Vágólapra másolva!
A lehetséges végkimenetelek szinte kiszámolhatatlan tömkelege képzelhető el a nőikosárlabda-Euroliga jövő szerdai, utolsó fordulójában. Azzal, hogy az Aix-en-Provence az utóbbi két fordulóban meglepetésszerű győzelmeket aratott, az Euroleasing-Orsi pedig szerdán kikapott Bourges-ban, minimum kétségessé vált a soproniak továbbjutása - pedig Natalia Hejkova együttese még a negyeddöntőben pályaelőnyt biztosító csoportmásodik hely megszerzéséről is álmodozott. A pécsiek nyolc közé jutása csaknem bizonyos, csupán a helyezés kérdéses.

Az A csoportos Sopron 80-63-ra kapott ki Bourges-ban, a MiZo-Pécsi VSK pedig Valenciennes-ből távozott 97-72-es vereséggel úgy, hogy a végére csak négy játékosa maradt a parketten. A 14., utolsó forduló előtt az A nyolcasban a továbbjutásra pályázó nyolc együttes így áll: 1. Jekatyerinburg 10/3, 2. Bourges 10/3, 3. Barcelona 9/4, 4. Aix-en-Provence 8/5, 5. Euroleasing-Orsi 8/5.

"Győzelmi szándékkal mentünk ki Franciaországba" - nyilatkozta Török Zoltán klubigazgató a párizsi repülőtérről. "A lányok nagyot álmodtak, már a csoportmásodik hely megszerzése lebegett a szemük előtt, ami nem is tűnt alaptalan vágynak a veretlenül, parádés játékkal átszáguldott január után. Sajnos, szerdán rosszul játszottunk, s ezzel veszélybe került a továbbjutásunk."

Veszélybe került, de még mindig komoly a soproniak esélye. A nyolc közé jutás szükséges feltétele, hogy jövő szerdán otthon legyőzzék a már régen kiesett USK Blex Prahát. Ha a jelenleg - az egymás elleni eredmények alapján - a Sopront megelőző Aix-en-Provence is nyer a tökutolsó Ruzomberok ellen (ami a papírforma), akkor megmarad az állás, igen ám, de ha az utolsó játéknapon a Bourges otthon megveri a Barcelonát, akkor a spanyolok is belépnek a 9/5-tel állók körébe, s akkor már a három holtversenyes csapat egymás elleni eredményei döntenek. Ebben a különversenyben a franciák a legjobbak, a Sopron a második, néhány tízezreddel megelőzve a katalánokat. Ha viszont a Barcelona nyer Bourges-ban, akkor minden - először is a papírfoma - felborul. Ebben az esetben az Aix-en-Provence a negyedik, a Sopron az ötödik, és kiesik.

Csakhogy a Bourges-nak elemi érdeke a Barca legyőzése - amit ősszel idegenben is megtett 65-63-ra -, mert ha legalább három ponttal kikap, akkor a katalánok a csoportmásodikok, a Bourges csak harmadik, és elveszett a pályaelőny a playoffban. Sajnos azonban létezik egy olyan eredmény is, amely mind a Bourges-nak, mind a Barcelonának megfelel: az egypontos vendégsiker. Ha pedig két ponttal nyer a Barca, akkor a két csapat között azonos a kosárkülönbség, és az idegenben szerzett több pont dönt a második helyről...

Leegyszerűsítve: ha a Sopron jövő szerdán legyőzi az USK Prahát, a Bourges pedig a Barcelonát, akkor a Sopron bent van a nyolc között.

A Pécs csoportjában majd csak a három, csütörtök esti összecsapás (Gdynia-Szamara, Valencia-Lietuvas, Parma-Brno) befejeztével érdemes számolgatni. Mindenesetre jövő szerdán a Pécs a Brnót fogadja, győzelem esetén valószínű a csoportmásodik hely - ha a Valenciennes megveri a Parmát, ő az első -, de ha kikapnak Iványiék, minden elképzelhető.

Ch. Gáll András