Vágólapra másolva!
Vasárnap este, 20.15-kor sorsdöntő mérkőzést vív egymás ellen a magyar és a dán nőikézilabda-válogatott. Ez a találkozó dönthet a továbbjutásról és a középdöntőbe vihető pontok számáról. Ami nekünk jó, a skandinávoknak kevésbé jó hír: Heidi Johansen várhatóan nem léphet pályára, ugyanis ellenfelünk fél, egy esetleges doppingvizsgálat pozitív eredménnyel zárulhat.

Pincési László helyszíni jelentése Csáktornyáról

"Megfelelő statisztikát dolgozunk ki a kínaiak ellen, a célunk az volt, hogy a nagyerejű, 8-10 gólos átlaggal rendelkező átlövőket megfékezzük, s inkább átadjuk a teret a szélsőknek. Ez bevált, hiszen Wang, Li és Zsaj is eddigi teljesítménye alatt teljesített. Nem szeretnék senkit sem kiemelni, hiszen ez a csapat érdeme, kérek mindenkit, segítsen bennünket tovább. A meccseket most már folyamatosan 8-9 emberrel kell megvívnunk, kérdés, meddig bírjuk mindezt erővel" - mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány a Kína elleni győztes találkozót követő sajtótájékoztatón.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a felkészülés során sokat szerepeltetett Mehlmannt miért nem állítja csapatba, pihentetve Radulovicsot, a kapitány elmondta, Bojana kiváló formában van, vezeti a góllövőlistát, ég benne a tűz, a bizonyításai vágy, igazi vezéregyénisége a csapatnak, egyelőre nem látta még a mérkőzéseken azt a pontot, amikor váltania kellett volna.

A vasárnapi találkozó mindenesetre hatalmas rangadót ígér, annak ellenére, hogy még megjósolhatatlan, mi lesz a komolyabb tét. A nyitómeccs, az Elefántcsontpart-Kína találkozó mindössze a csoport utolsó helyének elkerülésért zajlik majd, a német-szlovén viszont déli szomszédunk számára különös jelentőséggel bír. Amennyiben Szlovénia pontot szerez, biztos továbbjutó, ellenkező esetben a magyarok kaparhatják ki számára a gesztenyét. Megfordítva a dolgot: ha Szlovénia pontot szerez, a magyar válogatott sem kaphat ki, különben kiesik.

A dánok nagyon fogadkoznak, mert ahogy a Berlingske Tidende című lap írja, a korai búcsúval tizenhét éve nem látott mélypontra süllyedne a kézilabdasport: az 1986-os világbajnokságra ugyanis nem tudta magát kvalifikálni az együttes. A lapok persze sajnálkoznak, hogy olyan klasszisok, mint Kristine Andersen vagy Lotte Kiaerskou nem lehetnek ott Horvátországban, ám a továbblépés mellett még egy cél vezérli őket, kiszolgálni mintegy százfős szurkolótáborukat.

Rikke Skov és Camilla Thomsen kisebb sérüléssel bajlódik, de akad ennél sokkal nagyobb baj is. A 16-os keretből ugyanis a szakvezetés nem meri benevezni, és pályára küldeni Heidi Johansent, akiről nem tudják, van-e tiltott szer a szervezetében.

A FOX Team Nord 25 éves beállósa ugyanis kénytelen-kelletlen kényszermegoldáshoz folyamodott, s fogfájása miatt helyi, csáktornyai orvoshoz kellett, hogy elmenjen. (A "kiváló" szervezésről mindent elmond, hogy dán lapok szerint nem tudtak fogorvost biztosítani a játékosnak.) Miután az orvosok közül senki sem kísérte el Johansent, nem tudni, milyen gyógyszert kapott, félő tehát, ha doppingvizsgálatra kell mennie, pozitív eredményt produkál(hat). Ami ez esetben nem a "jó" szinonimája.

A magyar együttesben Farkas és Szrnka betegsége okoz gondot, az AstraZeneca-kupa jégpályája úgy tűnik, inkább rontott, mint segített a világbajnoki felkészülésben. Mocsai Lajos elmondta, szombaton is azért döntött Szrnka mellett, mert amíg a Frankfurt átlövője végigdolgozta a felkészülést, s csak az utolsó két napot hagyta ki, addig Farkas Ágnes gyakorlatilag egy hete még a tréningeken sem tud részt venni, maximum részfeladatok ellátására lenne képes.

A két válogatott eddig 34 alkalommal meccselt egymással, a magyarok 19-szer, a dánok 14-szer nyertek, mindössze egy alkalommal került sor pontosztozkodásra.