Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint csütörtök délelőtt játszották a bronzmeccset az ausztráliai rögbi-világbajnokságon, amelyet Új-Zéland 40-13-ra nyert meg Franciaország ellenében. "Kiwi blitzkrieg mosta el a Kékeket" - írja az egyik angol újság, bőven dobálózva műnevekkel, a nálunk még mindig kissé idegen sportág azonban nem ilyen bugyuta: gyengének tartják a jegyeladási statisztikákat, mégis nyolcvanezres stadionokban játszanak, és több tucat tévétársaság közvetíti a tornát. A döntőt szombaton Ausztrália és Anglia vívja.

Csupán az ötödik rögbi-vb-t rendezték idén Ausztráliában. 1987-ben került sor az elsőre, azért csak ilyen későn - több mint 150 évvel az első dokumentált rögbimérkőzést követően -, mert a sportág képviselői sokáig őrizték amatőr státusukat, és a nemzetközi mérkőzések csupán nemzetek közötti barátságos találkozók voltak - általában sörtúrákkal egybekötve. A 90-es évekre azonban felnőtt a kor elvárásaihoz az angolszász területen rendkívül népszerű játék, és ma már óriási médiajelenléttel, hatalmas hirdetési bevételekkel rendelkező világesemény a vb.

A címvédő ausztrálok 1999-ben Cardiffban megígérték a kupát átadó II. Erzsébet királynőnek, hogy négy év múlva azonos körülmények közt találkoznak (formálisan a mai napig a brit korona fennhatósága alá tartozik a déli földrész, így a záróceremónián a királyi ház lesz a díszvendég), és jó úton is vannak e felé, hiszen a szombati döntőig már eljutottak. Ott azonban a "profikorszak" kezdete óta legjobb angol válogatott lesz az ellenfelük, tehát éppen az anyaország ellen szerezhetik meg harmadik vb-elsőségüket. Anglia ugyanakkor azzal az extra motivációval küzdhet, hogy a vb-történet első európai világbajnoka lehet: az eddigi kupákon az ausztrálok mellett Új-Zéland és Dél-Afrika osztozott.

A tiszta feketében (innen a hivatalos nevük: All Blacks) játszó szigetországiak hatalmasan csalódtak, hogy nem sikerült bejutniuk a fináléba a házigazdák ellenében (ráadásul hagyományos ki-ki meccsen buktak el), visszavágtak viszont a franciáknak a négy évvel ezelőtti elődöntő-fiaskóért.

A kritikusok szerint megint bebizonyosodott, hogy nincs értelme bronzmeccseket játszani, ez a mérkőzés azonban olyannyira bővelkedett látványos akciókban, hogy nem érthetünk egyet a fanyalgókkal. A franciák tényleg kissé alulmotiváltnak tűntek, de inkább csak azért, mert túlságosan futniuk kellett (volna) az eredmény után. A feketék ugyanis már a meccs elején 14-3-as előnyre tettek szert, és végül hat célt vittek egy ellenében, gyakorlatilag egy percig nem engedve kétkedni a nézőket a meccs végkimenetelét illetően.

Az az egy perc a második félidő elején volt: a franciák 14-13-ra zárkóztak fel, jött azonban az a bizonyos "blitz": az 50. és 60. perc között háromszor értek célba a villámgyors új-zélandiak, e rövid idő alatt el is döntve a meccset.

A sok rögbit látott angolszászok persze mondhatják, hogy ez nem volt jó meccs, tapasztalatlan szeműeket azonban megnyerhette a látványos, lendületes sport, amelynek csúcsmeccsét szombaton délelőtt vívják Sydneyben.