek:
18.00 óra: Oroszország - Jugoszlávia
21.00 óra: Izrael - Görögország

Elődöntők, szombat:
14.00 óra: Franciaország - Litvánia
17.00 óra: Spanyolország - Olaszország

Ch. Gáll András