Vágólapra másolva!
Józan ésszel aligha számíthattunk arra, hogy a belgáktól elszenvedett szombati vereség után vasárnap Magyarország megverheti az Eb-bronzérmes Spanyolországot Amaliadában, a 29. női kosárlabda Európa-bajnokságon. És mégis, 21-16-ra vezettek Cserny Rékáék az első negyed végén, s egy perccel a harmadik játékrész vége előtt is még 46-46 volt az állás. Aztán jött a szokásos rövidzárlat, hat percig nem szereztünk pontot, miközben az ibériaiak tízet dobtak, s ezzel annak rendje s módja szerint el is úszott a meccs, 71-59 lett a végeredmény. Hétfőn szünnap, aztán jön kedden Oroszország, szerdán Szlovákia - a biztos továbbjutáshoz mindkettejüket meg kellene verni. A vállalkozás a lehetetlen határát súrolja.

Ch. Gáll András helyszíni tudósítása

B csoport, 3. forduló:
Spanyolország-Magyarország 71-59 (16-21, 17-7, 16-18, 22-13)
Amaliada, 500 néző
vezette: Sharro (svéd), Zamolski (lengyel)
Spanyolország: Valdemoro 29, García 6, Fernandez 3, Pons 2, Ferragut 6. Csere: Sánchez 0, Pascua 6, Camps 0, Martinez 7, Cebrián 10.
Magyarország: Iványi 9, Eördögh 4, Károlyi 7, Cserny 10, Keller 8. Csere: Csákány 6, Seres 8, Papp 0, Vajda 0, Horváth 4, Englert 0, Kajdacsi 3.

Mivel hétfőn lehet pihenni, Rátgéber László elhatározta, nem taktikázik: a szakvezető "ráküldte" csapatát Európa egyik legerősebb válogatottjára, amolyan minden mindegy alapon. És láss csodát: az első negyed végén 21-16 állt az eredményjelzőm, méghozzá ide. Az amaliadai napok alatt eddigi legjobb játékát nyújtotta Magyarország. Minden összejött: a védekezés stimmelt, támadásban "ültek" az elzárások, a betöréseket Cserny, majd amikor bejött, Csákány ügyes kosarakkal fejezte be, s a spanyolok mestere, Vicente Rodriguez hitetlenkedve csóválta a fejét.

A második negyedben felpörögtek a spanyolok, Amaya Valdemoro, a Houston Comets csapatával három WNBA-bajnokságot nyert szupersztár számolatlanul gyártotta a kosarakat, a veterán Ana Cebrián, a 196 centis, 32 éves center, az 1993-as Európa-bajnok együttes utolsó hírmondója is beállt, s centerből termelte a pontokat.

A harmadik negyed azonban megint a miénk volt, 46-46-nál utolértük az ibériaiakat, hogy aztán jöjjön a már említett rövidzárlat, aminek a vereség lett a következménye.

Rátgéber László szövetségi kapitány: "Nyerhető meccs volt, ezért vagyok olyan mérges és csalódott. Persze, hogy jó csapat a spanyol, csakhogy kissé nagyképűen kezdett az ellenfél, s aztán nem nagyon tudott magára találni, ahogy ez már lenni szokott. Aztán jött a hajrá, és megint összeroppantunk. Ekkor semmit sem tartottak be a lányok abból, amit mondtam. Kértem, Valdemore semmiképp se dobjon kosarat, mindenki más lehet eredményes, csak ő nem. Hány pontot dobott? Huszonkilencet... Újból bebizonyosodott, ami itt most velünk történik az Európa-bajnokságon, az nem kisiklás, hanem állapot. Borzasztóan hiányzik Ujvári, Iványinak nincs cseréje, Englert ezen a szinten alkalmatlan. Ezért vagyok kénytelen 37 perceket játszatni az amúgy szintén formán kívül kosarazó irányítót. Eördögh csak a bajnokságban villog, itt kevés, amit tud, Károlyinak sem megy, Papp sérülése után értékelhetetlen. Csákány talán a legjobbunk, de neki fáj a jobb térde. Mindegy, a hetfői szünnap után kedden nekimegyünk az oroszoknak, szerdán pedig a szlovákoknak. S ha nem sikerül, akkor a lányok a 9-12. helyért küzdenek majd - meg az önbecsülésük romjainak megőrzéséért. A szünetben egyébként majdnem agyvérzést kaptam, éreztem a homlokomon, hogy legalább 220 a vérnyomásom. Elegem van abból, hogy csak az én egészségemet viseli meg a kosárlabda..."

Vicente Rodríguez, a spanyolok szakvezetője: "Ugye, mondtam, hogy nehéz meccs lesz? Mindenki azzal idegesít, hogy mi vagyunk az aranyérem esélyesei, én meg azt mondom, hogy mindig csak a következő meccsre szabad figyelnünk. Azt azért megjegyezném, hogy nem értem, miért olyan gyenge a magyar válogatott. Ezt az ukránok és a belgák elleni meccsekre értem, mert ellenünk kitettek magukért. Valdemoro klasszis, és köszönet Cebriánnak is, amiért fájós derékkal is kulcsszerepet játszott a győzelemben."

További eredmények:
A csoport (Pirgosz):
Csehország - Szerbia és Montenegró 80-68
Görögország - Izrael 78-59
Franciaország - Lengyelország 79-66

A csoport állása: 1. Csehország 6 pont, 2. Franciaország 5 (238-191), 3. Lengyelország 5 (202-188), 4. Szerbia és Montenegró 4 (198-218), 5. Görögország 4 (184-215), 6. Izrael 3.

B csoport (Amaliada):
Oroszország - Belgium 76-56
Szlovákia - Ukrajna 73-54

A csoport állása: 1. Spanyolország 6 pont, 2. Oroszország 5 (222-189), 3. Szlovákia 5 (200-197), 4. Magyarország 4 (183-199), 5. Belgium 4 (190-220), 6. Ukrajna 3.

A hétfői szünnap után a válogatott következő ellenfele kedden 20:30 órakor Oroszország lesz.