Vágólapra másolva!
A minimális célkitűzésért, a legjobb nyolc közé jutásért lép pályára a magyar férfikézilabda-válogatott a szlovéniai Európa-bajnokság szerdai napján. A szerbek elleni találkozó tétje mindkét fél számára fontos, győzelemmel a magyarok már biztosan az Eb élmezőnyében érezhetik magukat, míg a szerbek szintén csak sikerrel álmodhatnak a nyári, athéni szereplésről.

Pincési László helyszíni jelentése Ljubljanából

Öt négyzetkilométeres területen fekszik Ljubljana legnagyobb zöldövezete, amely 1984 óta viseli a nemzeti örökség jelzőt. A Tivoli Park területét turistautak hálózzák be, található itt állatkert, kemping, kastély és templom egyaránt. Kialakulása az 1800-as évek elejére tehető, ekkor egy Blanchard nevű francia mérnök tervei alapján három fő út kereszteződésében alkották meg az impozáns méretű parkot, s ez a "három út" mintegy jelképesen végigkíséri a magyar férfikézilabda-válogatott útját is.

Skaliczki László csapata ugyanis a celjei, kiválóan sikerült csoportkör után áttette székhelyét Szlovénia fővárosába, s közelebbről is megismerkedhetett a parkkal, főleg, mert a Hala Tivoli, azaz a sportcsarnok is itt épült fel, s ebben a hétezer nézőt befogadó létesítményben lépett pályára együttesünk.

A "három út" számunkra a három középdöntőbeli ellenfélben testesült meg, amelyek közül először a francia együttessel mérkőzhettek meg Pásztorék, s szenvedtek nagyon sima, 29-21-es vereséget. Skaliczki László szövetségi kapitány nem véletlenül volt bosszús és elégedetlen, a sajtótájékoztatón kijelentette, a hátralévő két meccsen be kell bizonyítani, nem véletlenül jutott tovább a csapat az előcsatározásokból.

A II. csoport állása:
1. Szlovénia 5 pont (93-82)
2. Franciaország 5 (81-70)
3. Németország 3 (92-84)
4. Magyarország 3 (80-83)
5. Szerbia és Montenegró 2
6. Csehország 0


A szerdai találkozón ismét nehéz feladat vár az együttesre, Szerbia-Montenegró válogatottja. Amennyiben nyer a csapat, már biztosan nyolc közé jut, hiszen sem a szerbek, sem a csehek nem érhetik be pontszám alapján. Egy újabb vereség esetén viszont nagy a baj, hiszen akkor a csütörtöki, németek elleni mérkőzés ki-ki összecsapás lesz a minimális cél teljesítése érdekében.

A négy közé jutásra a ljubljanai ágon Szlovénia és Franciaország esélye a legnagyobb, amennyiben a két gárda szerdán nyer (Németország, illetve Csehország ellen), gyakorlatilag elődöntős, s csütörtökön egymás ellen csak a középdöntős helyezésért vív csatát.

A szerbek számára szinte az utolsó szalmaszálat a magyarok elleni meccs jelenti, ha nem nyer Veselin Vujovic legénysége, elbúcsúzhat olimpiai álmaitól. A szlovénok elleni drámai délszláv csata után viszont nagy kérdés, Nikolicék mennyire tudják felszíni magukat, mint ahogy ez viszont is fennáll: a francia zakó után képes-e ismét jobbik arcát mutatni a magyar nemzeti csapat?

Az I. csoport állása:
1. Horvátország 6 pont
2. Dánia 4 (85-77)
3. Oroszország 4 (89-83)
4. Svédország 2 (88-82)
5. Spanyolország 2 (75-78)
6. Svájc 0


A másik ágon annyival könnyebb a helyzet, hogy a horvátok százszázalékos teljesítménnyel állnak a celjei csoport élén, a világbajnoki címvédő csak nagy balszerencse árán eshet ki. Az egyetlen, árva olimpiai kvótára ebből a hatosból Dánia pályázik a legnagyobb eséllyel, a papírforma a szlovénokkal szembeni versenyfutást ígéri az athéni szereplésért.