Vágólapra másolva!
Szombaton délután rendezik a Budapest Sportarénában a K&H Lízing Kelet-Nyugat kosárlabdagálát. A seregszemle hazai történetében ez már a tizenötödik ilyen parádé, amelyre a lehetséges 9000-ből már 8200 belépőjegyet eladtak a szervezők, azaz nagyon kell igyekeznie annak, aki még ott akar lenni a sportág évzáró gáláján.

"Eddig 8200 jegy kelt el, s még mintegy 800 van a pénztárakban" - jelentette be a hétfői sajtótájékoztatón Kucsera József, a szervezőbizottság elnöke. A rendezvényre - amely a 60 éves szövetség "utóprogramja" - ezúttal nem a két ünnep között kerül sor, a férfi és női liga ugyanis egy bajnoki forduló elhalasztásával járult hozzá ahhoz, hogy az idegenlégiósok is pályára léphessenek.

A műsor reggel 9 órakor a GYISM támogatásával létrejött, ingyenes Kosár Jam Sessionnel kezdődik. A délutáni blokkot a 23 év alattiak mérkőzése, a Tritax Rookie Game nyitja meg 15 órakor, ezt követi az első női GM Daewoo Kelet-Nyugat találkozó (17), majd pedig az est főattrakciójaként a férfiak K&H Lízing-összecsapása (19.30).

Utóbbi összecsapáson a keletiek edzője Zsoldos András (Atomerőmű), az újdonsült szövetségi kapitány lesz, a kezdő ötöst pedig Patrick Lee (Debrecen), Carl Mitchell (Salgótarján), Sitku Ernő (Debrecen), Mészáros Zalán (Atomerőmű) és Czigler László (Atomerőmű) alkotja. A nyugatiakat Farkas Sándor (Albacomp) dirigálja, s a következő kvintett lép parkettra: Bencze Zoltán, Tory Walker, Jermaine Spivey (Albacomp), Kálmán László (Falco), Simon Balázs (Kaposvár).

A női gálán Tapodi Péter (Szolnok) irányítja a keleti szupergruppot, s Rátgéber László (Pécs) a nyugatit. Előbbi alakulat kezdő ötöse Jackson, Abromaite, Eördögh (Diósgyőr), Farmer, Csákány (Szolnok) összeállításban fut ki a parkettre, míg Rátgéber az Iványi, Károlyi, Anderson (Pécs), Kovacevic (Euroleasinmg-Orsi), Lichnerova (Zala Volán) ötöst küldi pályára, természetesen a szurkolók szavazatai alapján.

Némi bonyodalmat okozott, hogy a szervezők - abszolút jószándéktól vezérelve, a két klub közötti, múltbeli ellentétek elsimítása végett - a női gálameccsen Rátgéber Lászlót, a Pécs és Natalia Hejkovát, az Orsi szakvezetőjét együtt szerették volna leültetni a kispadra, egyenrangú edzőként. Ez ellen Rátgéber, a bajnoki éllovas, címvédő baranyaiak trénere természetesen tiltakozott, mire dodonai megoldás született: Rátgéber a vezető-, Hejkova a másodedző lesz.

A gálán a himnuszt a Cotton Club Singers énekli majd, de fellép még a francia Slam Nations, a szlovén Frogs kosárakrobata-csoport és a magyar Experidance táncegyüttes is.

A rendezvényen megalakul a Válogatottak Klubja, a sportág hazai nagyjait - 1935 óta 244 férfi és 204 nő húzta magára a címeres mezt - George Vasszilakopulosz, a FIBA Europe görög elnöke is köszönti.

A keretek, nők:
Kelet: Gwen Jackson, Agne Abromaite, Eördögh Edit (Diósgyőri KSK), Gina Farmer, Csákány Emőke, Papp Krisztina, Englert Orsolya (Szolnoki MÁV-Coop SE), Kalmár-Nagy Dóra, Hagara Zsuzsanna (BSE-ESMA), Donkó Orsolya (Szeviép-Szeged), Nagy Viktória (BEAC-Újbuda), Semsei Barbara (Csata DSE). Edző: Tapodi Péter (Szolnok) és Milen Vukicevic (Diósgyőr)

Nyugat: Gordana Kovacevic, Seres Éve, Horváth Zsuzsanna, Vajda Anna (Euroleasing-Orsi Sopron), Chantelle Anderson, Károlyi Andrea, Iványi Dalma, Allison Tranquilli (MiZo-Pécsi VSK), Jana Lichnerova (Zala Volán-ZTE), Radnóty Krisztina (Röhnisch-Foton Sopron), Hofmann Petra (Atomerőmű-KSC Szekszárd), Bujdosó Nóra (BEAC-Újbuda). Edző: Rátgéber László (Pécs), Natalia Hejkova (Orsi-Sopron)

Férfiak:
Kelet: Patrick Lee, Sitku Ernő, Lendon Green (Debreceni Vadkakasok), Mészáros Zalán, Czigler László (Atomerőmű SE), Predrag Pavlovic (Marso-Nyíregyházi KK), Orosz László (MOL-Szolnok), Chad
McClendon, Cory Bradford (Univer KSE Kecskemét), Boris Maljkovic (MAFC-Újbuda). Edző: Zsoldos András (Atomerőmű SE)
Nyugat: Bencze Zoltán, Tory Walker, Jermaine Spivey, Boros Zoltán (Albacomp), Kálmán László (Falco KC Szombathely), Simon Balázs (Kaposvári KK), EMir Halimic (Gunaras KC-Dombóvár), Mladen Gambiroza (PVSK-Panthers), Kámán Tamás (ZTE KK), Samir Mujanovic (Marc-Körmend). Edző: Farkas Sándor (Albacomp)

Ch. Gáll András