Vágólapra másolva!
Ugyan veszve nincsen még semmi, de nehezebb helyzetbe került a magyar nőikézilabda-válogatott az olimpiai úton, miután a világbajnokság második mérkőzését 30-27-re elveszítette Németországgal szemben. A csoport első mérkőzésén Szlovénia meglepetésre nagyon megszenvedve nyert Elefántcsontpart ellen.

Pincési László helyszíni tudósítása Csáktornyáról

16. nőikézilabda-világbajnokság, D csoport, 2. forduló:
Magyarország - Németország 27-30 (17-14)
Cakovec, 700 néző
vezette: Bord, Buy (franciák)
gól: Radulovics 11/4, Görbicz 4, Kirsner 3, Lovász 3, Kulcsár 3, Pigniczki 2, Siti 1, illetve Blacha 5, Danilovic 4/2, Jurack 4, Schliecker 4, Schmidt 4, Krause 3, Wörz 3, Melbeck 2, Pietzsch 1
hetes: 5/4, illetve 5/2
kiállítás: 10, illetve 18 perc

Magyar szót ugyan elvétve hallani csak, de a határ közelsége és a Csáktornya név mellett több nevezetesség is emlékeztet a történelmi változások sokrétűségére a nőikézilabda-világbajnokság magyar csoportjának helyszínén. Az edzés és az esti mérkőzések között kisebb felfedezőútra érdemes betérni a belvárosba, ahol a sétálóutca, illetve a műemléképületek művészettörténeti szempontból is sok érdekességgel bírnak.

Csáktornya összefonódott a Zrínyi család nevével, amely egy Habsburg-ellenes összesküvést követően Zrínyi Péter 1671-es kivégzésével halt ki és a birtokot a Festeticsek szerezték meg. 332 évvel e tragikus esemény után lehetőség adódott, hogy kis túlzással a magyarok visszavágjanak a németeknek - igaz, nem a csatamezőn kard által, hanem a helyi kézilabda-csarnokban.

A Magyarország-Németország összecsapás azért bírt különös jelentőséggel, mert szigorúan véve a Mocsai-csapat már letudta a kötelezőt, elvégezte a "kezdőrúgást" Elefántcsontpart ellen, a hátralévő öt meccs egyaránt megérdemelte a rangadó jelzőt. A németek egy ellenfelet félig-meddig már kipipáltak, a Dánia elleni döntetlent a germán lapok sikerként értékeltek, ezt csupán a játékosok vehették tudomásul ellentétes érzésekkel, ugyanis egy megnyert meccset engedtek ki a kezükből.

Mocsai Lajos ezúttal Tóth Tímeát és Sirinát nem nevezte, ott volt viszont a kedden kimaradó Farkas Ágnes a csapatban. A nézőtéren végre megmutatkozott a magyar fölény, ami talán nem kellett/illett volna, hogy bemutatkozásként a hangos "Auf Wiedersehen" kiabálással köszöntsék a németeket.

Nem okozott egyik szakvezető sem meglepetést a másiknak, Mocsai Lajos úgy okoskodott, hogy a kettes pozícióba két olyan játékost helyez Ferling és Pigniczki személyében, akik képesek megakadályozni ütközésekkel és kilépésekkel a német nehéztüzéreket. Az 5. percben ugyan még 4-2-re a németek vezettek, de gyorsan átvette az irányítást a magyar együttes. Ehhez kellett az is, hogy a 10. perctől áttérjen az 5+1-es zavaróra, így Görbicz pályára lépésével az irányítót is kellőképpen kikapcsolták a játékból.

A kapuban nem lehetett panasz Pálingerre, aki két hetest és számtalan ziccert védett, akkora respekttel bírt, hogy szegény jobbszélső Schliecker félelmében annyira helyezni akarta lövéseit, hogy kétszer a kaput sem találta el. Támadásban főleg Radulovics remekelt, neki még azt is megbocsáthatjuk, hogy első hetesénél ő lepődött meg a legjobban Harlander kapus földre csücsülésétől, aminek következtében a Dunaferr klasszisa az üres kapu helyett a léc fölé bombázott.

12-12-nél ugyan Blacha még egyenlíteni tudott, ekkor azonban a magyar csapat ritmust váltott, végre összhangba került a kapusteljesítmény és a helyzetkihasználás, s az utolsó percben emberhátrányból Pigniczki, majd Kirsner is növelni tudta az előny, amely a félidő végére 17-14-re nőtt.

A második félidőben Englert kapus érkezett, sajnáltuk is rendesen, amikor zsinórban négy lövést védett, végül Kulcsár négy perc elteltével megtalálta a kapuhoz vezető utat. Tíz perc elteltével 20-20-t mutatott az eredményjelző, ám újabb tíz perc elteltével Danilovic révén hosszú idő után megint a németeknél volt az előny (26-25).

Englert kapus hosszú karjai ebben a periódusban (is) sokszor jelentettek megoldhatatlan feladatot, nyolc perccel a vége előtt elúszni látszott a hajó. 28-25-ös hátrányból még megpróbált felállni az együttes, ám a kapkodás rengeteg hibát szült. A németek hosszasan támadtak, kierőszakolták a szabálytalanságokat, a kapitány pedig nem kért időt, csupán az 56. perc végén.

A 30-27-es vereséggel a magyarok helyzete még jobban leegyszerűsödött, a hátralévő meccseket muszáj nyerni, bár ha a németek is bejutnak a középdöntőbe, a magyarok eleve kevesebb ponttal érkezhetnek. De mindez még csupáncsak teória, a java még hátra van. Például a következő csoportrangadó, csütörtökön 17 órakor az eddig szászázalékos Szlovénia ellen.

Mocsai Lajos: "Gratulálok a német csapatnak, nagyon jól játszottak, s az egész merkőzés alatt koncentráltak. Nekünk sok problémánk adódott, főleg védekezésben, nem tudtuk ellensúlyozni ellenfelünk fizikai fölényét."

Ekke Hoffmann: "Lelkileg, mentálisan voltunk nagyon erősek, büszke vagyok csapatomra."