Vágólapra másolva!
Harmadik mérkőzésén második vereségét szenvedte el a magyar nőikézilabda-válogatott a káposztásmegyeri AstraZeneca-kupán, így a spanyolok elleni 26-23-as vereséggel mindössze a harmadik helyet tudta megszerezni. A tornát százszázalékos teljesítménnyel az ibériaiak nyerték, a második a cseheket verő Franciaország lett.

AstraZeneca-kupa, 3. forduló:
Magyarország - Spanyolország 23-26 (11-14)
Káposztásmegyer, 800 néző
vezette: Baum, Goralczyk (lengyel)
gól: Radulovics 6/2, Siti E. 3, Görbicz 3/1, Lovász 3, Kulcsár 3, Mehlmann 1, Kirsner 1, Pigniczki 1, Farkas Á. 1, Tóth T. 1, illetve Fraile 8, Puche Diaz 6/3, Garcia 3, Lopez 2, Gomez 2, Mangue 2, Oncina 2, Sanchez 1/1
hetes: 6/3, illetve 6/4
kiállítás: 10, illetve 12 perc

Madarat nem lehetett fogatni a magyar nőikézilabda-válogatottal a pénteki, csúfos, tizenkét gólos vereség után, a lányok elkeseredetten tekintettek vissza a franciák elleni összecsapásra. A nagy kérdés az volt, hogy a szombati zárónapon Spanyolország ellen melyik arcát mutatja a csapat: bennük marad a félsz és a kudarcélmény, vagy éppen felpaprikázza őket.

A bemelegítés csapatfotózással, majd autogramosztással kezdődött, Mocsai Lajos szövetségi kapitány ezúttal Sirinát, Bohust és Szrnkát pihentette, a kapuban Sugár kezdett, a kezdősorban Lovász, Kulcsár, Radulovics, Farkas, Siti és Görbicz kapott helyet.

Hogy egy félidőn keresztül a vezetést se szerezze meg a válogatott, napokkal ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, a pénteki produkció után viszont nem lepődött meg a jégcsarnok fagyoskodó közönsége. A leghidegebb napon (mert azért sikerült minden alkalommal alulmúlni a hőmérsékletet) Mangue révén a spanyolok szereztek vezetést, ezt nem is engedték ki a kezükből az első 30 perc során.

Sugár nagyon jól védett, a Farkas, Radulovics belső kettős viszont idegenül dolgozott egymás mellett a védelem tengelyében, ám a Dunaferr kiválósága legalább támadásban jól teljesített, a 13. percben büntetőjével 6-6-ra egyenlített a válogatott. A sok hiba azonban nem maradhatott megbosszulatlan, a hajrára négy góllal is meglépett az ibériai gárda, Sugár egyedül Fraile átlövéseivel nem tudott mit kezdeni (10-14). Sorsdöntő pillanatokban Radulovics keze is megremegett, egy percen belül két hetest is elhibázott, a félidei 11-14-es állást mégis az ő átlövés gólja alakította ki.

A második játékrészt remekül kezdte az együttes, amely alacsony emberei által megszervezett nyitottabb védekezésével megfogta a spanyol bombázókat. A kapuban Pálinger folytatta a nagyszerű hagyományokat, s kiválóan védett, hetest, ziccereket fogott, ám amikor 15-16-nál egyenlítési esély nyílt, nem éltek vele Sitiék.

Néhány figyelmetlenség, s máris három oda (16-19), a félidő felénél érkezett is az elfáradó Radulovics helyett Mehlmann, s bár Tóth találat még adott némi reményt (18-19), az utolsó tízpercre ismét négyre nőtt a különbség (19-23). Görbicz pazar "cunderével" még az 57. percben felcsillant némi remény, ám ez a spanyol együttes nem tette meg azt a szívességet, hogy kiengedje kezéből a biztos, 26-23-as győzelmet.

A spanyolok így százszázalékosan zárták a tornát, a második helyen Franciaország végzett, míg a magyar együttesnek be kellett érnie a harmadik hellyel. Az egyetlen jó hír: ha a világbajnokságon mégis a francia vagy a spanyol együttessel kerülne szembe a válogatott, az azt jelentené: legrosszabb esetben is az olimpiai kvalifikációt jelentő ötödik hely lenne a tét.

"Gratulálok ellenfelünknek, a mostani tornán valóban a legegységesebb csapat volt. Ha értékelnem kell a hetet, azt mondanám, a válogatás lezárása érdekében egyedüliek voltunk, akik a regenerációt, a pontosítást az utolsó hétre hagytuk. Minden nap edzettünk, ellenfeleink nem. Ma egy kicsit motiváltabban, kevésbé fáradtabban játszottunk, az eredménytől függetlenül a morál visszaállítása volt a cél. Ez sikerült. A csapat a jövő héten 17 játékossal utazik Hévízre, Pálffyra csak biztonsági tartalékként számítok" - nyilatkozta Mocsai Lajos a találkozót követő sajtótájékoztatón.

"Köszönettel tartozunk a magyaroknak, hogy meghívtak bennünket, mindig szívesen jövünk, nagyon jól éreztük magunkat Budapesten. A torna nagyon fontos volt a vb-felkészülés szempontjából, örülünk a győzelemnek" - mondta Jose Francisco, a spanyolok szakvezetője.