Vágólapra másolva!
2004. január 16-18-a között tartották Budapesten az év első AWPC (Association of Waterpolo Clubs) ülését. A Vízilabdaklubok Nemzetközi Szövetsége két éve alakult Nizzába és szövetségként jelenleg már 23, világszerte ismert vízilabdaklub szerepel a tagjai között. Idén döntés született arról, hogy 2004-től kezdve a magyar férfi csapat mellett a női válogatott is megmérkőzik az edzők szavazatai alapján összeállított Euroliga-válogatottal.

Az AWPC legfőbb céljaként tűzte ki a sportág lokális eladhatóságának kiszélesítését, a szabályok televíziós közvetítést elősegítő változtatását, az európai kupák reformját és a vízilabdás versenynaptár olyan ésszerű átalakítását, amely elősegíti a sportág jelentősebb klubeseményeinek nyári megrendezését. A január közepén tartott ülésen a vízilabdasport meghatározó nagyhatalmai közül nyolc ország képviseltette magát. A megbeszélésen két fő témát érintett az AWPC. Elsődlegesen a 2004-es év terveit határozták meg, illetve a működéssel kapcsolatban folytak tárgyalások.

Az AWPC iroda ez év januárjában kezdte meg működését Budapesten, de a magyar főváros nem csak ennek ad otthon, mivel az európai szövetséggel (LEN) történt megállapodás értelmében öt éven keresztül Budapesten rendezik az Euroliga-gálát, az olimpia- és világbajnok magyar valamint a legrangosabb nemzetközi kupa, az Euroliga legjobbjaiból összeállított válogatott összecsapását. Az esemény debütálása már 2003. november 1-jén megtörtént a zsúfolásig megtelt Komjádi uszodában.

Magyar főtitkár az AWPC elnökéségben

Komoly magyar sportdiplomáciai siker, hogy az AWPC központja Budapesten található. Erről, valamint a klubszövetség működése szempontjából más fontos kérdésekről még 2003. november 1-jén született döntés, amikor Budapesten ülésezett a szervezet, amely főtitkárnak választotta dr. Bodnár Zsigmondot, a Domino-BHSE szakosztály-elnökét, és a szervezet elnökségében helyet kapott Kávai Zoltán, a BVSC-Brendon vezetője is.

Az AWPC elnökségének tagjai:
Markellos Sitarenios (görög) - elnök; Alfons Canovas (spanyol) - elnök-helyettes; Richard Papazian (francia); dr. Bodnár Zsigmond - főtitkár
további elnökségi tagok: Andre de Jeu (holland); Perica Bukic (horvát); Igor Milanovic (jugoszláv); Kávai Zoltán; Sotiris Stathakis (görög).



Az esemény azonban nem csak egy mérkőzésről, a sportág ünnepéről is szól. A gála keretein belül minden évben kiosztják az 1994-ben Fritz Dennerlein által alapított Aranysapka-díjat. A rangos életmű-elismerés mellett a Komjádi-díj elnevezésű "klub-életműdíj" és az ún. AWPC-díjak átadásának apropóját is a gálaműsor és az esti gálavacsora szolgáltatná, amelyek a legjobb edzőnek, férfi és női játékosoknak, valamint a sportág kedvező megítélését leginkább segítő médiának, újságírónak és szponzornak szólnak.

Megkoronázva a mérkőzéseket és a hozzájuk kapcsolódó műsort, öt éven keresztül Budapesten tartják meg az Euroliga 16-os főtáblájának sorsolást, amelynek házigazdája a Domino-BHSE csapata.

Az AWPC céljai között kell még megemlíteni egy, a serdűlők számára kiírt nyílt nemzetközi vízilabda-tornát. Az AWPC Junior-kupa névre hallgató, Budapesten zajló eseményen 14 éves kortól vehetnek részt a játékosok, 2004. június 24-27. között. A torna nyertese meghívottként a lelátón foglalhat helyet a budapesti Euroliga-gálán. A további tervek között szerepel még az AWPC Akadémia szervezése is, mely a kisebb országok vezető utánpótlás edzőinek szól.

Az AWPC természetesen tervezi, hogy az év folyamán még számos szolgáltatással bővíti palettáját, ezzel is elősegítve a hazánkban oly népszerű sportág európai és ezen keresztül világszintű térhódítását.