Vágólapra másolva!
Kemény, de verhető ellenfeleket kaptak kézilabdacsapataink a keddi, bécsi kupasorsoláson: a női kézilabda EHF-kupa nyolcaddöntőjében a Győri Graboplast ETO KC a spanyol Itxako Estella, míg a KEK 4. fordulójában a Vác a francia HC Nimes ellen lép pályára. Mindkét magyar csapat idegenben kezd, a mérkőzésekre február 14-én vagy 15-én, a visszavágókra pedig egy héttel később kerül sor.

A Győr ellenfele, a spanyol Sociedad Deportiva Itxako az idei szezonban mutatkozott be először a nemzetközi kupaporondon. Az 1972-ben alapított sárga-fekete színekben szereplő kiscsapat számára az EHF-kupa-debütálás remekül sikerült, hiszen a norvég Tertnes ellen az idegenbeli 23-23 után otthon 31-24-re nyert. Az előző fordulóban szlovén ellenfél, az RK Piran kettős vereséggel esett ki az ibériaiak ellen (26-25, 31-17).

A csapat a jelenlegi bajnokságban a hatodik helyen áll, tizenegy mérkőzéséből hatot megnyert, egy döntetlen (Llleida) mellett négy vereséget szenvedett (Vicar Goya Jarquil, Ferrobus Mislata, Akaba Bera-Bera, El Osito L'Eliana Valencia) - utolsó mérkőzésen például a Dunaferr BL-ellenfele, a Valencia 40-28-ra gázolta el.

A csapat kerete ennek ellenére nem nevezhető gyengének. A kapuban a veterán szovjet/orosz válogatott Szvetlana Bogdanova áll, aki a Ferrobus Mislata színeiben is sok borsot tört már a magyar csapatok orra alá, míg Diana Zamorano a junior válogatottban remekel. Mezőnyjátékosok közül a jobbátlövő Veronica Cuadrado tagja volt a világbajnokságon ötödik helyet és egyben olimpia részvételt megcsípő gárdának, míg Begona Fernandez (jobbszélső) és Raquel Macías (beállós) a bő keretben szerepelt.

Az Itxako Estella 2003/2004-es kerete
kapusok: Szvetlana Bogdanova, Diana Zamorano
mezőnyjátékosok: Andrea Barnó, Conchi Berenguel, Annuska Vojcsekovszka, Yolanda Sanroman, Veronica Cuadrado, Silvia Ederra, Mai Morales, Zorica Bjelobrk, Natalia Martinyenko, Raquel Macías, Amaia Ruiz, Simona Gogirla, Begona Fernandez.
edző: Inaki Ibarra Benito


női EHF-kupa, nyolcaddöntő:
Itxako Estella (spanyol) - Győri Graboplast ETO KC
Dinamo Volgográd (orosz) - Buxtehude (német)
ESBF Besancon (francia) - Vag HK (norvég)
Asztrahanocska Asztrahán (orosz) - Nordstrand 2000 Oslo (norvég)
GP Szkopje (macedón) - Zeeman Vastgoed (holland)
Cercle Dijon (francia) - Rapid Bucuresti (román)
Anagenniszi Artasz (görög) - GOG Gudme (dán)
Viborg HK (dán) - Podravka Koprivnica (horvát)

A Vác ellenfele, a Nimes hasonlóan jutott a KEK-be, mint magyar vetélytársa: a Besancontól ugyan kikapott a kupaelődöntőben, de a harmadik helyet megszerezve indulhatott az európai színtéren.

A klub eddigi legnagyobb sikerét 1995-ben egy bajnoki ezüstéremmel és 2001-ben a Challenge-kupa elsőséggel aratta. Jelenleg a 12 csapatos bajnokság hatodik helyén áll, nyolc mérkőzéséből négyet megnyert, négyet elveszített - az erősebb csapatok közül a Dijon 27-18-ra, a Besancon 27-20-ra verte.

A HC Nimes 2003/2004-es kerete
kapusok: J. Dudziak, E. Rosu
mezőnyjátékosok: I. Barral, S. Benga, F. Bosc, C. Brici, G. Camberlin, C. Coupat, A. Daize, S. Demangeon, J. Florin, C. Jover, N. Macra, M. Marchal, R. Marzouk, M. Müller, R. Oberle, P. Roca, C. Roussey, B. Serdjebi, M. Vialatte.
edző: Alain Portes


Noha a KEK-ben nyolc csapat van versenyben, még nem a negyeddöntő jön, hiszen a Bajnokok Ligája négy csoportharmadikja ide csatlakozik majd a következő körben.

női KEK, 4. forduló:
HC Nimes (francia) - Vác
Ferrobus Mislata (spanyol) - Silcotub Zalau (román)
FC Köbenhavn (dán) - Lucs Moszkva (orosz)
Üsküdar Istanbul (török) - Handball Metz Metropole (francia).

Kettős sikerrel jutott tovább a KEK-ben a Vác/sport/csapat/kezilabda/20040111hetgollal.html?pIdx=2