Vágólapra másolva!
A MiZo-Pécsi VSK nőikosárlabda-csapata fölényes győzelmet aratott a spanyol Valencia ellen az Euroliga 12. fordulójában. Az Európa-kupában a Diósgyőr hazai pályán kikapott a török Fenerbahcétól, míg a Szeged a görög Glyfada otthonában szenvedett vereséget.

Eredmény, B csoport:
MiZo-Pécsi VSK - RC Valencia (spanyol) 79-56 (16-10, 23-18, 23-16, 17-12)
Pécs, 4000 néző
vezette: Kovacic (szlovén), Zurapovic (bosnyák)
pontszerzők: Iványi 20/15, Károlyi 19/6, Tranquilli 8/3, Ambrus 4, Keller 7, Boiko 10/3, Szakács 7/6, Fegyverneky 4, illetve Van Gorp 12, Holland-Corn 6/6, Valdemoro 22/9, Aguilar 5/3, Fernandez 5, Berthieu 2, Fallon 4.

Sok szív, egy akarat, egy cél - együtt a sikerért. Ez volt olvasható azon a gigantikus transzparensen, amit a pécsi B-közép tagjai feszítettek ki a Lauber Dezső Sportcsarnokban. Az aréna ugyan nem telt meg - 3500-an voltak -, de aki eljött, az az első pillanattól fogva eszeveszetten biztatta a két sérült sztárcentere - az amerikai Chantelle Anderson és a bolgár Albena Branzova - nélkül kiálló magyar bajnokot.

A tét hatalmas volt: aki itt győz, gyakorlatilag továbbjutó, sőt, ha a Pécs nyer, nagy esélye nyílik a csoportgyőzelemre, s ezzel a negyeddöntőben a pályaelőny és a leggyengébb ellenfél megkaparintására.

Tranquilli nyolc másodperc elteltével triplával nyitott, ezzel megadva az alaphangot a pécsi csapata történetének legbámulatosabb mérkőzéséhez. A gyakorlatilag centerek nélkül játszó hazaiak Iványi, továbbá az élete nagy játékát nyújtó Károlyi, Keller és Boiko vezérletével lesöpörték a parkettról a három Eb-bronzérmes spanyol válogatott sztárral (Valdemoro, Fernández, Pons), továbbá két amerikai, egy-egy francia és ausztrál légióssal felálló valenciaiakat. Lehet, hogy a vendégek névadó szponzora egy acélgyár (Ros Casares), ám akik ezen az estén olyan kemények voltak, mint a vídia, azok Iványiék. Rátgéber László, a házigazdák edzője egész hetes lélektani felkészítésével levette a terhet a lányok válláról, akiknek egy dolguk maradt: minden helyzetből elvállalni a dobást. Ha bemegy, bemegy, ha nem, az sem baj, hiszen a spanyolok az esélyesek.

Többnyire bement. Mégpedig hihetetlen százalékban, például nem kevesebb, mint tíz triplát dobtak - ebből ötöt Iványi -, és lényegében percről percre növelték előnyüket. A látogatók nem bírták "cérnával", Domingo Díaz edző a szünetben meg akarta verni a szlovén-bosnyák bírókettőst, majd amikor a vendégek számára megalázó vereséggel végződő meccs végén a spanyolok az öltöző felé kullogtak, Valdemoro és Aguilar kirontott az őket vitathatatlanul cukkoló nézők közé, és csak a biztonsági emberek közbeavatkozása akadályozta meg a női mérkőzésen példátlan botrányt.

Iványi Dalma: "Ilyen meccsekért érdemes kosárlabdázni és élni. Különösen a cserejátékosok miatt örülök ennek a sikernek, akik máskor nem nagyon jutnak szóhoz."

Rátgéber László: "Nemcsak, hogy győztünk, hanem nagyobb különbséggel vertük meg a spanyolokat, mint ők minket kint, 21 ponttal. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített ebben a győzelemben. Legszívesebben elénekelném, mert elmondani alig tudom. Persze ezt minden este nem lehet megcsinálni. A Valencia egy-egy játékosa drágább, mint az egész Pécs, Iványit, Károlyit és Tranquillit kivéve. A vendégek különgéppel jöttek Magyraországra - mi 19 órát utaztunk."

Ch. Gáll András