Vágólapra másolva!
A tavalyi világbajnok szlovákok legyőzésével óriási sikert ért el a magyar jégkorong-válogatott a budapesti AstraZeneca-kupa nyitómérkőzésén.

A csoport:
Magyarország - Szlovákia 4-2 (1-1, 2-1, 1-0)
Budapest, AstraZeneca-csarnok, 2500 néző
gól: Ladányi (6.), Palkovics (37., 39.- utóbbi emberhátrány), Ocskay (54.), illetve Cakajik (9.), Hudec (30.)

Bátran kezdett az ellenfelénél egy osztállyal lejjebb, a divízió I-ben szereplő magyar válogatott, és nem kisebb meglepetésre a vezetést is megszerezte. A 6. percben Peterdi jól adott középre, és az érkező Ladányi nem hibázott.

A 2002-es világbajnok - igaz, tengerentúli profijaik nélkül felálló - szlovákok egy csapásra ritmust váltottak, a hazaiak még a korongot sem találták, csak a 9. percben, amikor sakk-matt helyzet után Cakajik lőtt nagy erővel Budai kapujába. Az egyenlítést követően már nem érvényesült a vendégek amúgy várt fölénye.

A második harmadban változatlanul jól tartotta magát a magyar együttes, azonban egy védőharmadbeli pontatlan passz után Hudec egyéni akcióból volt eredményes. De ez sem törte meg a vendéglátókat, sőt! Palkovics előbb a kapu mögül visszafordulva lőtt potyagólt, majd - amikor csapata emberhátrányban játszott - a szlovákok két óriási hibáját kihasználva szerzett újból vezetést. A harmadik magyar találat előtt az egyik hátvéd eladta a korongot, ebből ugrott ki a magyar csatár, majd amikor lövését védte a kapus, a menteni igyekvő védő belekorcsolyázott a hálóőrbe és így került a pakk a hálóba.

A záró játékrész elején még voltak magyar helyzetek, de az utolsó negyedórában már egyértelműen a szlovákok irányítottak, csakhogy Budai remekelt. A vendégek az 51. percben kis híján egyenlítettek, de a korong a sípszó után jutott a hálóba. Aztán egy újabb védelmi megingás megpecsételte a szlovákok sorsát: Ocskay lőtt Sopko lába között a hálóba. A hajrában már zúgott a megérdemelt vastaps.

Budai védései tartást adtak a lelkes csapatnak, míg a csatárok könyörtelenül kihasználták a hátsó alakzat nagy hibáit. Palkovics három pontot (2 gól, 1 gólpassz) szerzett. A sikerrel minden szlovák kételkedő választ kapott, hogy érdemes-e Magyarországra látogatnia a válogatottnak.

A B csoportban a fehérorosz-horvát mérkőzés 20:30 órakor kezdődik.

A pénteki program:
15 ó: Ukrajna - Horvátország
18: Magyarország - Hollandia (Sport1)