Vágólapra másolva!
Tizennyolc év után a jövő hétvégén folytatódik Magyarország és az Egyesült Államok nőikosárlabda-válogatottjának a párharca, amelyben a tengerentúliak 12-0-ra vezetnek. Az athéni olimpiára címvédőként készülő Dream Team európai körútja során két találkozót vív a magyarok vendégeként: szombaton az Euroliga négyes döntőjébe jutott MiZo-Pécsi VSK csarnokában lép fel, majd másnap az FTC-pályán a - szintén Rátgéber László által irányított - nemzeti csapat lesz az ellenfél.

"Az összesen 13,5 millió forintos költségvetésű meccsek sporttörténelmi jelentőségűek, hiszen először sugároz hazánkból összefoglalót az észak-amerikai profiligával foglalkozó NBA TV. Az 1500 fős népligeti csarnokra pedig azért esett a választás, mert a Budapest Sportaréna bérlete mintegy 14,5 millióba került volna, ezt pedig túl soknak találtuk - jelentette ki Muszbek Mihály, az eseményeket szervező Sportunió Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve: a cég 2x3 éves szerződés aláírását tervezi a szakági szövetséggel, amely a televíziós jogdíjakat is szabályozza majd.

A pécsi rendezők nevében Rózsa Gábor kifejtette, hogy a baranyai megyeszékhely 1999 és 2000 után harmadszor fogadja az ezúttal lengyel- és csehországi túráról érkező amerikaiakat. A PVSK irányítója, Iványi Dalma egyébként 100-adszor játszik magyar színekben a budapesti mérkőzésen.

A sajtótájékoztatón megjelent a 373-szoros válogatott Németh Ágnes is, aki részt vett a két gárda utolsó találkozóján (63-78) az 1986-os litvániai vb-n. A korábbi világklasszis center a vasárnapi összecsapás felvezető programjában is pályára lép, amikor a 80-as évek legjobbjai megmérkőznek a médiacsapattal.

A vb-címvédő tengerentúliaktól hiányzik majd a 186 szereplésével válogatottsági csúcstartó Lisa Leslie, továbbá Dawn Staley, DeLisha Milton és Sheryl Swoopes.

A magyar válogatott kerete: Csákány Emőke, Englert Orsolya, Eördögh Edit, Horváth Zsuzsanna, Iványi Dalma, Kajdacsi Judit, Károlyi Andrea, Keller Annamária, Papp Krisztina, Seres Éva, Szakács Ildikó, Újhelyi Petra.