Vágólapra másolva!
A patraszi helyosztók pénteki nyitányán a magyar válogatott fölényes győzelmet aratott Izrael ellen, így szombaton a 9. helyért küzdhet a 29. nőikosárlabda-Európa-bajnokságon.

Ch. Gáll András helyszíni tudósítása

Eredmény:
Magyarország - Izrael 85-77 (20-15, 25-21, 22-25, 18-16)
Patrasz, 50 néző
vezette: Janac (szlovák), Chantal (francia)
Magyarország: Károlyi 9/9, Iványi 2, Eördögh 16/6, Cserny 30/12, Seres 4. Csere: Csákány 6/3, Englert 6, Papp 2, Horváth 0, Keller 2, Kajdacsi 4, Vajda 4.
Izrael: Maoz 8/3, Mizrachi 21/15, Suez 4, Noy 0, Schwartz 20/12. Csere: Epstein 4, Cohen 14/6, Grinboym 4, Zeevi 2

Patrasz, ez a Korinthoszi-öböl déli partján fekvő félmilliós kikötőváros olyan szép, hogyha jobb PR-ral rendelkezne, akkor rövid idő alatt elhódítaná Nápolytól a Földközi-tenger környékének leggyönyörűbb városa címet. A túlparti két monumentális hegycsúcs idilli hátteret ad Patrasznak, melynek kikötőjéből egymás után indulnak Krétára és Ciprusra az irdatlan méretű komphajók.

Pénteken magyar-izraeli mérkőzés nyitotta a késő éjszakáig tartó monstre programot. A mieink 14-5-öt rohammal indítottak, s valójában ekkor döntötték el a találkozó sorsát, ugyanis az ellenfél egyszer sem tudta átvenni a vezetést, sőt, megközelíteni sem volt képes Csernyéket.

Nem véletlenül említjük Cserny Réka nevét. A Harvard egyetem 21 éves, 189 centis hallgatója élete legnagyszerűbb játékát nyújtotta: 30 pontot dobott 11/14-es pazar mezőnymutatóval, öt triplakísérletéből négy betalált, a statisztikai lap szerint mind a négy büntetőjét értékesítette (egy rontást elfelejtettek beírni neki), s így hat meccs után százszázalékos mutatóval (18/18) áll.

Mindennek tetejébe leszedett 8 lepattanót, adott 3 gólpasszt és elcsent ugyanannyi átadást. Jelen pillanatban ő a csapat egyetlen olyan kosarasa, aki tízesnél jobb pontátlaggal rendelkezik: hat mérkőzésen 63 pont a termése.

A többiek közül Eördögh 16 pontja érdemel említést, a többiek közül ki-ki hozzátette a magáét a győzelemhez. Mellesleg Csernytől még elvettek egy szabályos triplát, ami helyett Englert javára ítéltek két büntetőt - ezzel még fantasztikusabb lett volna a szép, barna lány teljesítménye.

Rátgéber László szövetségi kapitány: "Végig vezetve, biztosan nyertünk, nem volt igazán esélye az ellenfélnek, még ha olykor fel is tudott zárkózni sikeres tripláival. Lám, ez történik, amikor véletlenül egy alacsonyabb csapattal találkozunk: mindjárt van mélységi játék, vannak centerkosarak, könnyebbé válik a gólszerzés, és 85 pontig jutunk. Némi öniróniával azt is mondhatnám, jól választottuk meg az ellenfelet."

Cserny Réka, a mezőny legjobbja: "Válogatott mezben még sohasem szereztem 30 pontot, boldog vagyok a jó teljesítmény miatt, ami persze nem feledtetheti kiesésünket. A Harvardon, ahol most kezdem a harmadikat, pozíciócentert kell játszanom, ami nincs igazán ínyemre. Számomra a vizsgaidőszakban a tanulás a legfontosabb, jeles diák vagyok, a közgazdaságtan a specializációm. Amúgy a kosárlabda az első számú szerelem, ezt a hátra lévő két évet mindenképpen a Harvardon akarom tölteni, aztán meglátjuk."

A negyeddöntőben:
Oroszország - Franciaország 79-68 (15-19, 21-12, 26-15, 17-22)
Csehország - Belgium 98-62
Lengyelország - Szlovákia 78-61
Spanyolország - Szerbia és Montenegró 76-64