Vágólapra másolva!
Wendy Palmerről eddig sokan állították, hogy talán ő a legjobb, Magyarországon kosarazó légiós. Nos, amit a legutóbbi két mérkőzésén nyújtott a 29 éves amerikai hölgy, az alátámasztani látszik a fenti véleményt: előbb Diósgyőrben 32, majd szombaton a Városmajorban 35 pontot dobott a 188 centis center-bedobó. Utóbbi 35 pont a szezon egyik legnagyobb szenzációjához, az Euroliga-negyeddöntős Euroleasing-Orsi Sopron legyőzéséhez segítette a BSE-t. Szombaton Pécsre, az Euroliga négyes döntőjére készülődő MiZo-Pécsi VSK-hoz látogatnak a fővárosiak.

A WNBA-ben alapító tagnak számító Palmer - aki 1997-től a Utah Starzz, a Detroit Shock, az azóta megszűnt Orlando és tavaly a Connecticut Sun csapatait szolgálta - 205 alapszakasz-meccsen 11,3 pontot és 6,2 lepattanót szerzett átlagban, ami igencsak figyelemre méltó produktum. 2000-ben az All-Star meccsen is szóhoz jutott Kelet csapatában, a Detroit játékosaként. 1997-ben szerepelt már hazánkban, a Diósgyőr együttesében.

"Mókás szezon volt, Király Sándor edző keze alatt - akire a mai napig Sanyiként emlékezem - játszottunk, nem túl sok sikerrel. De Magyarországot már akkor megszerettem" - idézi fel Palmer a hét évvel ezelőtt történteket.

- Most hogy érzi magát a BSE-ben, ahová csak a szezon derekán érkezett?
- Remekül, nagyon kedvesek a vezetők és a játékosok, s mivel a vőlegényem is velem van, semmi sem hiányzik.

- És az eredmények?
- Szerintem azok sem rosszak. Bár, ha előrébb akarunk lépni, akkor minden kétséget kizáróan igazolni kellene egy-két nemzetközi szinten is nagymenőnek számító kosarast. De ez nem az én dolgom, hanem a vezetőségé.

- A Sopron-meccs előtt valami mutatott arra, hogy legyőzhetik a bajnokesélyest?
- Semmi, hiszen ugyanúgy készültünk, mint bármelyik más meccsre. Habár már Sopronban is végig vezettünk ellenük, óriási balszerencsével maradtunk alul. Az edzőnk, Déri Csaba felhívta a figyelmünket az ellenfél figuráira, aztán nekivágtunk.

- A következő szezonban szívesen maradna a BSE-nél?
- Meghiszem azt! Imádom Magyarországot, Budapestet, korábban a Diósgyőr, most meg a Sopron legyőzésével azt is bebizonyítottuk, hogy nagyobb feladatok megoldására is képesek vagyunk.

A körmendi illetőségű Déri Csaba tavaly nyár óta irányítja a BSE-t.

"Nagyon örültünk a Sopron legyőzéséhez, de tudni kell, hogy egyrészt tartalékosak voltak, másrészt múlt szerdán Pécsett óriási meccset vívtak a PVSK-val, ami kimerítette őket, és szombaton kicsit fáradtak, tompák voltak ellenünk" - magyarázta Déri.

- Ettől függetlenül ebben a szezonban nem először bizonyították, hogy a legjobbaknak is méltó ellenfelei tudnak lenni.
- Igen, de ahhoz, hogy tartósan felzárkózhassunk a Pécs, a Sopron, a Szolnok mellé, még két olyan szintű kosarasra lenne szükségünk, mint amilyen Wendy. Ne értsen félre, Kosjár, Kalmár Nagy, Hagara is kiváló, sokszoros válogatott játékos, tisztességesen hajtanak is, de Palmer más szint.

- Ön szerint megvan a pénz és a vezetői szándék ahhoz, hogy Budapestnek hosszú évek után újra komoly női kosárcsapata legyen?
- Az a benyomásom, hogy igen. Nagyon ráférne már a fővárosra.

Ch. Gáll András