Vágólapra másolva!
Egy héttel az indulás előtt Skaliczki László szövetségi kapitány kihirdette keretét a szlovéniai Európa-bajnokságra. A férfikézilabda-válogatott szakvezetője elmondta, a szakmai stábot Farkas József edző mellett a Fotex mestere, Zdravko Zovko is segíti. Az elnökség elfogadta Mocsai Lajos vb-beszámolóját is, a hölgyek trénere örömét fejezte ki, hogy értékelésével az edzőbizottság is egyetértett.

Az idei első nagy feladat előtt áll a magyar férfikézilabda-válogatott, amely január 22-én már első csoportmérkőzését játssza Csehország ellen a szlovéniai Európa-bajnokságon. Skaliczki László együttesére még egy hazai környezetben rendezendő négyes torna vár, hogy 21-én autóbusszal Celje felé vegyék az irányt.

"Nyúlfarknyi felkészüléssel vágtunk neki az idei Európa-bajnokságnak, bár azt hozzá kell tennünk: amióta kapitány vagyok, még soha sem készültünk együtt tizenegy napot. Ugyan háromszor már szerepelt a magyar együttes Eb-n, tizenhat csapatos kontinensviadalon először indulunk, ebben egyáltalán nincs tapasztalatunk. Az eddigi munka során láttuk a hibáinkat, de nagy javításra éppen az idő rövidsége miatt nem volt lehetőségünk. A legutóbbi, spanyolországi torna amellett, hogy második helyezést értünk el arra volt jó, hogy formába lendüljünk, s a csapat kohéziós ereje tovább nőjön" - mondta Skaliczki László szövetségi kapitány.

A szakvezető kijelölte a 16-os keretet, amiben nagy meglepetés nem történt, az egyedüli hiányzó Perez Carlos, aki kézsérülése miatt már a felkészülés során sem tartott a csapattal. "Csoportunkban nagyon fontos lesz a csehek és az izlandiak elleni meccs, hiszen nem szeretnénk a házigazda szlovénekkel ki-ki mérkőzést játszani az utolsó napon. A csapatban mindössze öt olyan játékos van, aki legalább százszor öltötte magára a nemzeti mezt (Szathmári, Mezei, Rosta M., Kertész, Pásztor), a többiek gyakorlatilag Eb-újoncnak számítanak. Különösen igaz ez Ilyés Ferencre, aki eddig hatszor volt válogatott, de érdekes módon Mohácsi Árpád sem játszott még kontinensviadalon, noha világbajnoki tapasztalata akad."

A kapitány kiemelte, Perez távollétében sem marad "színes" egyéniség nélkül a válogatott, hiszen klubtársa, Diaz Ivo tagja az együttesnek. "Diaz nagyon sokat segíthet az együttesnek, még ha nem is pótolhatja Perez kvalitásait. Viszont eddigi négy mérkőzésén még veretlen, minél tovább tartja ezt a formát, annál jobb lesz nekünk" - tréfálkozott a kapitány.

Arra a kérdésre, a szakmai stábban milyen szerepe lesz Zdravko Zovkónak, Skaliczki László azt válaszolta, bár olimpiai bajnok edzőről van szó, a kapitányi posztot még megtartja magának. A Fotex szakvezetője elmondta, Zovko feladata az elemzés, az ellenfél feltérképezése lesz, emellett nyelvtudásával és szakmai elismertségével sokat segíthet a válogatott mellett. A csapat célja az 1-8. hely megszerzése.

Amit a hosszabb távú, olimpiai tervekről tudni lehet, Skaliczki László egy kilenchetes felkészülést tartana ideálisnak, főleg amiért a csapatnak vannak restanciái az összetartások tekintetében. Ebbe tatai és magaslati edzőtábornak és esetleg egy magyarországi tornának is helye lenne.

A csapat a héten egy négyes viadalon vesz részt Tiszaújvárosban és Miskolcon, ahol sorrendben Ukrajna, Tunézia és Szaúd-Arábia lesz az ellenfél. A válogatott ezt követően január 20-án, kedden, Nagykanizsán találkozik, s utazik egy nappal később Celjébe, az Eb-csoportmérkőzések színhelyére.

A torna menetrendje:
január 15., csütörtök:
Magyarország - Ukrajna (Tiszaújváros, 18.00) - m2

január 16., péntek:
Szaúd-Arábia - Ukrajna (Mezőkövesd, 16.30)
Magyarország - Tunézia (Miskolc 18.00) - Sport1

január 17., szombat:
Tunézia - Ukrajna (Tiszaújváros, 15.00)
Magyarország - Szaúd-Arábia (Tiszaújváros, 17.00)

január 18., vasárnap:
Szaúd-Arábia - Tunézia (Tiszavasvári 11.00)