Vágólapra másolva!
2003 minden bizonnyal az egyik legsikeresebb esztendőként kerül majd be a kézilabda-krónikákba: huszonhárom év után ugyanis mind a női-, mind a férfikézilabda-válogatottnak sikerült kivívni az olimpiai részvételt. Klubszinten a hölgyek egy nemzetközi kupadöntőt, a férfiak két elődöntőt tudnak felmutatni, a honi bajnokság aranyérmei a Dunaferr és a Fotex-Veszprém együtteseihez kerültek.

Sport 2003 - mind megnézem!

Bár az esztendő első komoly kézilabda-eseménye a férfiakhoz köthető, az udvariasság okán kezdjük mégis a hölgyekkel a 2003-as esztendő értékekését. A tavaly decemberi, dániai Eb-5. hely után a figyelem már csak a bajnokságra és a nemzetközi kupákra összpontosult az esztendő első felében. Az aranyérmet a Dunaferr könnyedén szerezte meg a Ferencváros és a Győr előtt. A három csapat a nemzetközi porondon is érdekelt volt, ám amíg a fővárosi zöld-fehérek kiestek a BL-negyeddöntőben a spanyol Valenciával szemben, a Győr pedig elvérzett a francia Besancon ellen a KEK-elődöntőben, addig Dunaferr egészen a fináléig menetelt, ahol a dán szupercsapat Slagelse ellenében maradt alul.

Májusban kiderült, hogy a World Handball Magazine által kiírt "versenyben" az olvasók szavazatai alapján 2002 legjobbja a hölgyeknél a kínai Csao Zsaj, a férfiaknál a francia Bertrand Gille lett - Farkas Ágnes a nagyon előkelő, második helyen végzett.

A nyár aztán kisebb átigazolási botrányokról (gondoljunk csak Farkas, Siti Eszter és Németh Helga dániai szerződésére) és a korosztályos sikerektől volt hangos. Junior nőikézi-válogatottunk vb-ezüstérmet szerzett: két esztendővel ezelőtt a magyarországi, most pedig a macedóniai vébén került szembe az orosz válogatottal, s ahogy 2001-ben, úgy idén is kettő góllal a keleti gárda diadalmaskodott (26-24). Ifjúsági válogatottunk az oroszországi Eb-n vett részt, ahol a házigazda oroszok és az ezüstérmes románok mögött a 3. helyet csípte meg.

Az idei kézilabda-bajnokság első vitáját az osztrák Hypo indulása jelentette, a bécsi sztárcsapat nem nagyon szokott hozzá a vereségekhez, már pedig a hazai NB I-ben akadt rá lehetősége bőven, hogy megismerkedjen ezen érzéssel is. Az őszi szezon során több változás is történt, a Cornexi és a Spartacus edzőt váltott, Esztergomban komoly pénzügyi válság (megszűnés?) fenyeget, a tabella élén pedig a Győr áll.

A tavalyi, dániai Európa-bajnokság után a Mocsai Lajos vezette nőikézilabda-válogatottnak egy lehetősége maradt kivívni az olimpiai szereplést, a decemberi, horvátországi világbajnokságon. Adott volt a lehetőség: az első ötben kell végezni, s akkor máris lehet készülni az athéni játékokra. A vb egyik legnehezebb csoportjában a magyar együttes remekül szerepelt, ugyan a második találkozón Németország ellen becsúszott egy botlás, de Elefántcsontpart, Szlovénia, Kína és Dánia ellen brillírozott a csapat.

A középdöntőben Románia és Ukrajna sem jelentett gondot, s még a norvégok elleni döntetlennel is csoportelsőként jutottak Pálingerék az elődöntőbe, ott Korea ellen nagy csatában sikerült a fináléba kerülés. A sydneyi rémálom újabb fejezetét Zágrábban írta meg az együttes: hét perccel a lefújás előtt még hattal vezettünk Franciaország ellen, végül hosszabbításban mégis alulmaradtunk.

Fáj a vereség, de mit lehet tenni? Örülni kell a csodás ezüstéremnek, s készülni 2004- legnagyobb versenyeire: augusztusban olimpia, decemberben hazai rendezésű Európa-bajnokság. S klubszinten is akad még cél, a nemzetközi kupákban januárban kezdődik a nagyüzem, a Bajnokok Ligájában a Dunaferr és a Ferencváros, a Kupagyőztesek Európa Kupájában a Vác, az EHF-kupában pedig a Győri Graboplast ETO folytathatja.