Vágólapra másolva!
Tizenháromból tizenhárom - remélhetőleg nem babonásak a Tau Cerámica kosarasai, mert szombat este óta ez a makulátlan mérlegük a spanyol bajnokságban. A baszk sztárcsapat a sereghajtók közé tartozó Murciát verte fölényesen, 32 pont különbséggel, s honfitársunk, Dávid Kornél a mezőny legjobbjának bizonyult.

A 32 éves magyar center-bedobó 29 percet töltött a pályán - két perccel a lefújás előtt kipontozódott -, ezalatt 19 pontot, 8 lepattanót, 5 gólpasszt (idénycsúcs!), 3 labdaszerzést és 2 dobásblokkolást jegyzett, mezőnyből 7/11 volt a mérlege, s mind az öt büntetőjét értékesítette. Mindezért 29 IBM-pont járt, ennyit senki sem kapott a parkettra lépett játékosok közül.

Az éllovasnál már játszik a korábban csuklósérüléssel kezelt 217 centis angol óriás, Andrew Betts, akinek visszatérése azonban csöppet sem ingatta meg Dávid pozícióját.

"Talán idei legkomplettebb meccsem volt, minden játékelemben teljesítettem, az öt gólpassz nem igazán jellemző rám. Egyébként nem kell lefitymálni a Murciát, nemrégiben kis híján megverte az Euroliga-győztes, bajnok Barcelonát. Ilyen a spanyol bajnokság, az utolsó is meglepheti az elsőt" - mondta Dávid vitoriai otthonából.

- A szezon elején gondolta volna, hogy tizenhárom forduló után hibátlanul állnak a bajnokságban?
- Dehogy gondoltam, főleg azok után, hogy Betts és Scola személyében két nagyágyúnk is sokáig sérült, illetve sérült volt. Betts a múlt héten tért vissza, az argentin világbajnok Luis Scola pedig jövő héten kezdi újra az edzéseket.

- Scola az ön helyén szerepel, négyes-ötös poszton...
- Bizonyára kevesebb perc jut majd nekem, de nem hinném, hogy kiszorulnék a csapatból. Alapvetően hetes rotációra számítok, a két hátvédposzton Calderón, Prigioni és a litván Macijauskas, bedobóban és centerben pedig Nocioni, Scola, Betts és jómagam lehetünk legtöbbet a pályán.

- Meglepő a világbajnok szerb Koturovic epizódszereplése.
- Olyannyira, hogy szombaton este egy percet sem játszott. Nincs igazán formában, rosszak a térdei, és súlyfelesleggel is érkezett. Ő már nem az, aki még tavaly is volt.

- Ön bírja a sorozatterhelést?
- Nem könnyen, de bírom. Dusko Ivanovic a legigényesebb edző, akivel valaha dolgom akadt. Vasárnap például gyakorlatilag pihentető edzésünk lesz, legalábbis Dusko azt mondta, hogy "recuperación", azaz feltöltődés. Nahát, ez a feltöltődés - már előre tudom - abból fog állni, hogy lerak négy széket a pálya négy sarkára, s nekünk azok között sprinteket kell majd kivágnunk. Nála ez a "feltöltődés". De kell a kondi, mert gyilkos hét előtt állunk: hét nap leforgása alatt először Valenciába utazunk, ahol Euroliga-meccset vívunk a Pamesával, szombaton a bajnok Barcelona vendégei leszünk, jövő szerdán pedig a Pamesát fogadjuk, Euroliga-visszavágón. Itt 3/2-vel állunk, nyolcas csoportunkból öt jut tovább biztosan, remélhetőleg közöttük leszünk.

Tau Cerámica-Polaris World Murcia 110-78 (31-20, 27-15, 31-19, 21-24)
Vitoria, Fernando Bueas Arena, 8400 néző
Tau: Prigioni 4, Nocioni 15, Macijauskas 22, Dávid 19, Betts 13. csere: Calderón 10, Vidal 18, Buesa 0, Jelic 9.
Murcia: Galilea 2, Bárcenas 7, Scott 17, Reynolds-Dean 1, Van Lacke 17. csere: Markovic 3, Sánchez 2, López 16, Nover 13, Horton 0

Ch. Gáll András