Vágólapra másolva!
A szövetségi elvárások az első nyolc hely valamelyikét jelölték meg a férfikézilabda-válogatott céljául a január 22-én kezdődő Európa-bajnokságon. Az együttes csütörtökön kezdi meg menetelését, a csoportban Csehország, Izland és Szlovénia lesz az ellenfél, s Skaliczki László szövetségi kapitány úgy véli, ha az első két meccsen 3-4 pontot szerezne a csapat, lehetne tovább gondolkodni. A kiegyensúlyozott mezőnyben nüanszok dönthetnek, a rövid felkészülés ellenére a csapat nagyon szeretne megfelelni a célkitűzésnek, s jól akar játszani az Eb-n.

Január 22-én, délután 18 órakor kezdi meg Európa-bajnoki menetelését a magyar férfikézilabda-válogatott. A szlovéniai kontinensviadal celjei C csoportjában sorrendben Csehország, Izland és Szlovénia lesz az ellenfél, s amennyiben a csapat a továbbjutást érő első három hely valamelyikén végez, a középdöntőben a német, francia, szerb, lengyel kvartett három legjobbjával mérkőzhet meg.

A Magyar Kézilabda Szövetség célkitűzésében az első nyolc hely valamelyikét jelölte meg, s bár Skaliczki László tanítványait az a tét nem nyomasztja, hogy olimpiai kvótáért induljon harcba (hiszen az már megvan), a jó szereplésnek több okból is lehetnek előnyei. Egyrészt lökést adhat az olimpiai felkészüléshez, másrészt az első három helyezett (ha a Horvátország köztük van, akkor a negyedik is) automatikusan kvalifikálja magát a 2005-ös tunéziai világbajnokságra, míg az első öt selejtező nélkül készülhet a 2006-os Eb-re.

De vajon milyenek a magyar esélyek, hogyan sikerült a felkészülés, mit várhatunk a válogatottól? Erről kérdeztük elutazás előtt Skaliczki László szövetségi kapitányt.

"Sajnos nagyon kevés idő állt rendelkezésünkre, mindössze szűk két hét, amit együtt tölthettünk, így kénytelenek voltunk feszes edzésprogramot kidolgozni. 20-30 százalékban kondicionális és technikai edzéseket végeztünk, a többin a taktikát gyakoroltuk. Ám az idő rövidsége és játékosok hiánya miatt adódtak összjátékbeli hiányosságok, ezek főleg labdaelvesztéshez, és rossz támadás-befejezésekhez vezettek. A hazai torna legfontosabb eleme Nagy Laci csapatba illesztése volt, aki különböző okok miatt sem Szlovákiába, sem Spanyolországba nem tarthatott velünk" - mondta a kapitány.

Szerdán indul a csapat
Nem túl jó előjelekkel várja a válogatott a csütörtöki rajtot: Mohácsi Árpád belázasodott, míg Lendvay Péter kezét hétfőn megműtötték, helyette hivatalosan is Császár Gábor került a keretbe. A csapat kedden találkozik Nagykanizsán, majd szerdán utazik Celjébe.
A hiányosságok látszottak is a mérkőzéseken, amelyeket ennek ellenére eredményesen vívott meg a csapat. Lehet a hibákat még orvosolni az Európa-bajnoki nyitány előtt?


- A női világbajnokság szurkolói eksztázisa után hogyan fogadta a közönség szeretetét a férfi csapat?
- Az jutott eszembe a tiszaújvárosi és miskolci találkozók kapcsán, hogy én eddigi karrierem során csak a Pick-Szeged és a Dunaferr egy-egy kulcsfontosságú találkozója előtt éreztem a szeretet ilyetén megnyilvánulását. Válogatott meccsen még sosem.

- Egy jó szerepléssel akár Ljubljanába is megindulhatnak a szurkolói konvojok...
- Ehhez azért még jól kellene szerepelnünk. A célkitűzést megkaptuk, szeretnénk annak megfelelni, de a játékosok ennél többre vágynak: jól akarnak játszani. Nagyon kiegyensúlyozott a világ élmezőnye, gondoljunk csak arra, hogy a legutóbbi Eb utolsó, 16. helyzettje, Horvátország egy évvel később már világbajnok lett. Itt bárki győzhet, ugyanakkor ki is pottyanhat idő előtt. Az első két meccsre kell koncentrálnunk, ha ott 3-4 pontot szerzünk, kezdhetünk tovább gondolkodni.